Explosionen slog ut strömmen i stora delar av Uddevalla. Foto: Robert Betzehag
Explosionen slog ut strömmen i stora delar av Uddevalla.  Foto: Robert Betzehag

Explosion i ställverk – massivt strömavbrott

Publicerad

Larm om explosion i ett ställverk i Uddevalla kom till räddningstjänsten på tisdagsförmiddagen.

– Det har skett en mindre explosion i ett ställverk och strömmen är utslagen i större delar av Uddevalla, säger Jan Olsson, insatsledare på räddningstjänsten i Mitt Bohuslän.

Ingen person ska ha skadats i samband med händelsen och strömmen kom tillbaka efter en halvtimme.

Det var vid kvart i elva på tisdagsförmiddagen som en person ringde in och larmade om en explosion i ett ställverk i området Stenbacken i Uddevalla.

– Vi har åkt dit för att kontrollera och kan ännu inte bekräfta händelsen. Även räddningstjänsten är på väg. Det finns inga uppgifter om personskador, säger Ulla Brehm, vid polisen i region väst.

Började brinna i ställverk

Enligt räddningstjänsten ska det ha skett en mindre explosion i ett ställverk. I närheten ligger ett kontor där servicepersonal från Uddevalla Energi arbetar.

– Det uppstod en mindre brand som personalen lyckades släcka, säger Jan Olsson.

Räddningstjänsten åkte till platsen men behövde inte göra någon insats enligt Jan Olsson. Till följd av explosionen ska strömmen ha slagits ut i stora delar av Uddevalla.

– Prognosen är att den kommer vara borta i minst en halvtimme till innan man har kopplat om.

"Vi kommer se över det"

Enligt Uddevalla Energis vd Björn Wolgath är det en strömbrytare på ställverket som av oklar anledning fallerat.

– Vi vet inte exakt vad det är som har hänt men vi har kunnat konstatera att det är strömbrytaren som orsakat detta. Det är inte vanligt med såna här händelser men det händer.

Man har nu lyckats koppla om strömmen till ett annat nät och enligt Björn Wolgath ska kunderna i Uddevalla fått tillbaka strömmen. Nu kommer man utreda händelsen.

– Vi kommer se över våra andra ställverk för att se om det är liknande teknisk status där. 

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER