Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

72-åriga kvinnan tog livet av maken – döms

Kvinnan tog livet av sin make i protest mot vården.
Den 72-åriga kvinnan tog livet av sin make i protest mot vården.Foto: robert betzehag

Den 72-åriga kvinnan tog livet av sin make i protest mot vården.

Nu döms hon för dråp till fängelse i två år - och åklagaren Robert Beckhard är missnöjd:

– Det finns uppgifter som talar för att han ville leva vidare.

Paret hade varit gifta i närmare 50 år och lika länge bott i den gemensamma lägenheten i Lysekil. 

Där inleddes det händelseförlopp som skulle leda fram till dagens dom mot den 72-åriga frun. Klockan halv åtta på morgonen den sjätte april i år gick hemtjänstpersonal in i lägenheten. Där fann de två blodiga och livlösa kroppar. Maken var avliden, medan kvinnan fördes i väg till sjukhus i ambulans och överlevde. 

Kvinnan kom snabbt att misstänkas för mord. I lägenheten hittade polisen bland annat ett avskedsbrev, med kritik mot vården.

”Barmhärtighetsgärning” enligt advokaten

”Låt aldrig någon annan få bli så här lidande som (mannens förnamn) både fysiskt och psykiskt. Fånga upp de som mår dåligt och hjälp dem, det får aldrig gå ut över brukarna.”

Kvinnan åtalades i augusti för mord. Hon har medgett omständigheterna, men hävdar att hon gjorde det av barmhärtighetsskäl. 

Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Nu döms kvinnan i Uddevalla tingsrätt för dråp till fängelse i två år. 

Tingsrätten konstaterar i domen att maken samtyckt till att hans liv skulle avslutas. 

”Detta innebär att tingsrätten utgår från att (mannens namn) varit med på och samtyckt, inte bara till att (kvinnans namn) skulle ta hans liv, utan också till att hon skulle göra det vid den tidpunkt och på det sätt som det skett.”

Därför anser tingsrätten att hon ska dömas för dråp i stället för mord. 

Eftersom (kvinnans namn) på detta sätt med sin gärning tillgodosett (mannens namn) egen önskan om att dö har gärningen varit mindre grov på det sättet som innebär att den ska bedömas som dråp och inte som mord”. 

Sänkt straff

Tingsrätten skriver också att gärningen har ett straffvärde på fyra år, men sätter straffet till två års fängelse sedan man vägt in kvinnans ålder och hälsotillstånd.

Erika Finn, rådman, säger i ett pressmeddelande:

– Normalpåföljden för dråp är fängelse mellan sex och tio år. Vid bestämmandet av straffvärdet finns det i det här fallet skäl att understiga minimistraffet eftersom kvinnan har utfört gärningen på just det sätt och vid just den tidpunkt som mannen har önskat samt på initiativ av honom. 

Kammaråklagare Robert Beckard. Foto: HENRIK JANSSON

Kvinnan har stått åtalad för mord för att, enligt gärningsbeskrivningen, ha ”berövat sin make livet genom att skära honom med en kniv i vänster handled, vilket lett till att han förblött”. 

I förhör med polisen har kvinnan berättat att hon, efter att hon skurit maken, satte sig och tittade på Keno innan hon skar sin egen handled.

– Jag väntade att han skulle dö innan jag gjorde det på mig. Och så tittade jag på Keno, jag hade tre rätt på Keno, fem kronor, sa hon i polisförhör.

Åklagaren Robert Beckard är inte nöjd med domen.

– Jag kan konstatera att tingsrätten inte gått på min linje. Man har ej tagit fasta på de uppgifter som framkommit där en del pekar på att detta inte var ett eget ställningstagande från mannens sida. 

– Bland annat finns tecken på demens hos honom och det finns även uppgifter som talar för att han ville leva vidare. 

Åklagaren säger dock att han ej hunnit sätta sig in i domen i detalj.

– Det är för tidigt att säga om jag kommer att överklaga. 

Vården anmälde sig själv

Kvinnans advokat Tommy Nilsson:

– Vi är jättenöjda och det gick precis som vi hade önskat. Tingsrätten har lyssnat på våra argument och vi har ingen anledning att klaga på domen.

Rättsexperten Ingela E Hessius kommenterar domen.Foto: advokathessius.se / advokathessius.se

Ingela Hessius är rättsexpert och brottmålsadvokat med mångårig erfarenhet som både åklagare och försvarare.

Hon menar att straffet låter rimligt och hänvisar till tidigare fall där tilltalade fått sänkta straff när det funnits förmildrande omständigheter som liknar fallet med den 72-åriga kvinnan och hennes make. 

– När det är så att han är gammal och inte vill leva, om det är hans önskan, då är det rimligt synsätt. Hon döms men hon döms till ett kortare straff. 

Hon tror inte att det finns någon risk att domen tolkas som att rättsväsendet tillåter aktiv dödshjälp.

– Ger detta en signal att man ska få ägna sig åt dödshjälp? Jag tycker inte det, eftersom hon ändå döms för dråp som är ett uppsåtligt dödande. Men det handlar om straffets längd och omständigheterna. Jag tror inte att det ökar risken för att människor ägnar sig åt aktiv dödshjälp. 

 

LÄS MER: Rättsexperten om domen mot kvinnan: ”Rimligt”

Tidigare självmordsförsök

– Domen är rimlig om det är klarlagt att han haft en egen vilja, men det är klart att saken skulle komma i ett annat läge om det visar sig att han var i ett sådant skick, exempelvis dement, där han inte vet vad han säger. 

Det har tidigare framgått att ett tidigare självmordsförsök skett, i mars en månad före dödsfallet. Då var både kvinnan och mannen inlagda akut på grund av tablettförgiftning på Norra Älvsborgs Sjukhus i Trollhättan. NU-sjukvården polisanmälde aldrig händelsen i mars, trots att de fick veta att kvinnan försökt döda sin make. Det ledde till att både NU-sjukvården och polisen anmälde sig själva.