Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset i väst efter stormen Johanne

Träd har vält över gården på Valthornsgatans förskola i FrölundaFoto: Läsarbild
Borås Djurpark utryms efter att flera träd har blåst ner.Foto: LISA IRVALL / GT/EXPRESSEN
Massor av träd blåste ned under fredagen. Här ett exempel från Orust.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Köerna norrut längs E6 är mycket långa fredag eftermiddag på grund av att Uddevallabron stängts av.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Ett stort träd slets upp med rötterna i Åmål.Foto: Läsarbild

”Stormen Johanne” drog in över Västsverige och ven vidare norrut.

Inga allvariga skador har inrapporterats. Däremot stora materiella skador och träden föll som käglor över vägar, järnvägar och hus.

På Orust formligen blåste en lastbil av vägen.

SMHI utfärdade under torsdagen en klass 2-varning för storm över Skagerrak och stormstyrka i vindbyarna över land.  

Och blåste gjorde det.

Mest på Väderöarna utanför Fjällbacka där man mätte 32 meter/sekunden. 

Två kanotolyckor

Många hade uppmärksammat varningarna, men inte alla.

Räddningstjänsterna i Bengtsfors och Arvika ryckte ut på skarpa drunkningslarm sedan kanotister kapsejsat i stormvågorna på Laxsjön respektive Stora Gla.

– Det var två personer som saknades. Vi hade en stor insats, bland annat en båt i vattnet. Men den är avblåst nu för helikoptern hittade personerna på en ö. Alla ska vara oskadda fysiskt, sa Jonny Hjalmarsson vid Räddningstjänsten i Arvika.

Dramat i Laxsjön i Bengtsfors slutade lika lyckligt.

Lastbil blåste av vägen

Värre gick det för en lastbilschaufför på Orust som dånade av väg 770 och hamnade på taket.

– Det var vinden som tog tag i lastbilen. Den rullade runt ett varv innan den hamnade på sidan. Föraren verkar ha klarat sig relativt lindrigt, men är ändå förd i ambulans till sjukhus, berättade Hans Blohm, räddningschef i beredskap.

Den hårda vinden gjorde att lastbilen blåste av väg 770 på Orust.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Ett långvarigt stopp blev följden.

Vägar stängdes av ideligen i Västra Götalands och Värmlands län beroende på i första hand nedblåsta träd.

Ungefär ett hundratal stopp rapporterades in till Trafikverket, de flesta på mindre vägar.

Men också bilister på genomfartsvägarna drabbades.

Milslånga köer

Uddevallabron på E6 stängdes av och stundtals ledde detta till milslånga köer.

Köerna norrut längs E6 är mycket långa fredag eftermiddag på grund av att Uddevallabron stängts av.Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Också tågtrafiken drabbades av stormen.

Strax innan 10.30 körde ett tåg på ett nedfallet träd mellan Ytterby och Kode.

Träd rasade över tågledningar på andra håll. Bland annat i Munkedals och Strömstads kommuner, men där var tågtrafiken då redan inställd på grund av stormen.

En personskada inträffade i Lilla Edets kommun i samband med röjning efter ett fallet träd.

– Det är en privatperson som är skadad. Denne ska ha försökt få bort ett träd som fallit över vägen och skadat sig i samband med detta. Ambulans har fört personen till sjukhus med okänt skadeläge, sa Robert Olsson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Sven-Olof Markle från Göteborg höll på att råka riktigt illa ut i stormen, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Sven-Olof Markle från Göteborg.Foto: PRIVAT
Ett träd rasade över bilen när Sven-Olof Markle från Göteborg körde på Marstrands camping. Bilen skymtar under den stora björkens grenar.Foto: PRIVAT
Här sågas "Svennes" bil fram.Foto: privat

Han berättade:

– Jag bor i husvagn på Marstrands camping och satte mig i bilen för att köra ner till bageriet. Jag kom bara 50 meter sen rasade en stor björk rakt över bilen.

– Jag fick krypa ut genom sidorutan, är oskadd men väldigt omskakad.

Djurparken utrymdes

I Borås Djurpark rasade flera träd till marken. Detta fick djurparken att utrymma området och stänga parken för besökare under resten av dagen.

– Det blåser väldigt mycket och det är några träd som har ramlat och då kan vi inte garantera våra besökares säkerhet, säger Borås djurparks vd Bo Kjellson. 

Han uppskattar att parken skulle ha haft ett tusental person besökare under fredagen.

 

LÄS MER: Räddningschefens skarpa varning inför ovädret 

 

Vid lunch meddelade även festivalen Way out west att även de drabbats av ovädret. På grund av vindarna sköt de upp insläppet och öppnade klockan 14.00 i stället för klockan 12.00 som planerat.

Det innebar att flera akter utgår från programmet: Jonathan Johansson & ViVii, Courtney Marie Andrews och Hardcore Cutie.

Till sjöss inträffade inga svårare incidenter, men ett antal båtar slets av sina förtöjningar.

Har döpts till stormen Johanne

Stormen drog in från västra Europa och över Danmark. Under torsdagen döpte DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, ovädret till Stormen Johanne. 

I Sverige kommer ovädret troligen inte att få något namn.

– Det krävs ännu hårdare vindar för det. Dessutom finns det inte samma tradition i Sverige att namnge stormar som i vissa andra länder, uppger Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet StormGeo.

Under lördagen väntas det lågtryck som resulterat i de kraftiga vindarna ha dragit ifrån Västra Sverige för att i stället besöka de norra delarna av landet.

Men enligt SMHI kan vindarna komma att ersättas av regnskurar och det finns risk för åska.

 

Fråga: Har stormen påverkat dig?

Görel Bråne, 71, Psykolog från Göteborg:”Vi är ute med segelbåten men vädret gjorde att vi fick ta närmastegästhamn och det blev Skärhamn, men vi har det så trevligt här så det göringenting. ”Foto: MIKAEL BERGLUND
Bo Jonzon, 77 Installatör från Hässleholm: ”Ja, det märks när man är ute och promenerar. Det går inte lika lätt precis att gå i motvind”Foto: MIKAEL BERGLUND
Sia Möller, 45, Förskolärare från Donsö: ”Vi var ute med båten och lämnade Åstol tidigare i dag, men vi kom bara till Skärhamn. Det är inte så långt men man rår inte för vädret. Vi har det trevligt ändå”Foto: MIKAEL BERGLUND
Pelle Persson, 38, Ingenjör från Göteborg: ”Ja, vi hade tänkt att gå ut på kajen här borta i hamnen men det blåser så mycket att vi inte kunde. Vi får ta och gå någon annanstans istället”Foto: MIKAEL BERGLUND
Ove Nilsson, 75, Läkare från Orust: ”Ja, när vi skulle åka iväg med bilen blåste bildörren upp i husfasaden. Det blev ett märke på bilen. Vinden är stark!”Foto: MIKAEL BERGLUND