Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bil kraschade in i Gekås – "Det har blivit tumult"

Bilen som körde mot utgången orsakade kaos vid Gekås.
Foto: LÄSARBILD
Räddningspersonal på plats vid Gekås.
Foto: Niklas Henrikczon

En bil körde in i entrén till Gekås Ullared under tisdagskvällen.

Ordningsvakter tog hand om föraren till bilen – som senare greps av polisen.

En gravid kvinna och hennes dotter fick föras till sjukhus, enligt Aftonbladet. 

Linus Stolpe blev vittne till händelsen.

– Vi trodde att föraren hade fått stroke eller något, vi sprang fram för att hjälpa honom, säger han och berättar att mannen då drog fram en bensindunk innan han brottades ned, säger han.

Mannens som var gripen, hade på onsdagsmorgonen släppts av polisen. 

Larmet kom till polisen 19.55.

Det talade om att en man hade kört in i entrén till Gekås Ullared med en bil.

– Vi vet att ordningsvakter har tagit hand om den här mannen som verkar förvirrad, säger Tommy Nyman.

Enligt initiala uppgifter till polisen skulle ingen person ha skadats, senare visade det sig att två personer blivit påkörda. De uppgavs vara lindrigt skadade. De har tagits om hand om och befann sig i en lokal i närheten.

– De har blivit påkörda av bilen, men inte vid utgången utan tidigare, på gatan som leder fram dit, säger Tommy Nyman.

– Ambulansen har plåstrat om någon som hade hoppat undan för honom, säger Tommy Nyman vidare.

Enligt Aftonbladet togs en gravid kvinna och hennes dotter till sjukhus för kontroll. 

– Min fru fick kundvagnen krossad och hoppade undan i sista stund, hon fick skrapsår på armbåge och knä och landade lite snett på magen. Hon är höggravid så hon åkte till sjukhus med ambulans för att kontrollera magen. Även dottern åkte till sjukhus, hon klarade sig men är ledsen och uppriven. Varken polis eller Gekås har ringt mig som närmast anhörig och det är dåligt, säger kvinnans make till tidningen. 

Enligt polisen har bilen läckt bensin.

Körde in i entré med bil

Jenny Sundström, 19 och Nathalie Lodén, 20, blev vittnen till händelsen. 

– Jag och min kompis stod utanför Ullared-ingången och tog bilder, vi hör att en bil börjar tuta. Jag ser en vit personbil som kör rakt emot oss. Då fattade vi direkt att personen inte tänker väja, vi flyttar vår kundvagn, säger Jenny och fortsätter: 

–  Vi var rätt framför honom. Han gasade förbi oss. Vi såg hur en man och ett barn stod där och hur de hann flytta på sig. Vi blev så chockade så vi stod kvar och tittade även efteråt och då kom väktarna fram. Mannen togs ut med en bensindunk i handen och då började folk springa. Vi såg bara hur väktarna låg på marken. De var så skickliga att de fick tag i mannen. Vi ville inte vara i närheten, berättar Jenny Sundström. 

Nathalie Lodén, 20 och Jenny Sundström, 19 blev vittnen till händelsen. "Jag ser en vit personbil som kör rakt emot oss. Då fattade vi direkt att personen inte tänker väja, vi flyttar vår kundvagn, säger Jenny Sundström.
Foto: Niklas Henrikczon

Linus Stolpe sprang fram till mannen – trodde han fått en stroke 

Linus Stolpe var på plats med sin son, lillebror och hans familj när han såg bilen komma mot varuhuset. 

– Vi trodde att föraren hade fått stroke eller något, vi sprang fram för att hjälpa honom, säger han och berättar att mannen då drog fram en bensindunk och att väktare sprang fram, säger han och fortsätter. 

– Folk började backa. Jag kollade mig omkring och såg en kvinna på backen. Folk skrek och var hysteriska. Det var väldigt hysteriskt på platsen.

Linus Stolpe var på plats med sin son, lillebror och hans familj när han såg bilen komma mot varuhuset. Han sprang fram till föraren för att först hjälpa honom då han trodde att föraren hade fått en stroke. "Då tog mannen fram en bensindunk", berättar han.
Foto: Privat

Linus Stolpe berättar att han inte kan minnas att mannen sa något efter att han kom ut ur bilen. 

– Vi blev kvar ett tag, vi hittade inte kundvagnen och min lillebror lämnade vittnesmål till polisen, säger Linus Stolpe och berättar att han är chockad över det som har hänt. 

Måns Areskog blev även han vittne till händelsen.

– Det kom en bil körandes i hög fart, tutandes konstigt nog, bara några meter från utgången smäller han i två kundvagnar, säger vittnet Måns och fortsätter:

– Han kliver ut ur bilen och har en bensindunk i handen. Då insåg jag att det här inte är en olycka. Han har precis öppnat dunken, man kan se nu att det är bensin på marken. Men han hinner bara komma ut, förrän folk trycker ner honom på marken och så kom ordningsvakterna snabbt. 

– Nu sitter han inne i varuhuset och väntar på polisen, säger vittnet Måns när GT pratar med honom bara minuter efter händelsen.

Maria Källgren Holm, 31, var inne i butiken och skulle gå mot utgången för att betala när folk sprang mot henne i butik. 

Maria Källgren Holm, 31, var inne i butiken och skulle gå mot utgången för att betala när folk sprang mot henne i butik.
Foto: Privat

– Det var kaosartat. Jag stod ganska nära kassorna. De hade ropat att de skulle stänga. Personal kom springandes och skrek. De släppte sina vagnar och det var grejer på hela golvet. Någon skrek efter sina barn, berättar hon och fortsätter:

– När jag kom ut var det helt avspärrat. De hänvisade till andra utgången. Jag var tvungen att gå där för att komma till bilen, det var inte ett så stort område som var avspärrat. Räddningstjänsten stod och höll om varandra.  

Blev du rädd?

– Jo det blev jag, man undrar ju vad som händer.

Både räddningstjänst och polis kallades till platsen.

– Man spärrar av och säkrar platsen och undersöker om det finns några fler skadade, säger Tommy Nyman.

Stor avspärrning

Enligt polisen ska det vara skador på byggnaden i entrén, men det ska inte ha varit någon fara för dem som vistades inne i byggnaden. Polisen spärrade av för teknisk undersökning.

Koncernchefen Jan Wallberg kom till platsen vid 20.45-tiden på tisdagskvällen. 

– Jag har precis kommit till platsen. Jag står med polisen. Jag vet inte mer än att en bil har försökt köra in i vår kundingång, säger han. 

– Jag är glad att det inte verkar vara någon allvarligt skadad. Pesonen som körde bilen är omhändertagen som jag förstod det, fortsätter han. 

Jan Wallberg, koncernchef, åkte till platsen efter att en bil kört in i en vägg vid entrén till varuhuset.
Foto: ANDERS YLANDER

Strax innan 22 berättade Jan Wallberg att varuhuset kommer hålla öppet som vanligt under onsdagen. 

– Det är en ensam person som kört in väggen. Det var vid stängningsdags men det var rätt mycket kunder där. Vi har öppet som vanligt i morgon och kommer vara beredda att svara på frågor, det är inga stora skador på varuhuset, säger han. 

Enligt Tommy Nyman vid polisen så förhördes vittnen på platsen om händelsen. Även bilen skulle komma att undersökas.

– Vi har en avspärrning runt 100 meter då vi ska undersöka den här bilen. Vi ska se så att det inte finns något farligt i den.

På onsdagsmorgonen var mannen inte längre frihetsberövad av polisen. 

– Åklagaren har hävt det här och det gör han med anledning att mannen i fråga finns på sjukhus ändå. Han mådde inge bra alls, säger Tommy Nyman och fortsätter:

– Utredningen fortsätter och brottsmisstankarna är fortfarande samma. Skadegörelse, vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse. 

Vittne: "Uppträdde förvirrat"

Enligt polisen har mannen uppträtt förvirrat och det kan ha rört sig om ett sjukdomsfall. Händelsen rubriceras i nuläget som skadegörelse och vållande till kroppsskada, men enligt polisen kan ytterligare rubriceringar tillkomma under utredningen.

Senare meddelade polisen att mannen, som enligt Aftonbladet är i 65-årsåldern, också är misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse – och har gripits.

Vad innebär allmänfarlig ödeläggelse i sammanhanget?

– Det är att han har kört in i en fastighet där man bevisligen borde veta att det bör finnas massa människor. Man har betett sig grovt oförsiktigt, kan man uttrycka det som, säger Tommy Nyman.

Den man som står som ägare till den aktuella bilen har tidigare varit i tvist med polisen då myndigheten valde att beslagta hans skjutvapen med hänvisning till mannens psykiska tillstånd. Mannen överklagade dock beslutet till Förvaltningsrätten, som gav honom rätt och upphävde polisens beslut.

Polisen uppgav strax innan 22-tiden på kvällen att bombgruppen kommer undersöka bilen. Undersökningen beskrivs som "rutinmässig"

– Det görs rutinmässigt i den här formen av ärenden för att säkerhetsställa att det inte finns något farligt föremål. Det finns inget som talar för det, tvärtom. Det är en ren säkerhetsåtgärd.

Vid 22.40-tiden väntade polisen fortfarande på resultatet från bombgruppens undersökning och lade till att man inte hade några ytterligare uppgifter i ärendet i nuläget.

– Jag väntar på det, säger Tommy Nyman.

Lite senare meddelade polisen att bilen inte innehöll något farligt föremål. En hund, som suttit i bilen, omhändertogs. Polisen kunde då börja häva avspärrningarna och bilen skulle senare komma att bogseras bort från platsen.

Vid 00-tiden bekräftade polisen att man förhört den gripna mannen. 

– Vi har tagit en bil i beslag. Vi hör de vi kan just nu, den gripna mannen är hörd. jag har inte pratat med de som har hört honom. Vi är mitt i jobbet och de håller på och avrapporterar, säger jourförundersökningsledare Ingrid Ljunggren.


I samband med olyckan utrymde räddningstjänsten varuhuset.

– Det har blivit tumult och chockartat på platsen. Vi är där och försöker skapa ordning, säger Åsa Eriksson, kommunikationsstrateg vid räddningstjänsten Väst.

Gekås Ullared har gått ut med ett meddelande på Facebook efter olyckan. Där skriver man bland annat:
"Två personer ska ha fått lindriga skador då personbilen kört mot varuhuset. Båda är omhändertagna av räddningstjänsten. Vi hoppas allt går bra för alla inblandade och vi kommer göra allt vi kan. Vi har just nu inte mer information och kan inte svara på alla frågor som självklart dyker upp när något sånt här händer. Vi kommer uppdatera när vi fått mer information!"

VET DU MER? Har du nyhetstips, bilder eller film om händelsen? Hör av dig med sms eller mms till 71717 eller 71717@expressen.se