Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stort tågkaos – flera evakuerade

Människor evakuerades från ett SJ-tåg vid Alingsås under måndagen. Foto: NORA LOREK
Resenärerna satt fast i flera timmar på SJ-tåget vid Alingsås. Foto: NORA LOREK

Det har varit kaos i den västsvenska tågtrafiken under måndagen efter ett stopp på sträckan mellan Göteborg och Stockholm.

På SJ:s tåg och på Blå tåget evakuerades hundratals passagerare och på Göteborgs central var det fullt av resenärer som inte kom i väg som de skulle.

– Det är så varmt ombord att värmen slår emot en som en vägg. Vissa delar av tåget är utan luftkonditionering och spolningen på toaletterna fungerar inte, berättade Arne Hellmark, som satt fast i flera timmar utanför Vårgårda.

Vad tycker du om att resa med tåg? ”I princip tycker jag att det är bra, men de senaste två åren har det varit dåligt. Kanske allra mest det senaste året. Jag pendlar till Uppsala så jag är van. Men detta är inte idealiskt.” Christina Gustafsson, 70+, professor, Kungsladugård. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Vad tycker du om att resa med tåg? ”Det är skönt att åka tåg. Jag åker inte så ofta, men jag har förstått att det är väldigt mycket förseningar och det är lite tråkigt att det är så. Det är synd för dem som har tider att passa.” Tony Gustavsson, 48, jobbar inom ambulansen, Guldheden. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Vad tycker du om att resa med tåg? ”Det brukar inte vara några problem, men nu är det något annat. Det är kaos nu, så det är inte roligt. Jag har aldrig sett något sånt här. Det är frustrerande.” Maria MacGregor, 36, student, Skövde. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Arne Hellmark, 31, och hans kompis Jonas Kårlin, 33, är bland de 330 personer som satt fast på Blå tåget mellan Alingsås och Vårgårda.

All tågtrafik mellan Göteborg, Skövde och Stockholm har påverkats av stoppet.

– De säger att det är strömkabeln som fallit ner och inte fungerar. Tåget är helt utan el. Vissa delar av tåget är utan luftkonditionering och spolning på toaletterna. Det är så varmt att värmen slår emot en som en vägg i vissa vagnar, sa Arne Hellmark inifrån tåget under förmiddagen.

Jonas Kårlin och Arne Hellmark sitter fast på Blå tåget efter ett stopp mellan Alingsås och Vårgårda. Foto: PRIVAT
Blå tåget har stått stilla i flera timmar mellan Alinsås och Vårgårda. Foto: PRIVAT

Resenärerna oroliga

Arne Hellmark berättade att passagerarna började bli uppgivna och oroliga efter att ha suttit fast på tåget i timmar.

– Det är en skräck man haft, att fastna på ett tåg en varm sommardag när det är nära 30 grader. Dessutom står vi vid precis vid en järnvägsövergång, så det har varit ett plingande från signalerna vid övergångsstället. Det har ljudit i över en timme nu, säger han och ger samtidigt personalen ombord en eloge:

– De gör verkligen sitt bästa. De är riktiga hjältar.

Strandsatta resenärer i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Perrongen i Göteborgs centralstation är full av människor. Foto: HENRIK JANSSON
All tågtrafik mellan Göteborg, Skövde och Stockholm påverkas av stoppet. Foto: HENRIK JANSSON

330 personer ombord

Malin Svensson på Blå tågets kundtjänst:

– Det är 330 personer på tåget, som rullade från Alingsås klockan 9.03. Det är strömlöst, men vår konduktör löser det bra. Jag har också pratat med flera ombord.

 

LÄS MER: Efter förseningarna – Brigitte slutar åka tåg

 

Det beställdes fram bussar och passagerarna blev, efter den långa väntan, evakuerade från Blå Tåget, och transporterade till Göteborg.

– De blev evakuerade. Det var brandkåren som gjorde det, säger Susanne Pettersson, som också hon arbetar på Blå tågets kundtjänst.

Resenärerna ska gå tillsammans till Alingsås station. Foto: LÄSARBILD

Passagerarna ska klättra

Totalt 27 SJ-tåg varit drabbade av stoppet. Trafiken har letts om via Borås och Öxnered, men ett av SJ:s tåg stod helt stilla.

Ombord på SJ-tåget utanför Alingsås fanns 130 passagerare, bland dem GT:s fotograf Nora Lorek.

– De sa för drygt 40 minuter sedan att vi snart skulle få gå av tåget, och tillsammans gå tillbaka till Alingsås station som är några hundra meter bort. Därifrån får alla ta pendeln tillbaka till Göteborg, sa hon på förmiddagen.

En person från SJ kommer med en stege och säger att passagerarna ska klättra ut. Foto: LÄSARBILD

"Checka av alla säkerhetskrav"

Även det tåget evakuerades vid 14-tiden.

– Beslut om evakuering fattas alltid gemensamt av tågoperatören, Trafikverket och räddningstjänsten. Vi måste checka av alla säkerhetskrav och kunna garantera hundra procents säkerhet innan någon kan lämna ett tåg och gå ut på spåret, säger Trafikverkets presskommunikatör Alexandra Elias.

Också på Centralstationen i Göteborg var det kaotiskt. Nikolina Dinov, 38, från Göteborg, skulle åkt till Stockholm 13.29, men blev försenad på grund av elfelet. 

– Jag kommer aldrig mer åka tåg. Jag har en tid att passa i centrala Stockholm klockan sex, och tänkte att detta skulle vara smidigt sätt. Jag är sjukt stressad, skulle ha tagit flyget i stället, säger hon.

Nikolina Dinov, 38, blev rejält försenad. Foto: HENRIK JANSSON

Även Didrik Rosén, 51, från Mölndal är frustrerad över att inte komma i väg i tid.

– Jag skulle ha åkt 11.29, men det har kommit ny startid hela tiden. Det här är katastrof. Svensk järnväg i ett nötskal. Förra veckan var det samma sak. Det är ofta förseningar, säger han.

Didrik Rosén, 51, blev strandsatt på Göteborgs central. Foto: HENRIK JANSSON

Spåren öppna efter 19

Trafikverkets bedömde länge att tågtrafiken skulle kunna återupptas först tidigt på fredag morgon. Den prognosen justerades senare.

Klockan 18 meddelar myndighetens pressjour att tågen som blockerat spåren är bortforslade. Trafiken kan börja rulla efter klockan 19, men det är upp till tågbolagen att hantera sina egna avgångar.

Men fortfarande står tåg still i Västsverige.

Shiva Käck påbörjade sin resa mot Göteborg klockan 08 i morse, när hon klev på ett tåg i Västerås. Men sedan flera timmar sitter hon still på ett tåg i Herrljunga.

– Vi har stått här sedan klockan 13. De får varken tag i ersättningsbussar eller taxibilar. En gång i halvtimmen får vi veta att de inte har någon information att ge oss, säger hon.

– Bistron är ganska så utplockad, och det finns barn och gamla ombord. För någon timme sedan var det någon som blev hämtad med ambulans, fortsätter Shiva.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!