Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grillning startade brand – ”Folk tror det är fritt fram”

I flera timmar på söndagen har räddningstjänsten i Strömstad fått förhindra att en glödbrand skulle sprida sig i marken kring sjön Färingen.

Några grillare hade lämnat platsen vind för våg.

– I torsdags upphävdes grill- och eldningsförbudet. Då tror folk att det är fritt fram att bete sig hursomhelst, säger insatsledaren Glenn Gustafsson.

Insatsledaren vid räddningstjänsten i Strömstad är upprörd.

– Ja, vi ska göra annat än att hålla på och gräva efter lägereldar och städa upp efter folk som tältat. Jag hoppas att någon som läser det här förstår att bara för att eldförbudet upphört kan man inte elda vad som helst. Det är den som håller i tändstickan som har hela ansvaret, säger Glenn Gustafsson.Grill- och eldningsförbudet togs bort i Strömstad för några dagar sedan, men riskerna med att anlägga olika typ av eld ute i naturen är fortfarande stora.

– I torsdags upphävdes grill- och eldningsförbudet. Då tror folk att det är fritt fram att bete sig hursomhelst. Bara för att förbudet har upphört har inte faran för bränder i skog och mark gjort det, säger Glenn Gustafsson.

Blev en glödbrand

Det var vid 11-tiden på söndagsförmiddagen som en person som var ute med hundarna såg hur det kom rök upp ur marken intill Färingen. Inringaren försökte släcka på egen hand, men det gick inte.– Vi fick köra ut brandpumpar med fyrhjuling och gräva och dränka. Det var två typ lägereldar, där man lagt stenar på backen och eldat och försvunnit därifrån. Vi har grävt upp marken runt de ställena i tre-fyra timmar. Det som det handlar om är att det blir glödbrand som sprider sig i rötter och jordlagret, säger Glenn Gustafsson.

Kan bli skogsbrand

Räddningstjänsten lyckades få glödbranden under kontroll, men nästa gång behöver det inte gå lika bra poängterar insatschefen.

– Det ena kan bidra till det andra. Vi har sett öppna lågor när vi rotat runt där nere och lågorna har flammat upp. Det kan sprida som och bli till en skogsbrand vilken som helst, säger han.