Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åklagaren: Kevin kan ha dött efter olycka

Bröderna Christian och Robin efter åklagarens presskonferens.
Foto: HENRIK JANSSON
Christian Karlsson säger att beslutet är en "otrolig lättnad".
Foto: HENRIK JANSSON
”Jag skakade av glädje och visste inte vart jag skulle ta vägen. Jag försöker fortfarande smälta vad som precis hände”, säger Robin efter att han fått beskedet.
Foto: HENRIK JANSSON
Brödernas föräldrar efter pressträffen.
Foto: HENRIK JANSSON
Åklagare Niclas Wargren under presskonferensen.
Foto: HENRIK JANSSON
Christian Karlsson strax efter han lämnade åklagarmyndigheten och fick beskedet.
Foto: HENRIK JANSSON
Robin Dahlén på väg till presskonferensen i Karlstad tillsammans med sin pappa Weine Dahlén strax efter att de fick beskedet från åklagaren om att misstankarna avskrivs.
Foto: HENRIK JANSSON
Rolf Sandberg höll i polisarbetet i den åklagarledda utredningen efter att 4-åriga Kevin mördats i Arvika 1998.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
1 / 9

De två utpekade för mordet på fyraårige Kevin var inte ens närvarande då pojken dog i Arvika 1998. 

Det skriver chefsåklagaren Niclas Wargren i sitt beslut där han friar bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén från alla anklagelser.

Samtidigt ger åklagaren en annan möjlig förklaring till hur Kevin dog. 

Genom en olycka där han kläms mellan två lastpallar:

– Det är ett mycket tänkbart scenario, säger Niclas Wargren på dagens presskonferens.

Chefsåklagare Niclas Wargren gav under dagens presskonferens i Karlstad en alternativ förklaring till hur fyraårige Kevin dog i Arvika 1998. 

Genom en olycka där Kevin kläms mellan två lastpallar vid sjön där han senare hittas.

Rekonstruktionen visar olika möjliga dödsorsaker. Kevin står på lastpallen och håller upp den andra pallen. Någon annan står på andra sidan och trycker emot/drar. Kevin ramlar.
Foto: POLISEN
Här har platsen där Kevin hittades rekonstruerats.
Foto: POLISEN
Dockan på rygg med ansiktet neråt.
Foto: POLISEN
En av lastpallarna kan ha fallit över Kevin.
Foto: POLISEN
Någon sitter på Kevin.
Foto: POLISEN
Kevin ligger på pallen och någon står på honom.
Foto: POLISEN
Kevin kan på något sätt ha klämts av lastpallarna.
Foto: POLISEN
1 / 7

– Pallarnas kanter kan ha hamnat på ett sådant sätt på Kevin att det skulle ha kunnat orsaka honom de skador som han har, sa Niclas Wargren med hänvisning till ett nytt yttrande från Rättsmedicinalverket som tagits fram inom ramen för den nyupptagna förundersökningen.

– Det är ett mycket tänkbart scenario, menade åklagaren och konstaterade att inget tyder på att de två utpekade bröderna ens var i närheten vid det tillfälle Kevin dog.

LÄS MER: Kevins pappa om beskedet efter sonens död: ”Gör ont” 

På punkt efter punkt underkändes den tidigare utredningens slutsatser. Bland annat konstaterar åklagaren i sin utredning att de förhör som hölls med bröderna då de var 5 och 7 år gamla är "otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa".

Utredningen räknar till nio olika utpekanden i förhören - liksom att bröderna några gånger pekar ut Kevin själv. 

– Bevisen mot dem är så svaga att de avskrivs från utredningen, sa åklagaren Niclas Wargren under presskonferensen.

Åklagaren Niclas Wargren menar att bevisen mot Christian och Robin är svaga och väljer därför att avskriva dem från utredningen.
Foto: HENRIK JANSSON

Enligt åklagaren talar också det nya yttrandet från Rättsmedicinalverket mot att det skulle kunna vara barn som orsakat Kevins skador med tanke på den tyngd som skulle behövas.

– I vart fall små barn, sa Niclas Wargren.

Överraskande fynd

Förundersökningen återupptogs i början av maj förra året efter att både DN och SVT granskat fallet. Bland annat kunde de båda visa på klara brister i utredningen och att tveksamma metoder använts i förhören av bröderna.

Under utredningen har nu drygt 80 personer förhörts. En del på nytt, andra för första gången. 

– Flera av dem var barn vid det tillfället och befann sig i närområdet, säger Niclas Wargren.

– Sammantaget är det min bestämda uppfattning att de uppgifter som kommit fram i förhör med Christian och Robin ensamt inte kan ligga till grund för att de har orsakat Kevins död.

Åklagaren beskriver också det som något överraskande att de fann flera beslagtagna saker, däribland kläder, hos polisen. Saker som skickats för ny teknisk undersökning, men utan resultat.

– Inga spår som har betydelse för den här utredningen har påträffats, säger Niclas Wargren.


 Sedan tidigare är det också känt att förhör har hållits med en annan man som vid tiden för Kevins död var under 15 år. Utredningen gällande honom lades ned med motiveringen att den inte ger mer.

– Han är därför att betrakta som oskyldig. Han är den ende som vi under den här utredningen delgivit misstanke om brott, säger Niclas Wargren.

Robin Dahlén på väg till presskonferensen i Karlstad. "När vi fick beskedet var det bara ren glädje", säger han.
Foto: HENRIK JANSSON

De två bröderna fick beskedet från åklagaren personligen vid ett möte med åklagaren före tisdagens presskonferens. 

Den ene brodern, Robin Dahlén, säger att det kändes pirrigt och nervöst inför förmiddagens möte med chefsåklagaren där beskedet skulle ges. 

"Stort beslut i livet"

– Det gällde ett så stort beslut i livet. När vi fick beskedet var det bara ren glädje. Jag skakade av glädje och visste inte vart jag skulle ta vägen. Det är fortfarande så att jag försöker smälta vad som precis hände. Att man faktiskt är fri efter snart 20 år, säger han.


"Inte hunnit landa ännu"

Brodern Christian Karlsson säger att beslutet är en "otrolig lättnad".

– Det har inte riktigt hunnit att landa ännu. Nu kan jag starta ett liv som vilken person som helst. Jag hade inte sett något annat utfall, men det är klart att det ändå är en lättnad, konstaterar han.

Brödernas pappa Weine Dahlén och reporter Jonathan Berntsson strax efter att familjen fått beskedet i Karlstad efter 20 års väntan.
Foto: HENRIK JANSSON

LÄS MER: Dan Josefssons krav om svaren i Kevin-fallet 


Det var för snart 20 år sedan som fyraårige Kevin hittades död i Arvika. Två bröder, fem och sju år gamla, pekades snart ut som skyldiga av polisen. Det var Christian Karlsson och Robin Dahlén.

Så var den etablerade bilden av mordet fram till förra våren. Då publicerades granskningar av både DN och SVT, där nya uppgifter i fallet framkom. Bland annat trädde bröderna fram för första gången och beskrev hur de kände sig orättvist utpekade samtidigt som de uppgav sig inte minnas något av händelsen alls. 

Den 8 maj förra året återupptog chefsåklagare Niclas Wargren förundersökningen. Allt material från den gamla utredningen har gåtts igenom och ett stort antal förhör har hållits, även med de som då bedrev utredningen.

Åklagaren kritisk men ödmjuk

Och även om åklagaren är kritisk till många av de slutsatser som den gamla utredningen kom fram till så uppmanar han till ödmjukhet inför vad hans företrädare gjort. 

– Jag har inte anledning att anse något annat än att man bedrivit den tidigare utredningen på ett mycket ambitiöst sätt och med en hög ambition att göra rätt, säger Niclas Wargren.

Han är kritisk till hur förhören ibland hållits, men menar också att man måste vara ödmjuk inför att det var en delvis annorlunda tid. 

– I dag håller vi förhör med barn på ett helt andra sätt än man gjorde då, eller i varje fall hur man gjorde i det här fallet. Och man ska vara ödmjuk inför att det sker en utveckling på tjugo år.

Kritisk är han också över att den bild av händelseförloppet som gavs vid en presskonferens hösten 1998 och i ett pressmeddelande inte hade något stöd i det händelseförlopp som pojkarna berättat om.

– Man presenterar ett händelseförlopp som inte någonstans går att återfinna i de förhör som hållits med barnen.


Brödernas advokat Thomas Olsson.
Foto: JENS L'ESTRADE

”Det saknas helt direkta vittnesiakttagelser som talar för att de misstänkta varit närvarande vid Kevins död. Någon annan stödbevisning för det i form av tekniska spår eller annat finns inte heller. De slutsatser som kan dras angående när och var Kevin avlidit samt de uppgifter som finns om iakttagelser av de misstänkta vid den relevanta tiden talar med betydande styrka för att de inte har varit inblandande i dödsfallet eller ens varit närvarande när det inträffade", skriver åklagaren i sitt beslut.


SVT-journalisten Dan Josefsson, som låg bakom granskningen, i samspråk med brödernas pappa Weine Dahlén.
Foto: HENRIK JANSSON

LÄS MER: De bryska polisförhören av småpojkarna i Kevin-utredningen


Advokat Slobodan Jovicic biträder den yngre brodern Robin i ärendet. 

– Vi har hela tiden varit övertygade om att de kommer att bli avförda men givetvis är det först när man har beslutet som det sjunker in. Vi är väldigt nöjda med motiveringen som sammanfattar att det saknas någon som helst bevisning mot min klient, säger han. 

Vad säger du om att åklagaren inte kan styrka att det har begåtts något brott överhuvudtaget?

– När jag själv tog del av utredningen var det en av frågorna som jag fäste uppmärksamhet vid. Det är ingen nyhet för mig att den möjligheten fanns, säger Slobodan Jovicic.


LÄS MER: Bröderna berättar om vad som ska hända nu 


Fyraårige Kevins död skakade en hel nation. Nu sågas polisutredningen även av åklagarsidan.
Foto: STEFAN HYTTFORS

Möjlighet till skadestånd

Christian Karlssons advokat Thomas Olsson säger att han ännu inte kan säga något om hur de går vidare med skadeståndsanspråk.

– Vi kan inte ge något besked om det i dag. Just nu gläder vi oss åt beskedet. Vi kommer framöver att påbörja ett arbete med att se vilka effekter beslutet får för bröderna, säger han.


Minnesforskaren Sven Å Christianson.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Sven Å Christianson: "Kan liknas vid en psykos"

I sitt beslut ifrågasätter åklagaren om de uppgifter som kommit fram under bland annat de förhör som hållits i utredningen verkligen varit självupplevda. 

Professorn Sven Å Christiansons har pekats ut som i olika grad inblandad i utredningen, såsom rådgivare åt polisen just när det kommer till förhören med barnen. 

Han har själv avböjt kommentera granskningarna flera gånger, men i en exklusiv intervju med Psykologitidningen sa han förra året:

– Det kan liknas vid en psykos, SVT och DN driver en tes att pojkarna är oskyldiga och samplar information som stöder denna tes. Jag utses till syndabock eftersom jag är den mest namnkunnige, inte barnpsykologerna som deltog under förhören. Delar av utredningen visas upp för experter som uttalar sig utan att ha sett den övriga informationen i utredningen, sa Christianson då.

Samtidigt reagerade även han på hur barnförhören hade gått till.

Rolf Sandberg, som ansvarade för polisens arbete med Kevin-fallet och kom att bli utredningens ansikte utåt, har avböjt att kommentera utredningen i nuläget.

Den pensionerade åklagaren Anders Manholm, som var förundersökningsledare i den åklagarledda delen av utredningen 1998 hälsar att han inte har möjlighet att kommentera den nya utredningens slutsatser.