Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här hedras Andreas Danman: ”Sorgens dag”

Begravningen för närmaste familj och vänner hålls i Vasakyrkan i centrala Göteborg. Samtidigt kommer ett hundratal kolleger att följa ceremonin via länk.
Anreas Danman blev 33 år gammal.
Foto: Hilda Frankki / SMÅLANDSPOSTEN
Ridande poliser vid Vasakyrkan i Göteborg.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Kolleger på väg in i Vasakyrkan.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Blommor utanför kyrkan.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Poliser på motorcykel anländer till kyrkan.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
1 / 8

Under fredagen begravdes polisen Andreas Danman, 33, som sköts ihjäl i Biskopsgården natten till den första juli. 

Begravningen för närmaste familj och vänner hölls i Vasakyrkan i centrala Göteborg. 

– Det är en sorgens dag för oss alla polisanställda. Samtidigt som det känns skönt att få delta i den sista ceremonin och sista vilan för Andreas, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg. 

Andreas Danman, 33, sköts till döds i Biskopsgården natten till den första juli. Under fredagen hölls begravningen i Vasakyrkan i centrala Göteborg klockan 14.00. 

På plats närvarade över 120 personer – det var familj, vänner och kolleger som tog plats i kyrkbänkarna. Strax innan klockorna började ringa samlades folksamlingen utanför kyrkan. Majoriteten var svartklädda och höll en röd ros i handen. 

– Det är en sorgens dag för oss alla polisanställda samtidigt som det känns skönt att få delta i den sista ceremonin och sista vilan för Andreas, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg som var på plats utanför kyrkan. 

– Det känns som att svensk polis vävs samman av sådana här händelser och man förstår också hur farlig det här yrket är och att det kan drabba vem som helst utav oss som jobbar som poliser. Det är av sorg i hjärta som man är här. 

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Flera hundra kolleger kunde följa begravningen antingen på plats eller över länk.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Stor polisnärvaro

Andreas Danmans bortgång tog hårt på hela Sverige och den svenska poliskåren. Dagarna efter skjutningen samlades ett blomhav från allmänheten och hans poliskolleger. 

– Först och främst lider man med anhöriga till vår kollega och poliserna som jobbade väldigt nära honom. Det påverkar hela kåren men samtidigt så har vi blivit så pass mycket proffsigare än vad man var för, så nu pratar man kolleger emellan. Man har många goda kolleger att prata ut med, säger Thomas Fuxborg. 

Samtidigt som nära och kära kramades, pratade och torkade bort tårar från kinderna bevakades folksamlingen av flertalet poliser på platsen. 

– Det här är en polisbegravning man har ett extra skydd av säkerhetsskäl. Så vi har mycket poliser på plats så att det här kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt.

Samtidigt som begravningsakten pågick samlades hundratals kolleger i form av poliser, militär och räddningstjänstpersonal för att kunna ta ett sista farväl genom videolänk. Begravningen livestreamades av respekt för både restriktioner och de närmast sörjande. 

Klockan 14.00 började begravningen i Vasakyrkan i Göteborg.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

”Polis är det enda jag vill bli”

Sju år av strävan, sen gick det. Andreas Danman, som är uppvuxen i Allerum utanför Helsingborg, kom in på polisutbildningen i Växjö 2018. Polisyrket var aldrig en dröm, det var Andreas mål.

– Polis är det enda jag vill bli. Jag är beredd att satsa till hundra procent, sa han i en intervju med Landskrona Posten redan 2011. 

– Första gången klarade jag alla testerna, men var för ung och oerfaren tyckte de. Jag hade precis gjort lumpen.

Andreas Danman var aktiv som polis i region Väst. Han hade tidigare arbetat för försvarsmakten och varit placerad i bland annat Mali. 

”Jag har så mycket fint att säga om min lillebror, bäste vän och även nyblivne kollega. Dock finner jag inte ord just nu”, skrev hans bror, som också är polis, i en kommentar dagen efter mordet.

17-åring sitter häktad

Andreas sköts till döds av en maskerad gärningsman och hade aldrig någon chans att försvara sig. En 17-åring sitter häktad misstänkt för att ha avlossat skotten. Polisens teori är att han egentligen var ute efter någon annan, men Andreas var den som hamnade i skottlinjen.

17-åringen nekar till brott. 

Den 3 juli hedrades Andreas Danman med en motorcykelkortege genom Göteborg.