Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Black Axe mördar och kidnappar – siktar nu in sig på Sverige

Nigeriansk maffia kan ha rotat sig i Göteborg.
Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe, som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien. Bilden är från Italien och har ingenting med det nu aktuella åtalet att göra.
Foto: Polizia de Stato

De beskrivs som en dödskult som mördar, kidnappar, slåss med machete och utpressar med hjälp av svart magi.

Nu har Black Axe visat upp sig också i Sverige.

I Göteborg har 15 personer åtalats för knarksmuggling i 100-miljonersklassen – flera av dem har starka kopplingar till det nigerianska skräckgänget.

Ekot skriver att nätverket också etablerat i Stockholm. 

– Det är ett ondskans nätverk, säger Jonathan Matusitz, professor på University of Central Florida, till amerikanska tidningen Vice. 

Flera personer med kopplingar till Black Axe sitter häktade i Göteborg för storskalig narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott.

Den fruktade maffian befaras vara på väg att etablera sig i Sverige.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, har Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt.

Ekot skriver på onsdagsmorgonen att underrättelserapporter visar att det kriminella gänget nu är etablerade i Stockholm.   

– Den riktigt tunga etableringen har väl skett senaste fem åren, säger Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm, till Ekot.

Kammaråklagaren Karolina Lindekrantz.
Foto: Lovisa Waldeck

Narkotika för 112 miljoner 

På tisdagen lämnades ett omfattande åtal på 179 sidor in till Göteborgs tingsrätt: Sammanlagt 15 personer, flera med koppling till Black Axe, åtalas för inblandning i vad som beskrivs som en av Tullverkets största utredningar någonsin.

Det finns ytterligare misstänkta där identiteter inte kunnat fastställas. 

Organisationen som misstänks ligga bakom den omfattande smugglingen har haft en stor tillgång på narkotika.

”Organisationen beräknas ha hanterat narkotika till ett sammanlagt gatupris om i vart fall 112 000 000 SEK och mängden narkotika som har hanterats uppgår till cirka 42 kilo kokain, 50 kilo heroin och 40 kilo heroin/kokain.” står det i stämningsansökan. 


Så startade utredningen

Våren 2018 tar polisen i Österrike kontakt med Tullverket i Sverige och med polisen i Danmark. Då pågår en förundersökning i Österrike mot ett nigerianskt nätverk.


Det har gjorts omfattande avlyssningar även i Nederländerna som har skickats till Sverige. 


Österrike har också lämnat över information om misstänkta som finns i Sverige.


Den 11 juli 2018 inleds förundersökning i Sverige och då påbörjas även avlyssning här. En förundersökning påbörjas då också i Danmark. 


Sedan växer ärendet under sommaren med fler misstänkta.


Den 27 augusti 2018 görs det första gripandet i Sverige. 


Den 1 oktober 2019 åtalas sammanlagt 15 personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. 

Förundersökning om Black Axe i flera länder

Flera länder i Europa har samarbetat i ärendet, däribland Österrike och Nederländerna. Från det sistnämnda landet har svenska åklagaren fått tillgång till ett omfattande avlyssning som gjorts där. 

– Huvudmännen styr det här från Nederländerna. En person har vi fått utlämnad därifrån, ytterligare två personer finns kvar där, säger Anna Svedin.

Huvudmännen i härvan kopplas också till stora narkotikabeslag i Södertälje och Alby under 2017 och 2018. 

Narkotikabeslag som gjordes i utredningen.
Foto: Tullverket
Narkotikabeslag som gjordes i utredningen.
Foto: Tullverket
Narkotikabeslag som gjordes i utredningen.
Foto: Tullverket
Narkotikabeslag som gjordes i utredningen.
Foto: Tullverket
Narkotikabeslag som gjordes i utredningen.
Foto: Tullverket
Narkotikabeslag som gjordes i utredningen.
Foto: Tullverket

Maffian från Nigeria

Ett stort antal av de åtalade är medborgare i Nigeria och Gambia. 

Den organisation som i dag är känd som Black Axe startade som en studentförening på Benin University i södra Nigeria.

Enligt amerikanska experter, som uttalat sig i The Globe and Mail, ägnade sig organisationen till en början inte åt några kriminella aktiviteter, utan verkade för afrikansk nationalism och lockade dåtidens toppstudenter. Organisationens natur kom dock att ändras, när politiker i landet misslyckats med att införa en republik och avsattes via den militärkupp som ägde rum i landet i början av 1980-talet.

Därefter började de olika studentkårerna att använda allt mer våldsamma metoder för att få kontroll över olika universitet. Syftet var att locka personer från rika och inflytelserika familjer i landet att knyta sig till organisationen och på så sätt etablera en maktbas i hemlandet.

Under 1990- och 2000-talet eskalerade våldet till nya fruktansvärda nivåer när tonåringar som en del av sin initiationsrit i organisationen mördade studenter och professorer på landets olika universitet.

Ett skräckvälde som köpt gänget inflytande i hemlandet.

Professorn: ”Ett ondskans nätverk”

Jonathan Matusitz, professor på University of Central Florida, har för den amerikanska tidningen VICE beskrivit Black Axe som en dödskult och menar att man genom sina kontakter med inflytelserika politiker i Nigeria kommer undan med sina brott.

– Det är ett ondskans nätverk, säger Matusitz till tidningen.

Black Axes kriminella verksamhet i Europa utgår från Sicilien, där de etablerade sig i samband med flyktingvågen 2015. Väl på plats inledde de ett samarbete med den sicilianska maffian, Cosa Nostra.

Genom att betala tribut till Cosa Nostra får Black Axe bedriva narkotikahandel och prostitution på Sicilien och den inhemska maffian får sin del av kakan.

Leonardo Agueci, biträdande chefsåklagare i Palermo, har tidigare berättat för The Guardian om hur den sicilianska maffian styr Black Axe med järnhand.

– Skulle en nigeriansk ledare göra uppror mot Cosa Nostra skulle han antagligen bindas upp och dödas ute på landsbygden, har han berättat för tidningen.

Agueci menar också att interna uppgörelser inom den Nigerianska maffian äger rum utan skjutvapen och med machetes och yxor som tillhyggen.

Black Axes skräckvälde i Kanada

2015 uppmärksammade polisen i den kanadensiska staden Toronto att organisationen hade stort inflytande över befolkningen med nigerianskt ursprung i staden.

Då utreddes personer med kopplingar till gänget för sin inblandning i en internationell pengatvättshärva, med en omsättning på fem miljarder amerikanska dollar.

David Trotter, detektivkonstapel vid Torontopolisen berättade då för The Globe And Mail om hur utredare skapat sig en bild av organisationens skräckvälde i staden och hur folk inte vågar vittna mot gänget.

– De hittade mellan 10 och 20 fall av allvarligt våld som ägt rum de senaste åren, som tydligt går att koppla till medlemmar ur organisationen. Många av dem inträffade på en nigeriansk restaurang i nordvästra Toronto, berättar Trotter för tidningen och fortsätter:

– En man kördes över med en bil, en annan ska enligt uppgift ha kidnappats och misshandlats med en spritflaska i ett dygn i en övergiven byggnad. En man slogs ner för att han inte hämtade en öl till en av medlemmarna och vittnen till dessa händelser vågar generellt sett inte tala med polisen.

Använder sig av svart magi

Men Black Axe ligger också bakom smugglingen i Sverige, enligt utredningen. Gänget har ett sådant våldskapital att vissa som arbetar som kurirer inte vågar göra något annat än att medverka av rädsla för sina familjer, främst i Nigeria.

Black Axe är kända för att använda sig av svart magi, eller ”juju” för att förmå människor att begå brott. Obs, genrebild.
Foto: AP / AP

Kammaråklagaren Karolina Lindekrantz beskriver Black Axes våldskapital som omfattande.

– Man hotar, men vi vet också att man helt enkelt mördat personer. Det finns dock ingen indikation på att det har hänt i Sverige, utan det är i hemlandet och i andra länder där nätverket är etablerat, säger Lidenkrantz.

För att förmå människor att begå brott för nätverket använder sig ibland Black Axe av svart magi, något som man haft med sig under utredningen, menar Lidenkrantz.

– Det är så att många personer från Västafrika tror på juju eller voodoo och av andra utredningar, bland annat gällande människohandel för sexuella ändamål , så har vi sett att man använder sig av voodoo. Man förhäxar personer, eller säger att det kommer hända något illa med den som inte ställer upp. Det är inget vi sett rakt ut i detta ärende, men vi känner till att det förekommer och har varit öppna för att det kan ha förekommit även i detta ärende, säger hon.

Rättegången kommer påbörjas i nästa vecka och kommer pågå fram till slutet av mars nästa år.


Narkotikans väg till Sverige

Narkotikan förvärvas i Nederländerna från producenter i Sydamerika, Portugal och Nigeria


De som äger narkotikan överlämnar dem till distributörerna i Nederländerna, som är grossister.


Narkotikan transporteras vidare till något som kallas för ”bricks” till Nederländerna där bearbetas narkotikan och förpackas i kapslar. 


Den som ska ta emot narkotikan i Sverige skickar ett telefonnummer till Nederländerna och får ett alias.


Kapslarna märks, sorteras och paketeras i Nederländerna utifrån var de ska. 

Det handlar både om heroin och kokain i olika styrka och kvalitet. 


Logistiken och transporten av kapslarna fixar huvudmännen i Nederländerna, och utförs kurirer som agerar i olika grupperingar. För att undvika upptäckt. 


Transporterna har förändrats vid olika tillfällen, bland annat genom har de levererat i bilar till Danmark på helgerna eller gömt knark i däck och torktumlare. 


Sen kommer narkotikan till Stockholm med hjälp av kurirer dör att därefter skickas vidare till utläggare. 


Sedan transporteras narkotikan vidare med ytterligare kurirer till utläggare i Göteborg. 


Allt övervakas av en koordinator och organisationen i Nederländerna. 


Plats bestäms sedan av en övervakare som förmedlar adress mellan överlämnanden och mottagaren. 


Uppgifterna ovan kommer från Tullverkets utredning.