Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgs Kex lägger ner fabriken – flyttar utomlands

130 år efter att Göteborg Kex fabrik i Kungälv öppnade portarna, bommas de igen för gott. En ny fabrik kommer att byggas utanför den lettiska huvudstaden Riga, dit produktionen flyttar.

Det meddelar Göteborgs Kex ägarkoncern, Orkla, i ett pressmeddelande på måndagen.

Göteborgs Kex bageri har funnits på samma plats, intill strandkanten av Nordre älv i Kungälv, ända sedan 1888. Och där kommer den att ligga kvar i fyra år till.

2022 flyttar produktionen till Lettland, och till en ny fabrik som ska byggas utanför huvudstaden Riga. Det meddelar Orkla i ett pressmeddelande på måndagen.

Idag arbetar cirka 350 medarbetare på fabriken i Kungälv. När produktionen flyttar förblir produktutvecklingen kvar i Kungälv, meddelar Orkla.  

– Flytten sker inte förrän 2022, vilket ger oss god tid att stötta våra medarbetare inför framtiden. Vår ambition är att ingen ska stå utan sysselsättning den dag produktionen flyttar, säger Malin Jennerholm, vd på Orkla Sverige, i pressmeddelandet.

Fabriken läge avgörande

Flytten motiveras bland annat med att kexfabrikens läge i Kungälv, med vatten på ena sidan och bostadsområde på den andra, gör det svårt att fortsätta utveckla verksamheten.

Enligt Orkla ska fabriken i Kungälv också vara i behov av stora uppgraderingar.

– Orkla har redan kexproduktion i Riga. Genom att investera i en ny och modern fabrik där och koncentrera tillverkningen till en plats kan vi säkerställa vår framtida konkurrenskraft och innovationsförmåga, samtidigt som vi reducerar vårt klimatavtryck, säger vd Malin Jennerholm i pressmeddelandet.