Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / SÄPOFoto: / SÄPO
 Foto: / SÄPO

En gripen i räd – Säpo utreder

Publicerad

En person har anhållits i Göteborg misstänkt för grovt olaga intrång. 

Gripandet skedde tidigt under tisdagsmorgonen och Säkerhetspolisen, Säpo, håller i utredningen.

– Jag kan bekräfta att vi har ett ärende som berör vårt område, säger Säpos presschef Karl Melin.

I övrigt är det locket på. Helt.

De var tidigt under tisdagsmorgonen som en person togs in och senare anhölls i den Säpo-ledda utredningen i Göteborg.

Misstanken rör grovt olaga intrång och åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål, Mats Ljungqvist, är förundersökningsledare. 

– Jag kan inte säga någonting i ärendet. Det har sina skäl, säger Mats Ljungqvist. 

– Det är locket på helt enkelt.

"Säger inte ett pip"

Enligt en handling som kommit in till tingsrätten i Göteborg anhölls personen klockan 06.59, tisdag morgon. Mats Ljungqvist, som fattade beslutet, vill inte ens kommentera huruvida den anhållne personen fortfarande sitter kvar eller inte. 

Han hänvisar till de särskilda omständigheter som råder i den aktuella utredningen.

– Det här är ett sådant ärende där man inte kan säga någonting förrän åtal eventuellt väcks, knappt då heller. Vi säger inte ett pip om detta.

Utredningen hanteras av Säkerhetspolisen men där vill man inte kommentera om det rör sig om brott knutet till någon av myndighetens olika delar kontraspionage, författningsskydd eller kontraterrorism.

– Jag kan bekräfta att vi har ett ärende som berör vårt område, säger Säpos presschef Karl Melin.

– När det gäller det här ärendet så är det som alltid förundersökningssekretess som råder, säger han.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Belagd med yppandeförbud

Av en handling som kom in till Göteborgs tingsrätt under tisdagen framgår att förhör var inplanerade att hållas omedelbart. Och Nils Nestrup har utsetts till den misstänktes advokat.

Han bekräftar att han är utsedd försvarare i målet men vill i övrigt inte kommentera någonting med hänvisning till sekretess.

– Jag kan inte kommentera det. Du får nöja dig med det, jag är belagd med yppandeförbud, säger advokat Nils Nestrup.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER