Museum fick utrymmas – efter brev med bombhot

Publicerad
Uppdaterad

Bohusläns museum i Uddevalla har utrymts efter ett bombhot

– Vi fick ett brev där det stod att en bomb skulle smälla av klockan tolv i dag, säger museichefen Hans Kindgren.

Museet kommer vara stängt resten av dagen.

På torsdagsmorgonen kom ett brev till Bohusläns museum i Uddevalla. Omgående fattade museiledningen beslutet att utrymma lokalerna.

– Vi fick ett brev med ett bombhot och var tvungna att utrymma, säger museichefen Hans Kindgren.

Polisen har däremot fattat beslutet att bombhotet inte är allvarligt menat.

– Vakthavande befäl har efter att ha tagit del av informationen bedömt att det inte finns någon risk att hotet kommer att verkställas, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen region Väst.

"Bomb kommer smälla"

Det var museet själv som bestämde att det skulle utrymmas. Det kommer att vara stängt för resten av dagen.

– I brevet stod det att en bomb kommer att smälla av klockan tolv i dag, undertecknat med IS och ett hakkors. Jag tror inte det är ett större realistiskt hot, utan en patetisk stackare som valt att visa sin makt så här, säger Hans Kindgren. 

Händelsen rubriceras som olaga hot mot grupp och polisen har en patrull på plats för att samla in uppgifter.

– Jag tycker det är synd för våra besökare att det ska vara stängt resten av dagen, säger Hans Kindgren.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER