Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Preemraff får grönt ljus för utbyggnad

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Preems oljeraffinaderi i Lysekil.Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN
Preems raffinaderi i Lysekil.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Demonstration vid Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm på måndagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Demonstration vid Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm på måndagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hovrättsrådet Li Brismo och Claes-Göran Sundberg, lagman i Mark- och miljööverdomstolen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tvisten kring Preemraffs utbyggnad i Lysekil har pågått under flera år.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen lämnat sitt yttrande i frågan och säger ja till att företaget bygger ut verksamheten.

– Det här var nog det sämsta yttrande ur miljösynpunkt, säger Inge Löfgren, Naturskyddsföreningen.

Men det blir regeringen som gör den slutgiltiga prövningen.

– Ett nytt miljötillstånd är ett måste för att vi ska kunna göra den omställning vi sagt att vi vill göra, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Det har varit många turer kring oljejättens planer på att bygga ut raffinaderiet.

Flera miljöorganisationer och även enskilda personer överklagade Mark- och miljödomstolens tillstånd att utöka verksamheten i Lysekil. Beslut om tillståndet kom i november 2018.

Protester mot Preemraff i Lysekil i mars 2020.Foto: Lovisa Waldeck

Bland andra konstaterade Svenska Naturskyddsföreningen att ett tillstånd skulle innebära att Preemraff stod för den enskilt största utsläppskällan av koldioxid i Sverige.

Förhandlingarna i nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, ägde rum i mars i år och på måndagen kom alltså yttrandet som kan ses som en slags rekommendation till regeringen.

Domstolen anser att verksamheten vid Preemraff kan tillåtas enligt yttrandet som nu lämnats till regeringen.

I stället för en dom i Mark- och miljööverdomstolen blir det regeringen som slutgiltigt kommer att avgöra frågan.

”Stoppregeln kan inte tillämpas”

”Verksamheten omfattas av både miljöbalken och EU:s utsläppshandelssystem för växthusgaser. Mark- och miljööverdomstolen har gjort en systematisk och ändamålsenlig tolkning av det svenska regelverket och även beaktat EU-rätten. Domstolen har kommit fram till att den så kallade stoppregeln i miljöbalken inte kan tillämpas på koldioxidutsläpp från en verksamhet som omfattas av utsläppshandelssystemet” skriver domstolen i ett pressmeddelande. Där framgår också:

”Mark- och miljööverdomstolen anser att de nya klimatmålen inte innebär någon förändring av de krav som kan ställas på koldioxidutsläpp vid tillståndsprövning av enskilda verksamheter som ingår i utsläppshandelssystemet” .

Claes-Göran Sundberg, lagman i mark- och miljööverdomstolen, lämnar beskedet om Mark- och miljööverdomstolens beslut om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

På vilket sätt är villkorsregleringen tillräcklig för att inte tillämpa stoppregeln gällande koldioxidutsläppen?

– Vi har tittat på bestämmelserna på ett systematiskt och ändamålsenligt sätt och kommit fram till att man inte kan tillämpa stoppregeln, säger hovrättslagmannen Claes-Göran Sundberg.

Han säger att om utlåtandet gällt en dom och inte ett yttrande hade domstolen ”prövat hela verksamheten och satt villkor”.

– Nu avger vi ett yttrande som föreslår om regeringen ska tillåta att verksamheten får komma till stånd eller inte. Det sätts inga villkor i den här delen. Om regeringen delar vår slutsats, då kommer den tillbaka till oss för ge tillstånd och villkor. Gör den inte det kommer den tillbaka till oss för att avslå ansökan, konstaterar Claes-Göran Sundberg.

Preemraff har cirka 600 anställda i Lysekil och omkring 1 500 i hela landet. Företaget menar att en utbyggnad skulle ge ytterligare mellan 200 och 300 arbetstillfällen i Lysekil.

Inge Löfgren, Naturskyddsföreningen, läser beskedet om Mark- och miljööverdomstolens positiva beslut om Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet utanför Lysekil.Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Besvikelse hos Naturskyddsföreningen

På Kungstorget i Lysekil är det en besviken stämning på måndagen uppger Inge Löfgren, ordförande Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal, som är på plats.

– Man hade hoppats på så mycket mer. Man var ganska så hoppfull, jag med ett tag. Men det här var nog det sämsta yttrande ur miljösynpunkt, säger han och tillägger:

– Det var ett mycket olyckligt beslut av Mark- och miljööverdomstolen. Vi i naturskyddsföreningen och Fridays For Future, Gretas gäng, är mycket besvikna. Det är ändå 2020 och man har mycket kunskap om klimatförändring och miljöförhållande men ändå kan domstolen komma fram till den här ståndpunkten. Nu ligger bollen hos regeringen och då är det regeringen man får försöka påverka. Så nu får vi börja jobba med politiker, ministrar och så vidare.

På Preem är stämningen mer positiv.

– Det är så klart glädjande att domstolen lyssnat på våra argument och att vi nu har möjlighet att fortsätta processen. Som det är nu har vi inte möjlighet att arbeta med förnybart på vårt raffinaderi i Lysekil. Ett nytt miljötillstånd är ett måste för att vi ska kunna göra den omställning vi sagt att vi vill göra, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Vill göra verksamheten klimatneutral

Han säger att företaget har ett ”jätteambitiöst” program för att verksamheten ska bli klimatneutral:

– Vi har satt som mål om att år 2030 ha fem miljoner kubik förnybara drivmedel. 2045 ska vi vara klimatneutrala i hela vår verksamhet.

Vad betyder domstolens yttrande för er idag?

– Det är svårt att veta hur regeringen tar in den här informationen. Vi hoppas att argumenten tas emot och läses noggrant av regeringen. Då tror jag att den fortsatta processen kan bli gynnsam och konstruktiv, säger Dani Backteg.

Isabella Lövin, MP.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

I ett uttalande säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, MP:

”Regeringen har tidigare beslutat att regeringen ska pröva om Preemraff Lysekil kan tillåtas. Skälet för det är att verksamheten kan antas få betydande omfattning eller bli av ingripande slag på grund av dess klimatpåverkan.”

Hon konstaterar att regeringen nu kommer att inleda sin handläggning av ärendet för att fatta beslut om verksamheten kan tillåtas.