Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilar fast i översvämning – efter att skyfall drog in

Bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik fick bärga flera bilar som fastnat i vattnet efter ett kraftigt åsk- och regnväder som drog in över Uddevalla på söndagen.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik fick fullt upp på söndagen när ett åskväder med skyfall drog in över Uddevalla.

Flera bilar blev fast i vattenmassorna.

– Det vräkte på med vatten i mängder. Jag är inne på femte bilen nu, säger ”Bamse” när han står med vatten till knäna i centrala Uddevalla.

Ännu mer regn väntas i Västsverige under eftermiddagen.

Vid halv elvatiden på söndagen överraskades Uddevallaborna av ett kraftigt åsk- och regnväder. 

– Det bara hällde ner. Himlen öppnade sig, berättar Ingvar ”Bamse” Wiik som fick rycka ut och hjälpa bilister som fastnat i vattenmassorna.

– Folk är tokiga som kör rakt ut i vattnet. Jag kan inte för mitt liv begripa det, när de ser hur mycket vatten det är. Där jag är står hela vägen under vatten, säger han.

På två timmar hann han bärga fem bilar som inte kunnat komma bort från vattnet för egen maskin.

– Jag håller just på att dra bort en BMW, säger Bamse och berättar att vattnet når honom till knäna.

– Det står cirka 40 centimeter högt.

Olycksdrabbad gata

Fredrik Stengavel, gatu- och parkchef i Uddevalla kommun, säger att det är en gata som ofta drabbas av just översvämningar.

– Vi får stänga av vägen. Nu kör bilarna igenom vattnet, och de kommer igenom, men för säkerhets skull. Det får vara avstängt tills vattnet runnit undan, säger han.

Vägen öppnades upp en timme efter stoppet.

– Det kom så mycket med en gång och det satte stopp i brunnarna. Men vi fick rensat det snabbt och kunde lösa det, säger Fredrik Stengavel.

Meteorologen: ”Väldigt aktivt”

Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, konstaterar att skyfallet drog in över Uddevallaområdet tidigare under söndagen.

– Det var väldigt aktivt mellan klockan 11 och 12 ungefär. Nu har det dragit vidare och ligger mer vid Vänerns västra sida upp mot Munkedal och Bengtsfors på väg norrut. Men det var rejäla skurar, säger han vid 13-tiden.

Under eftermiddagen väntas ytterligare band med regn och rusk dra in över Västsverige.

– Nästa som kommer in är också kraftigt regn, men kanske inte himlens portar öppnar. Den kraftigaste åskan är det som vi har nu. Men det kan pågå under hela eftermiddagen, sedan lugnar det sig under kvällen då allt passerat, säger Johan Groth.

SE OCKSÅ:

Nästan en och en halv meter högt vatten på sina håll.