Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Olyckskaos efter kraftiga snöfallet

En olycka med två personbilar inträffade i halkan i Stenungsund på onsdagsmorgonen. Foto: Mikael Berglund
Vintervädret ställde till det för spårvagnstrafiken i Göteborg. Foto: Daniel Olsson
Mycket besvärligt väglag på E6. Bilden är från Stenungsund. Foto: Mikael Berglund
Kungstorget i Göteborg fick sig ett rejält vintertäcke på kort tid. Foto: Daniel Olsson
En frontalkrock har ägt rum i Ytterby. Foto: LINUS OLSSON
Det är stora förseningar på Landvetter på grund av vädret. Foto: GT
SMHI uppgraderar nu vädervarningarna. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Det kraftiga snöfallet har orsakat olyckskaos i trafiken i Västsverige under förmiddagen.

Nu drar ovädret vidare norrut och fylls på med kraftiga sydostvindar.

SMHI har utvidgat varningarna till klass 2 i Norrland där risken är stor för drivbildning.

I fjälltrakterna ska det blåsa över 35 meter per sekund i vindbyarna, vilket är orkanstyrka.

 

"Snön har vräkte ner över Västsverige från tidig onsdagsmorgon. Snön och vinden skapade ett mycket besvärligt väglag.

I Stenungsund krockade två personbilar strax efter klockan halv sex på onsdagsmorgonen. Det var rejält snöfall och mycket halt i området.

– Två personbilar har krockat i halkan i Grössbacke vid norra infarten till Stenungsund. Det var extremt halt på platsen, säger Göran Antbacka, räddningschef i beredskap vid Södra Bohusläns räddningstjänstförbund.

 

LÄS MER: Snökaos i Västsverige – familjen är insnöade

 

Ingen person skadades i olyckan. Därefter har en rad olyckor inträffat i Västsverige.

– Vi är ute på fyra trafikolyckor just nu, uppgav räddningstjänsten Storgöteborg strax efter klockan halv åtta.

Bland annat har en mindre buss lagt sig på sidan i Guldheden i Göteborg och var nära att välta enligt räddningstjänsten. 

Snöovädret drar vidare norrut - SMHI klass 2-varnar

SMHI klass 1-varnade för snöfall i stora delar av Götland och Svealand under onsdagen. Upp till 20 centimeter kan falla. Men i bakkanten av lågtrycket kommer milda sydvindar och snön övergår i regn i södra halvan av landet.  Det blir uppåt tio grader varmt på torsdagen.

Nu avancerar lågtrycket, som bildades ute på Atlanten väster om Irland, norrut och riktigt hårt väder väntar på onsdagskvällen och under torsdagen i de nordliga landskapen.

SMHI utvidgar sina varningar i Norrland. För delar av Norrlandskusten finns en klass 2-varning utfärdad då stora snömängder i kombination med blåst väntas. 

Varning för orkanvindar och snödrev

Varningen gäller snöfall som i kombination med hård vind kan ge kraftig drivbildning under torsdagen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland samt i Jämtland.

Enligt varningen kan det komma 20-30 centimeter i området.

– I samband med den kraftiga sydostliga vinden som driver på kan det bli riktigt stökigt på vägarna, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Drivbildningen kan medföra svåra trafikproblem, uppger även SMHI.  Med temperaturer nära noll kan det även ge störningar i el- och teleförsörjningen.

I norra Lapplandsfjällen utfärdas en klass 2-varning för storm. Detta tillsammans med delvis ymnigt snöfall och snödrev.

Det kan bli byvindar upp till 35 meter per sekund i bland annat Riksgränsen. Det innebär orkanbyar och medelvinden på fjället kommer att ligga runt 25 meter per sekund, det vill säga full storm.

SMHI:s definition för varning klass 2 storm lyder:

"Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen."

 

LÄS MER: Fem galna snökaos i Sverige genom åren

Fortsatt halt på vägarna

I södra Sverige kommer snön att smälta och regna bort på det flesta håll. Det var dock fortsatt svåra förhållanden under onsdagsförmiddagen

I Jönköping körde en personbil av vägen och voltade på riksväg 40.

– Det är fem till åtta centimeter snö på platsen och olyckan är troligen orsakad av halkan. Bilen ligger på taket, konstaterar Kenneth Hermansson vid räddningstjänsten i Jönköping.

Föraren kunde ta sig ur bilen oskadd.

Kungstorget i Göteborg fick vinterskrud på kort tid. Foto: Daniel Olsson

Lastbil krockade och körde i diket

Vid niotiden kolliderade en lastbil och en personbil vid riksväg 44 i Grästorp. Lastbilen ligger i diket, skrev polisen på sin hemsida. Vägen uppgavs vara avstängd i en timme.

Också på riksväg 40 har det skett en olycka, vid Härryda. Där är det två bilar som gått ihop.

Samtidigt har lastbilar svårt att ta sig fram på de hala vägarna omkring Göteborg.

– Det är halt i Göteborg och det står mycket lastbilar på riksväg 40 ut från Göteborg. Lastbilar har problem att ta sig fram, de står lite varstans, säger larm- och ledningsoperatören på räddningstjänsten Storgöteborg.

I Ytterby i Kungälv krockade två personbilar strax före klockan 9. Den ena bilen blev svårt demolerad i fronten och den andra bilen hamnade i diket.

Enligt SOS Alarm har en person fått föras till sjukhus med ambulans.

Vid halv tio-tiden på onsdagsförmiddagen kom larm om att en lastbil gått av vägen i halkan i Götene. Olyckan inträffade på påfarten till E20 i höjd med Lundsbrunn. Ingen person skadades i olyckan.

En lastbil gått av vägen i halkan i Götene. Foto: Christian Svensson

Plogbilar har gått sönder

I Kungsbackaområdet var läget extra besvärligt under tidig onsdagsmorgon efter att tre plogbilar gått sönder.

– De är trasiga och håller på att lagas, men det gör att det inte har kunnat plogas undan som tänkt, säger Pauline Berntsson.

Hon förklarar att väderläget i östra delarna av landet är lugnt på onsdagsmorgonen.

– Det är halt, men uppehåll och inget nytt snöoväder just nu. Ett nederbördsområde är på väg under dagen, och det kan komma som snö först men övergår sedan i regn, säger Pauline Berntsson.

Lars Olof Bäckman. Foto: HENRIK JANSSON

Också i Falköping har det fallit mycket snö. Pensionären Lars Olof Bäckman, 67, fick det svårt att ta sig fram.

– Det är jobbigt när man är i behov av rullator och det blir svårare desto mer snö det är. Det är dåligt att det är så halt på trottoaren, man kunde ju önskat att de skulle lägga grus men jag har inte sett ett korn, säger han.

Foto: HENRIK JANSSON

Mycket snö under dagen

I landets norra delar är det också "lugnt just nu" enligt Trafikverket.

– Det är vinter men inget alarmerande vad gäller väglaget. Men under dagen ska det komma in mycket snö i Jämtland och Västernorrland och blir det starka vindar finns risk för drivbildning på vägarna, säger Pauline Berntsson.

Hur har snöovädret påverkat dig?"Jag gillar faktiskt snön och det var inga problem att köra i stan tidigare idag, man får vara lite försiktig bara. Det är tråkigt att det har varit så lite snö kring jul de senaste åren, så för min del får den gärna ligga kvar till dess."Lena Ask, 62, Egen företagare, Falköping. Foto: HENRIK JANSSON

På Göteborg Landvetter Airport är det stora störningar i flygtrafiken under onsdagen. Även på Arlanda har flyg fått ställas in eller försenats.

Resenärer på väg till Landvetter har fått information från flygbolag att flygplatsen har stängts av för start och landning.

Men Swedavia förklarar att flygplatsen inte har stängts av helt.

Snöfall och sidvind påverkar flygtrafiken

På Göteborg Landvetter Airport är det stora störningar i flygtrafiken. Foto: Läsarbild

– Vi har utmaningar med vädret just nu. Det är både snöfall och sidvind som gör att det är svårt att få rätt bromsvärden som man behöver för start och landning, säger Ulrika Fager, pressjour på Swedavia.

Många avgångar är kraftigt försenade. Ulrika Fager uppger vid halv tiotiden att 15 ankomster och avgångar då är försenade eller inställda.

– Vi förväntar oss ha den här situationen fram till lunch. Det kan även bli störningar senare under dagen. Men vi jobbar intensivt med att få de rätta bromsvärdena och har inte stängt av banorna helt. Så fort vi får möjlighet tar vi emot flygplan. Enstaka flyg kan starta och landa, men ett par flyg har valt att inte åka till Göteborg, säger Ulrika Fager.

Hon uppmanar resenärerna att hålla sig informerade om avgångar och ankomster via Swedavias hemsida, eller hos flygbolaget eller researrangören.

Läget förbättrat

Strax före klockan tolv är trafikläget förbättrat i stora delar av Västsverige.

– Det är helt klart ett bättre trafikläge än för några timmar sedan, men inte riktigt över. Vi är på väg till två singelolyckor just nu, en i Härryda kommun och en i Vänersborg. Jag vet inte säkert om de är halkrelaterade, men man kan anta det, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

Hur har snöovädret påverkat dig?"Vi älskar vintern. Det är trist att snön försvinner igen. Det är lite lurigt i trafiken, men man får ta det lite lugnt och hoppas att alla andra gör det också."Carina Adamsson,65, pensionär, Falköping (till vänster) och Ulla andersson, 67, pensionär, Falköping. Foto: HENRIK JANSSON

Också på Landvetter är läget förbättrat. Efter klockan 13 verkar planen avgå i tid. Några dock med förseningar.

På Arlanda går planen i stort sett i tid vad gäller avgångarna från 12.00 och framåt, enligt uppgifter på Swedavia.se.

Problem i Jönköping

Vid lunchtid har stora delar av Jönköpings län drabbats av stora trafikproblem.

– Vi har två lastbilar som fått stopp på olika håll i länet och det råder totalstopp till följd av detta, berättar Björn Öberg, polisens presstalesperson vid region Öst.

De största problemen i länet finns i närheten av Mullsjö där riksvägarna 26 och 47 möts.

– En lastbil har fått stopp i en backe på grund av halkan. Det är ett 25-tal lastbilar som fastnat till följd av detta. Bärgare är larmad.

En annan lastbil har fastnat på en mindre väg, länsväg 654, i Vaggeryds kommun. Också här råder det stopp i trafiken och bärgare behöver hjälpa lastbilen upp på vägen.

Och olyckorna har fortsatt under eftermiddagen då bland annat en bil åkte av vägen i Nässjö. Det blev tillfälligt stopp i trafiken till följd av olyckan.

– Jag ser att vi har en singelolycka i Nässjö kommun nu också så det verkar som att trafikläget förvärras i länet.

– Personen var vaken och talbar. Det var inga personskador, säger Öberg vid 14.30-tiden.

 

Vet du mer? Har du bilder? Hör av dig till Expressen – du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!