Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Deras straff skärps efter yxmordet på Magnus

Felix Rosell Nyberg – en av de dömda mördarna.
Foto: PRIVAT
Magnus Natschki hittades död i skogarna utanför Uddevalla.
Foto: HENRIK JANSSON

Magnus Natschki rånades, kidnappades, misshandlades och tvingades ut i ett ödsligt beläget skogsområde där han mördades med en yxa. 

Nu dömer hovrätten Felix Rosell Nyberg, 22, och Immanuel Etcheverry Malan, 20, till 14 respektive 13 års fängelse.

Det är en skärpning av de tidigare straffen från tingsrätten.

Den 6 december 2017 bröt sig flera personer in i 36-årige Magnus Natschkis lägenhet i Göteborg.

Magnus rånades, misshandlades och förnedrades på olika sätt. Han tvingades därefter att stoppa i sig både alkohol och sömnmedel, innan han kördes ut till en kolonistuga i Angered.

Där fortsatte misshandeln.

Efter timmar av sparkar och slag, tvingades Magnus Natschki sedan ut i ett skogsområde i Uddevalla där han kläddes av naken och mördades med en yxa. Mordet filmades med en mobilkamera.

Magnus Natschki blev 36 år gammal.
Foto: MISSING PEOPLE/PRIVAT

Felix Rosell Nyberg mördade Magnus Natschki

Felix Rosell Nyberg, som utdelade de dödande yxhuggen, har erkänt de faktiska omständigheterna – att det var han som dödade Magnus Natschki – men har nekat till mord. Han menade att han handlade i en nödsituation – att han tvingades att mörda Magnus och att han inte hade något annat val.

Felix Rosell Nyberg dömdes av tingsrätten till tio års fängelse för mordet – nu höjer hovrätten påföljden till 14 år i fängelse. I ett pressmeddelande skriver hovrätten för västra Sverige:

”Hovrätten bedömer att mannen inte har handlat i nöd, men däremot att han handlat under tvång. Detta, samt mannens medverkan i brottsutredningen, har föranlett en betydande straffreduktion. Hovrätten anser dock att straffvärdet är högre än de 10 år som tingsrätten dömt ut och dömer honom till 14 års fängelse”.

Rosell Nybergs advokat Björn Hurtig, säger att hans klient är mycket besviken efter domen.

– Det är helt obegripligt tycker han själv. Han har varit kidnappad den här dagen och tvingad att utföra saker och ting. Det är en absurd situation.

Att hovrätten höjer straffpåföljden med fyra år, förvånar Björn Hurtig.

– Hovrätten kliver ju över det som åklagaren yrkade, 12 år. Det är enligt mina mått mätt en ovanlig åtgärd, säger advokaten.

Immanuel Etcheverry Malan döms för mord

Mordet filmades och så väl tingsrätt som hovrätt anser det bevisat att det var Immanuel Etcheverry Malan som höll i kameran. Han dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till tolv år i fängelse för mord, rån och människorov, men friades från åtalspunkten grov misshandel.

Men precis som för Felix Rosell Nyberg, höjs Etcheverry Malan straff i hovrätten. Han döms till 13 års fängelse.

Erik Pousard är Etcheverry Malans advokat:

– Jag konstaterar att den person som utövar det dödliga våldet är den som döms till det hårdaste straffet. Det känns väl någonstans rationellt.

Var det ett misstag att överklaga tingsrättens dom?

– Med facit i hand, med en backning på ett år … Det är klart att på det sättet kan man säga att det är ett misstag. Samtidigt hade det inte känts tillfredsställande att låta bara en instans bedöma detta. Det är ett så pass allvarligt brott. 

Tingsrätten dömde Immanuel Etcheverry Malan, 20, till tolv år i fängelse.
Foto: POLISEN

Eftersom Etcheverry Malan är under 21 år kan han inte dömas till livstid, något som åklagaren tidigare sagt att han annars hade yrkat på.

Ytterligare två tingsrättsdomar överklagades i fallet. 

För en man i 35-årsåldern, som döms för grov misshandel, människorov och rån, skärps straffet från sex till sju års fängelse.

För för en man i 40-årsåldern – som av tingsrätten dömdes till fängelse i 6 månader för ringa narkotikabrott och grov smuggling, men friades från misstankarna om medhjälp till olaga frihetsberövande och grovt skyddande av brottsling – fastställs den tidigare domen.