Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya beskedet: Här hävs grillförbudet

På tisdag blir det tillåtet att grilla igen.
Foto: COLOURBOX
Det har rått totalt grillförbud från den 25 juli.
Foto: COLOURBOX

Det totala grillförbudet i Västra Götaland hävs.

Från och med klockan 09.00 på tisdagsmorgonen får man grilla på egen tomt.

– Grilla på!, säger Charlotte Hagstrand vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Den 25 juli meddelade länsstyrelsen i Västra Götaland att det infördes totalt grill- och eldningsförbud i länet.

Beslutet fattades i samråd med räddningstjänsterna och anledningen var den extrema torka som varit under sommaren. Att bryta mot grillförbudet har varit brottsligt.

"Det finns inga som helst undantag från förbudet att grilla och elda. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt", skrev länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Nu är det snart återigen tillåtet att grilla igen.
Foto: COLOURBOX

Fritt fram att grilla

Men nu är det snart tillåtet att ta fram grillen igen. Under måndagsförmiddagen höll länsstyrelsen i Västra Götaland ett nytt möte med räddningstjänsterna – och i ett pressmeddelande skriver man att man från och med klockan 09.00 på tisdagsmorgonen släpper på det länsövergripande grillningsförbudet på egen tomt.

– Det totala eldningsförbudet i skog och mark, inklusive grillning och användning av stormkök, ligger kvar i hela länet. Men länsstyrelsen släpper förbudet mot att grilla på egen tomt, säger Charlotte Hagstrand, länsbrandsingenjör på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Det har kommit nederbörd och brandriskerna har minskat väsentligt. Och i mitten av veckan kommer vi få in ett lågtryck. Men det är fortfarande eldningsförbud ute i skog och mark och i öppen terräng.

Upplever ni att människor lyssnat och följt förbudet?

– Vi uppfattar det som att väldigt många följt det och det är det som vi hört av polisen som varit ute på insatser. Det är ytterst få som brutit mot det, säger Charlotte Hagstrand, som kommer med en uppmaning till de grilltuktande västsvenskarna:

– Grilla på!

Men bara på egen tomt då. Och inte innan klockan 09.00 på tisdagen. Samtidigt har förbudet hävts även i Halland, rapporterar SVT Nyheter Halland.

– Det är fortfarande torrt ute i skog och mark och man får därför inte grilla i naturen. Ska man grilla ska det vara på egen mark i en upphöjd grill, säger räddningschefen Hans Ekberg till SVT.

I Värmland togs förbudet mot att grilla på egen tomtmark bort den 1 augusti.