Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mark Lorentzon hittad död i älv

Den misstänkte bombmannen Mark Lorentzon har hittats död, uppger Åklagarmyndigheten. Han hittades avliden i Göta älv under onsdagen. Anhöriga har underrättats om dödsfallet.
Insats vid Stenpiren.
Foto: HENRIK JANSSON
Insats vid Stenpiren.
Foto: HENRIK JANSSON
Insats vid Stenpiren.
Foto: Lovisa Waldeck
Polisen är på plats vid Stenpiren i Göteborg.
Foto: Lovisa Waldeck
Mark Lorentzon misstänks ha legat bakom bombdådet i Göteborg förra veckan.
Foto: Polisen

Den misstänkte bombmannen Mark Lorentzon har hittats död i Göta älv i Göteborg.

Lorentzon var misstänkt för att ha orsakat explosionen i ett lägenhetshus på Övre Husargatan i Göteborg.

Nu fortsätter utredningen.

– Han har varit häktad på sannolika skäl, det innebär inte att det är klart att det är han som är gärningsman, utan vi kan ha haft fel, det behöver utredas. Likaså att han kan ha agerat med någon annan, säger åklagare Maria Thorell.

Ett larm om drunkningstillbud vid Stenpiren kom in till SOS Alarm på onsdagsmorgonen. 

En person hittades död i vattnet. Det var Mark Lorentzon, den misstänkte bombmannen som jagats sedan explosionen på Övre Husargatan för en vecka sedan. Något som Aftonbladet var först med att publicera. Lorentzon är sedan i onsdags internationellt efterlyst. 

Enligt GT/Expressens uppgifter hade polisen tidigt indikationer på att den upphittade mannen var Lorentzon. Utredare som arbetat med utredningen efter explosionen förra veckan kopplades in och kriminaltekniker kallades till platsen. 

Polisen misstänker inget brott gällande fyndet av en kropp vid Stenpiren.

Anders Börjesson, polisens kommenderingschef, sade vid 11-tiden:

– En identifiering ska göras och det kan ta några timmar. Så fort vi vet kommer vi att meddela det.

Åklagarmyndigheten bekräftar

På platsen fanns under morgonen och förmiddagen en polispatrull i en polisbuss samt kriminalteknikerna och deras minibuss.

En identifiering har sedan gjorts och det konstaterades att den avlidna personen är Mark Lorentzon, som varit internationellt efterlyst efter explosionen i Annedal förra veckan.

De anhöriga underrättades om dödsfallet vid lunchtid. I ett pressmeddelande bekräftar Åklagarmyndigheten omständigheterna.

Enligt åklagare Maria Thorell är det oklart hur länge kroppen legat i vattnet.

– Det är en preliminär bedömning, det har inte gjorts någon obduktion. Preliminärt mer än en dag, inte så lång tid som två veckor, säger hon, utan att kunna precisera närmare.

Hon säger att larmet ringdes in av förarna till en av färjorna som trafikerar Göta älv.

Inga livstecken

I samband med att mannen i måndags häktades gick en internationell efterlysning ut efter honom. 

På frågan om de haft konkreta uppgifter på att han ska ha befunnit sig utomlands efter händelsen svarar hon:

– Vi har inte haft några livstecken överhuvudtaget. Så det kan jag inte säga att vi haft. Vi har inte haft några säkra livstecken. Sedan beror det på hur man tolkar det, det har kommit in massa tips och tolkar man det som livstecken har vi haft det, men inga säkra livstecken.

Maria Thorell.
Foto: Christian Börjesson

Enligt åklagare Maria Thorell lämnas utredningen nu över till polisen.

Vad händer nu med utredningen?

– Utredningen kommer fortsätta. Man behöver klarlägga händelseförloppet, vi vill veta vad som orsakat explosionen. Likaså behöver vi utreda om finns andra gärningsmän. Han har varit häktad på sannolika skäl, det innebär inte att det är klart att det är han som är gärningsman, utan vi kan ha haft fel, det behöver utredas. Likaså att han kan ha agerat med någon annan.

Finns inga andra misstänkta

Finns det några andra misstänkta?

– Nej, det finns det inte, i så fall skulle jag inte lämnat ifrån mig förundersökningsledningen. I dagsläget finns inga misstänkta överhuvudtaget, säger Maria Thorell.

Kan du säga mer om var explosionen i huset inträffade?

– Det jag kan säga är att det verkar som det varit i 22:an. Mer än så kan jag inte säga.

Anders Börjesson, polisens kommenderingschef, säger i en kommentar:

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv. Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen.

Färjtrafik drogs in

Färjan 286 med Älvsnabbare drogs in på sträckan Stenpiren-Lindholmspiren och omvänt under polisinsatsen.

Mark Lorentzon blev tidigt aktuell som misstänkt gärningsman efter explosionen på Övre Husargatan i Annedal förra veckan. Enligt uppgift till GT fanns vittnesuppgifter om att han betett sig märkligt i samband med explosionen och sedan försvunnit från platsen utan att vända sig om. 

Han efterlystes senare internationellt men polisen har också sökt intensivt i Göteborgsområdet. Polisen har bland annat gjort husrannsakningar hos personer med olika former av kopplingar till Lorentzon. Tidigare under onsdagen rapporterade GT/Expressen också att polisen sökte efter hans cykel, som rapporterats försvunnen. Såvitt känt hade han inte tillgång till någon bil men färdades ofta på sin cykel. 

Se också:

Mark Lorentzon hittades i Göta älv i centrala Göteborg.
Struntade i pandemiregler vid mammans äldreboende – portades men var där hela dagarna.