Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Massivt pådrag efter larm om farliga yxmän

Polisen fick på torsdagen flera larm om två män beväpnade med yxa och pistol utanför Strömstad. 

Insatsstyrkan skickades till det lilla samhället och allmänheten uppmanades att hålla sig undan. 

Efter flera timmars polispådrag blåstes insatsen av – utan att männen hittats. 

Det var strax före niotiden på torsdagsförmiddagen som polisen fick flera larm från ett mindre samhälle utanför Strömstad.

– Det ska vara två personer där. En ska vara beväpnad med yxa och den andre med handeldvapen, alltså en pistol, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Männen ska sprungit när de iakttogs av vittnen, och det finns ännu ingen uppenbar förklaring till händelsen.

Ska de ha varit hotfulla?

– Nej, det finns inga uppgifter om det. Det kan lika gärna vara så att de jagar varandra. Eller att de är på väg från eller till en brottsplats. Vi har ingen bakomliggande orsak ännu till varför de har rört sig i det här området.

Insatsstyrkan på väg 

Flera polispatruller har ryckt ut till platsen.

– Vi skickar också insatsstyrkan från Göteborg. De är bäst lämpade att handskas med farliga personer. Vi har också en helikopter som cirkulerar i området som försöker lokalisera de här personerna, säger Fuxborg. 

– När det rör sig om vapen, en med yxa och en med pistol, så är det bättre att åka en gång för mycket än en gång för lite.

Strax före klockan 11 befinner sig polisen på plats. De två männen som tidigare synts till i området är då försvunna, och polisen försöker spåra dem med hjälp av hundar.

En uppgift som kommit till polisen rör en mörk bil som en eller båda av männen skulle kunna ha använt.

– De kan ha suttit sig i den här bilen vi fick uppgifter om. Och då kan de ha hunnit rätt långt vid det här laget, säger Christer Fuxborg.

Polisen: Vill inte ha dit åskådare

Polisen har inte velat uppge exakt var händelsen inträffade.

– Jag kan säga att det är på allmän plats, men inte mer än så. Vi vill inte att åskådare eller personer från allmänheten kommer till platsen, säger Christer Fuxborg. 

Det fanns vid elvatiden på torsdagen inga uppgifter om att några personer ska ha kommit till skada.
– Vi har hållit på nästan i två timmar och inte fått in något nytt, så vi kommer så klart inte sluta hålla ögonen öppna men vi drar in insatsstyrkan, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg. 

Den regionala insatsen fortsätter dock på platsen.

Det finns vid halv tolvtiden ingen misstänkt i ärendet. Polisen kommer att upprätta en anmälan om vapenbrott, uppger Christer Fuxborg.

Texten uppdateras.


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android