Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen har skjutit misstänkt bomb

Boende i tre trappuppgångar i Frölunda i Göteborg har evakuerats.
Foto: HENRIK JANSSON
Ett misstänkt farligt föremål har hittats i bostadsområdet.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena fastigheter, är på plats i Frölunda.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON / FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
1 / 8

Ett misstänkt farligt föremål hittades i Frölunda i Göteborg under tisdagen och polisens bombgrupp kallades till platsen.

– Byggarbetare har anträffat något de tror är en bomb i krypgrunden under fastigheten, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Strax efter klockan 13 sköt polisen föremålet som man misstänker är en egentillverkad sprängladdning eller bomb.

Boende i tre trappuppgångar evakuerades och en kyrka i närheten öppnades för att ta emot dem.

På tisdagen pågick ett stort pådrag i ett bostadsområde i Frölunda i sydvästra Göteborg. Larmet om att det hittats ett misstänkt farligt föremål kom in vid tio-tiden.

– Byggarbetare har anträffat något de tror är en bomb i krypgrunden under fastigheten, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Föremålet kan ha legat på platsen en längre tid.

– Här står det bomb, men det är väl lite väl dramatiskt att kalla det för bomb. Förmodligen är det någon gammal historia. Det ska vara i någon form av byggtunnel, sa Thomas Fuxborg initialt.

Klockan 13.15 gavs helt nya bud: Att det kan röra sig om en egentillverkad sprängladdning eller bomb.

– Vi har skjutit det misstänkta föremålet. Vi misstänker att det är en egentillverkad sprängladdning eller bomb. Nu ska tekniker analysera föremålet.

Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.
Foto: HENRIK JANSSON

Boende evakuerades

Boende i en fastighet evakuerades. Det handlar om tre trappuppgångar som är evakuerade och polisen skriver på sin hemsida att det är 65 personer skrivna där.

– De har öppnat Tynnereds kyrka för att ta emot de boende, säger Thomas Fuxborg.

Per Eriksson är präst och församlingsherde i Tynnereds församling:

– Naturligtvis är detta jobbigt och skapar oro. Då vill vi vara med och skapa trygghet och vara en plats dit människor kan komma, säger han och fortsätter:

"Kyrkan öppen och personal på plats"

– Vi har kyrkan öppen och personal på plats. Vi försöker möta människorna i den situation de är. Just nu har vi öppet tills vidare.

Strax före klockan 13 meddelade polisen att området höll på att säkras så att inga personer befann sig inom avspärrningarna.

– Det har också varit folk ute på balkonger i närområdet och dem vill vi få in. Sedan kan bombskyddet agera. Vad de gör behåller vi för oss själva, säger Thomas Fuxborg.

Susanne Adrell som bor i en av trappuppgångarna var på jobbet när hennes man ringde och berättade vad som hänt.

– Polisen hade försökt att nå mig. Nu har jag ingen aning om när vi kan komma hem igen i dag. Det känns så klart jätteobehagligt. För min del så oroar jag mig inte för varken mig själv eller min man. Men hemma har jag två katter som väntar. Man tänker ju sig det värsta, att det skulle smälla och att man inte kan komma hem alls, säger hon.

Susanna Adrell bor på Briljantgatan och fick besked om evakueringen när hon var på jobbet. "Det känns så klart jätteobehagligt" säger hon.
Foto: Privat

Susanne Adrell berättar att hon är relativt nyinflyttad.

"Blir lite som en chock"

– Jag har bott i området sedan i januari. Innan jag flyttade dit fick jag höra diverse olika negativa saker om området, men det har jag aldrig upplevt själv. Snarare tvärtom. Det är ett väldigt trevligt område med härliga grannar. Det här blir lite som en chock. Men föremålet kan ha legat där länge och behöver inte ha placerats ut nu. Det är för tidigt att säga vad detta eventuellt kan innebära, säger hon.

En annan kvinna som tvingats evakueras berättade att hon satt och åt frukost med en granne när polisen knackade på dörren.

"Blir livrädd"

– Vi hade trevligt och satt i lugn och ro när vi var tvungna att fly hemifrån. Det här är fruktansvärt. Man blir livrädd, säger hon.

Kvinnan åkte hem till sin dotter som bor i ett annat område.

– Jag skakar i hela kroppen. Man får inte vara i fred i sitt hem, säger hon.

Polisens bombtekniker är på plats.
Foto: HENRIK JANSSON
Det är stort pådrag på platsen.
Foto: HENRIK JANSSON

Polisen knackade på

En annan boende berättar att hon är på jobbet själv men att hennes make ringt om att det knackat på dörren. Det visade sig vara polisen som knackade dörr hos alla boende i trappuppgången.

Och fick besked om att lämna bostaden.

– Polisen knackar på hos alla och sa att de ska gå ut, säger kvinnan. 

Vid tolvtiden skriver polisen på sin hemsida att bombgruppen är på plats och arbetar.

Stena fastigheter på plats

Den aktuella fastigheten ägs av Stena Fastigheter. Bolagets fastighetschef Ann-Catrin Dryselius i Göteborg åkte ut till platsen.

– Det är väldigt, väldigt tidigt i det här läget. Jag har precis kommit ut till plats och vi vill hänvisa till polisens informationskanaler i det här läget, säger hon.

– Vi står på plats nu här med våra räddningsledare. Och det är polisen och räddningstjänsten som är räddningsledare, vi får hänvisa till dem. 

Efter att polisens bombgrupp låtit spränga det misstänkta föremålet säger Thomas Fuxborg:

– Man har gjort det med ett gott resultat. Nu återstår att analysera vad det här handlar om för föremål. Det kommer dels personal ur bombgruppen att göra, dels tekniker.

Hur lång tid kan det ta innan de boende kan få återvända till sina lägenheter?

– Det är svårt att svara på, men det är inte aktuellt ännu. Det kanske handlar om en eller flera timmar till, säger Fuxborg runt klockan 13.15.

Föremålet analyseras

Vid 17-tiden på eftermiddagen var bombgruppen klar med sitt arbete på platsen. Polisens tekniker kommer genomföra en forensisk undersökning av föremålet på en annan plats. Undersökningen kommer bli klar senare i veckan och det är därför för tidigt att säga om föremålet hade kunnat explodera.

Vid samma tidpunkt togs avspärrningarna bort och de boende kunde återvända till sina lägenheter. Stadsdelsförvaltningen i Västra Göteborg erbjuder, enligt ett pressmeddelande, samtalsstöd till de boende i området under onsdagsförmiddagen. Under eftermiddagen kommer även personal erbjudas krisstödssamtal, enligt stadsdelen. 

Polisen har inlett en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse.