Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två personer smittade – karantän på äldreboende

Expressen TV ger dig senaste nytt.
En person har bekräftats vara smittad av Covid-19 på ett äldreboende i Mölndals stad.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN
Samtliga pensionärer på boendet hålls i karantän.
Foto: SHUTTERSTOCK
Anna Hiller, kommunikationschef i Mölndals stad.
Foto: ANDERS YLANDER /

En person på ett äldreboende i Mölndals kommun har bekräftats vara smittad med coronaviruset. 

Samtliga pensionärer på det berörda äldreboendet hålls nu i karantän på sina rum. 

Beskedet kommer några dagar efter att en personal på hemmet konstaterats vara smittad. 

– Den här personen i fråga är givetvis isolerad på sitt rum och de andra på den här enheten har själva valt att stanna inne på sina rum för att förhindra smittspridning, berättar Anna Hiller, kommunikationschef i Mölndals stad.

Det är en enhet på äldreboendet i Mölndals kommun som berörs av karantänen och enligt kommunikationschef Anna Hiller berörs ett 15-tal personer. 

Det var på lördagsmorgonen som den boende bekräftades vara sjuk med corona och sedan dess har både personal och alla anhöriga underrättats om situationen. 

– Vi har naturligtvis informerat de som bor på den här enheten och även vid behov anhöriga, så att alla ska känna sig trygga och ha samma information. Vi stämmer av med pensionärerna i fråga om de själva vill det först och i så fall gör vi det, berättar Anna Hiller. 

Beskedet om den smittade pensionären kommer bara dagar efter att en person i personalen bekräftats vara sjuk. Hur den personen har fått smittan är okänt. 

– Vi vidtar försiktighetsåtgärder som vi alltid gör, och är noga med att följa hygienrutinerna, men i det här fallet har man inte bedömt att det varit nödvändigt att isolera varken brukare eller personal som den här personen varit i kontakt med, sa Daniel Aronsson, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, till Mölndals-Posten i veckan. 

Personen som har bekräftats vara smittad i helgen får tills vidare vård i sitt rum. 

– Personen får både omsorg och vård på plats på hemmet. Vi har en professionell och trygg personal på plats där. Sen följer de givetvis rekommendationer som de får från smittskydd på VGR och har även kontakt med vårdhygiensjuksköterskor på Sahlgrenska som ska följas. 

”Mår efter omständigheterna väl” 

Redan under fredagen var sjuksköterskor på plats på hemmet för att informera och påminna om de strikta hygienrutinerna för att förhindra en eventuell smitta. Detta eftersom en ur personalen hade insjuknat.

Då hävdade boendet att det var liten risk för smittspridning. 

– Det här är inte en bedömning som vi har gjort. Den är gjord av smittskyddet på Sahlgrenska och vi har fått den till oss och följer de rekommendationer vi får, sa Daniel Aronsson till Mölndals-Posten.

Hur mår personen som har insjuknat?

– Det jag har fått om statusen är att personen mår efter omständigheterna förhållandevis väl. 

För att förhindra smittspridning på hemmet hålls de övriga boende på avdelningen i karantän på sina rum. Ett beslut som tagits i samråd med pensionärerna på boendet, enligt Anna Hiller. 

Hon berättar att personalen har både skyddsutrustning och att sanering redan ingår i det dagliga arbetet på boendet. 

– Skyddsutrustningen har plockats fram utöver de normala hygienrutinerna. Eftersom det här är ett äldreboende så har man rutiner kring basal hygien som man följer kontinuerligt och nu så pratar man givetvis ännu mer om vikten av att följa de här rutinerna. Man är också van att hantera det, det finns andra smittor som maginfluensa och influensa som går ibland och då finns det en rutin som man följer, säger Anna Hiller. 

Vidtar försiktighetsåtgärder

Dock har scheman lagts om för att personal på enheten inte ska komma i kontakt med andra boendet i nuläget. Dessutom serveras all mat inne på pensionärernas rum för att undvika gemensamhetsytorna. 

Kommer de ha möjlighet att ta sig ut från sina rum?

– Vi kan inte tvinga någon att stanna på sitt rum och jag kan inte svara på om det finns tillgång att gå ut på gården eller om man behöver gå via korridoren. Sådant får man lösa allt eftersom. Det är klart att vi ska ta lika bra hand om de boende som inte är sjuka så att de får den bästa omsorgen som det går i det läge som är. 

Hur länge rutinen med matservering på rummen kommer att hålla i sig är okänt i dagsläget. 

– Vi vidtar de extra försiktighetsåtgärder som vi kan för att förhindra eventuell smittspridning och jag har gett några exempel. Sen följer vi självklart myndigheternas rekommendationer i de här frågorna, säger Anna Hiller och tillägger:

– Vi fortsätter ge en god omvårdnad för de som bor på det här hemmet och även att personalen som ska känna sig trygga med rutiner och information. 

Den anställda personen som bekräftades vara sjuk har varit hemma sedan det bekräftades. Det är ännu okänt hur personen har smittats.