Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Första fallet av omikron har bekräftats i Västra Götaland

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccinationssamordnare Kristine Rygge.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Västra Götalandsregionen har fått det första bekräftade fallet av virusvarianten omikron.

– Det finns en direkt resekoppling till Sydafrika, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Han oroas inte över att ”det lilla” julfirandet i familjen kommer att påverkas av ökad smittspridning, men tycker att man ska fundera på om det är lämpligt att vara med på större sammankomster under helgerna.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg berättade under onsdagens pressträff om coronaläget i Västra Götaland att regionen nu fått sitt första bekräftade fall av virusvarianten omikron.

Det handlar om en person som smittats under en resa i Sydafrika förklarar han. Hittills har det inte framkommit att personen har spridit smittan vidare.

Thomas Wahlberg säger att det är svårt att veta något om ett eventuellt mörkertal vad gäller omikron i regionen, men konstaterar att det ”mycket väl kan vara så”.

– Just nu är inriktningen att vi ska fånga de som varit i de här länderna där det är störst förekomst. Nu testas alla som varit utomlands, säger han.

Sedan slutet av september har personer över 80 kunnat ta tredje dosen vaccin mot covid-19, och i slutet av oktober blev det fritt fram för alla från 65 år.

Dos tre till alla från 60 år 

På onsdagen meddelade regionen att det nu är dags att släppa på nästa åldergrupp för tredje dosen av vaccin mot covid-19.

– Från 13 december kommer invånare över 60 år samt medicinska riskgrupper i alla åldrar från 18 år att ha möjlighet att boka tid, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

För personer under 65 år ska det ha gått sex månader sedan dos två, för äldre gäller fem månader.

Det är oklart när det blir dags för yngre åldersgrupper att ta dos tre.

– När tillräckligt många i tidigare grupper vaccinerat sig blir det aktuellt. Preliminärt kommer personer från 50 år att kunna ta tredje dosen i januari 2022, förklarar Rygge.

65-plussare får vykort

Enligt de senaste siffrorna, från i torsdags, hade då 44 procent av alla 65-plussare i Västra Götaland tagit sin tredje vaccindos. För att uppmana gruppen 65 till 79 år att inte vänta med dos tre kommer regionen att nästa vecka skicka ut vykort som påminnelse till alla i ålderskategorin. 

Antalet fall av covid-19 har legat stabilt under större delen av hösten konstaterade Thomas Wahlberg under pressträffen.

– Men under november ökade siffrorna snabbt under några veckor, säger han.

Varnar för större julfester

Förra veckan konstaterades 1 663 nya fall, vilket var i samma nivå som veckan dessförinnan.

– Det märks en viss utplaning men det är för tidigt att säga något om utvecklingen framåt, menar Wahlberg.

Julen närmar sig och många planerar för julfirande med familj och vänner. 

Finns det risk att det kommer striktare restriktioner inför julhelgen?

– Det hoppas vi verkligen inte. Det är helt avhängigt på hur utvecklingen kommer att bli. Jag tror inte man ska vara tvärsäker på någonting just nu. Som utvecklingen är precis nu tror jag inte att det kommer att påverka det privata julfirandet, säger Thomas Wahlberg.

– För närvarande är inte det viktiga att rikta in sig på det lilla julfirandet, det som rör sig med familj, släkt och vänner. Det är andra stora sammankomster och fester som man behöver fundera på om man vill ha och själv delta i. 

”Fundera på om det är nödvändigt”

Wahlberg poängterar att detta inte när en allmän rekommendation från nationellt håll, men han tycker att var och en ska vara medveten om att det återigen är en ökad smittspridning i samhället.

– Det innebär att man själv måste fundera på hur man ställer sig till det. Det är vid stora sammankomster, där det är trångt, som man utsätter sig för smitta. Man bör fundera på om det är nödvändigt.

Han konstaterar att särskilt personer som är ovaccinerade behöver tänka sig för inför helgerna.

- De som är ovaccinerade ska vara väldigt försiktiga i sina kontakter med äldre och riskgrupper. De ska vara extra noga med att hålla avstånd och så vidare.

Norsk studie: Svenska dödligheten i corona överskattad

”Skillnaden mellan Norge och Sverige inte så stor som man trott”