Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskedet: Bilevicius flyttas till Litauen

Nerijus Bilevicius vid gripandet. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Nerijus Bilevicius vallades omkring på mordplatsen under hovrättsförhandlingen. Foto: ADAM IHSE / TT

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius flyttas till Litauen.

Det har Kriminalvården nu beslutat.

– Processen med strafföverföring till Litauen går vidare. Nästa steg är att planera transporten, säger Per Henrik Hedbrant, chef för sektionen för internationella och andra särskilda klientärenden.

Redan i januari i år beslutade Kriminalvården att Nerijus Bilevicius skulle komma att flyttas från Sverige till Litauen. Han har själv önskat det. Bilevicius är dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.

Men sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka. En rättegång har hållits även i Litauen för att besluta om vilken straffpåföljd Bilevicius skulle få där. Och också i Litauen har man beslutat om att påföljden blir just livstids fängelse.

Nerijus Bilevicius har fått möjlighet att ändra sin förfrågan om att förflyttas, men hans inställning har bestått om att han vill avtjäna sitt straff i hemlandet.

Nerijus Bilevicius flyttas till Litauen

Nu har det slutgiltiga beskedet kommit: Nerijus Bilevicius förflyttas till hemlandet.

Så här säger Kriminalvården:

– Processen med strafföverföring till Litauen går vidare. Nästa steg är att planera transporten, säger Per Henrik Hedbrant, chef för sektionen för internationella och andra särskilda klientärenden.

 

LÄS MER: Beslutet: Lisa Holms mördare flyttas 

 

Som grund för att Bilevicius ska flyttas till Litauen så menar Kriminalvården att det kan hjälpa honom i hans återpassning.

"Kriminalvården finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans (Bilevicius, reds. anm) sociala återpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen", skrev Kriminalvården i beslutet i januari.

Skräckfängelset Lukiskes i Vilnius där Nerijus Bilevicius kan komma att placeras. Foto: ARKADIJUS VINOKURAS

Per Henrik Hedbrandt utvecklar:

– Kriminalvårdens uppdrag är att klienten ska komma bättre ut efter en verkställighet. Vi finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återanpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen.

Oklart när flytten sker

Det är oklart när själva flytten kommer äga rum. Kriminalvården uttalar sig inte om det specifika datumet.

– Det svarar vi inte på. Men det vanliga är att det sker inom ett par veckor, säger Emelie Wallsten, pressekreterare på Kriminalvården.

 

LÄS MER: Skräckfängelset för mördaren Bilevicius 

 

Livstids fängelse i Litauen innebär, till skillnad från i Sverige, just livstids fängelse, enligt Kriminalvården. En livstidsdömd person kan endast få förkortat straff genom amnesti eller nåd, enligt dokument från Kriminalvården. Litauens parlament kan besluta om amnesti, Litauens president om nåd.

Ett av rummen inne i Lukiskes-fängelset där Bilevicius kan komma att avtjäna sitt straff. Foto: LUKISKESFÄNGELSET

Kan hamna i skräckfängelse

GT har tidigare rapporterat om att Bilevicius kan komma att hamna i skräckfängelset Lukiskes i Litauens huvudstad Vilnius. Ett fängelse som byggdes på uppdrag av Rysslands sista tsar där såväl premiärministrar, rockstjärnor som brutala, svenska våldsmän har tillbringat sina dagar.

 

LÄS MER: Vill bli utlämnad – efter livstidsdomen i Litauen 

 

Bilevicius advokat Björn Hurtig har hela tiden framhållit för Bilevicius att en flytt till Litauen kan innebära ett helt liv i fängelse.

– Det kan ha en stor betydelse för honom givetvis. I Sverige har man ett system som säger att efter tio års tid i fängelse så kan alla som är livstidsdömda ansöka om att genom ett beslut ändra påföljden från livstid till ett tidsbestämt straff, har Hurtig tidigare sagt.

Hurtig har menat att förflyttandet skulle kunna ha stoppats med anledning av att Litauen enligt Europadomstolen kränker livstidsdömdas mänskliga rättigheter. Men trots det ville Bilevicius alltså förflyttas.

GT söker Bilevicius advokat Björn Hurtig för en kommentar.