Ett 20-tal demonstranter blockerar en buss utanför migrationsverkets förvar i Kållered, för att protestera mot utvisningar till Afghanistan. Foto: FOTO: HENRIK JANSSONEtt 20-tal demonstranter blockerar en buss utanför migrationsverkets förvar i Kållered, för att protestera mot utvisningar till Afghanistan. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Ett 20-tal demonstranter blockerar en buss utanför migrationsverkets förvar i Kållered, för att protestera mot utvisningar till Afghanistan. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Två personer har kedjat fast sig under bussen. Foto: FOTO: HENRIK JANSSONTvå personer har kedjat fast sig under bussen. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Två personer har kedjat fast sig under bussen. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Polisen jobbar med att få loss de fastkedjade personerna. Foto: FOTO: HENRIK JANSSONPolisen jobbar med att få loss de fastkedjade personerna. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Polisen jobbar med att få loss de fastkedjade personerna. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

Demonstranter kedjade fast sig under buss

Publicerad

Ett 100-tal personer samlades för att demonstrera vid Migrationsverkets förvar i Kållered, mot de utvisningar till Afghanistan som ägde rum under måndagskvällen.

– Det är ett 20-tal personer som satt sig ner på vägen och blockerar lokaltrafiken, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Förutom att blockera vägen kedjade även ett fåtal demonstranter fast sig under bussen med cykellås.

Under måndagen samlades ett 100-tal personer utanför Migrationsverkets förvar i Kållered för att demonstrera mot utvisningarna.

Vid 18-tiden rapporterade polisen att ett 20-tal av demonstranterna satt sig på vägen.

– Det är ett 20-tal personer som satt sig ner på vägen och blockerar lokaltrafiken, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Kedjat fast sig under buss

Enligt Fuxborg kommer man att vidta ”någon form av polisiär åtgärd” för att få bort dem därifrån.

 

LÄS OCKSÅ: Demonstranter försökte forcera avspärrningarna 

 

Strax efter klockan 18 meddelade polisen att två av demonstranterna kedjat fast sig med cykellås under bussen.

– Vi har fått bort en av dem och jobbar på den andra, säger Fuxborg.

Polisen klipper loss de fastkedjade demonstranterna under bussen med bultsax.Foto: HENRIK JANSSON

Polisen: ”Försöker blockera utfarten”

Enligt Christer Fuxborg hindrar demonstranterna bussen i ett försök att blockera utfarten från förvaret.

– Den klunga som satt sig framför bussen har vi flyttat på nu och vi har också börjat lagföra vissa individer, säger Fuxborg och fortsätter:

– Det är för tidigt att säga med vilken rubricering, men det rör sig om bötesbrott. Vi gav alla en uppmaning att lämna frivilligt eller lagföras, de flesta satt kvar och de har vi flyttat på lite försiktigt.

Ingen av personerna under bussen uppges ha kommit till skada.

Vid 18.30 meddelade polisen att man klippt loss personerna under bussen.

– Nu är det nog inte många minuter kvar innan vi kan låta bussen rulla igen, säger Fuxborg.

Enligt GT:s utsände, ska ett antal personer försökt springa efter bussen och ställa sig i dess färdväg när den börjat rulla igen.

Bussen i rullning

Vid 19-tiden meddelade polisen att bussen kunnat rulla igen.

– Den är på väg från förvaret nu. Det är några som försöker springa efter men det är ganska lönlöst, vi följer bussen och blockerar så långt det går, säger Christer Fuxborg.

Polisen uppskattar att den totala mängden demonstranter halverats.

– Det kanske är 50 personer kvar, varav 15 aktivt försöker blockera färdvägen, säger Fuxborg.

Strax efter 22-tiden lyfte planet med de utvisade afghanerna från Landvetter, skriver GP. Protesterna hade då fortsatt vid flygplatsen.

Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER