Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arla återkallar över 100 000 liter mjölk

Arla återkallar 100 000 liter mjölk. Foto: LÄSARBILD

Arla återkallar över 100 000 liter mellanmjölk.

Mjölken, som producerats i Jönköping, är dock inte hälsovådlig.

– Det har blivit ett fel i homogeniseringsprocessen. Mjölken är fullt drickbar och går utmärkt att laga mat med. Men den kan skikta sig och separeras, säger Erik Bratthall, presschef Arla Sverige.

Mjölken som nu återkallas är mellanmjölk, både en och en och en halv litersförpackningarna. Mjölkens bäst före-datum är enligt Arla 20/2 och 21/2.

Den producerades i Jönköping i går och under dagen och har skickats ut till många butiker i Västsverige. JP har tidigare skrivit om detta.

Erik Bratthall, presschef på Arla, förklarar:

– Det finns något som heter homogenisering. Det är när vi trycker färsk mjölk genom en liten ventil. Det gör man för att fettet ska blandas ut i mjölken. Under söndagen och måndagen var det fel på homogeniseringsprocessen.

Arla återkallar 100 000 liter mjölk

Däremot är han noga med att påpeka att det inte är något fel på mjölken.

– Det som händer är att fettpartiklarna inte blandas ut ordentligt i mjölken. Mjölken är fullt drickbar och går utmärkt att laga mat med. Men den kan skikta sig och separeras. Det kan bildas en fetthinna ovanpå mjölken eller i kapsylen. Och i och med att den inte uppfyller de kvalitetskrav som vi har tog vi beslutet att återta den från butikerna, säger Bratthall och fortsätter:

– Men det som är viktigt är att det egentligen inte är något fel på mjölken. Man ser inte skiktningen på en gång. Den kan komma efter någon dag eller om man tar ut den från kylskåpet.

Arla: "Vi är jätteledsna"

Enligt Arla handlar det om över 100 000 liter mjölk som nu stoppas och återkallas. Däremot finns det inget krav på att lämna tillbaka mjölken om man redan har köpt den.

– Är man inte nöjd med kvaliteten så kan man reklamera den. Det kan man göra på Arla.se eller i sin butik.

– Vi är givetvis jätteledsna att detta inträffat och ber tusen gånger om ursäkt. Det ska inte inträffa, men det är ingen fara att dricka eller använda den på något sätt.

Rättelse: I den första versionen stod det att bäst före-datum på den aktuella mjölken är 18/2. Men enligt Arla ska det röra sig om datumen 20/2 och 21/2.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!