Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Juristen Jennifers, 24, dröm: ”Bli bäst i Sverige”

Jennifer Abdulahad, 24, har tagit sin juristexamen – och siktar mot nya mål.
Foto: Privat
”Jag missade mycket i skolan och det bidrog till att jag inte fick de betyg som krävdes för att komma in på juristprogrammet. Så jag fick hitta en annan väg in.”.
Foto: Privat

Under högstadiet var hon en omotiverad tonåring utan ambition att plugga och satsa på högre studier.

Men en slump gjorde att intresset för juridik väcktes och ibland skolkade hon för att hinna följa rättegångar i Borås tingsrätt.

Nu har hon just tagit juristexamen.

– Jag vill bli en av Sveriges bästa advokater, säger Jennifer Abdulahad, 24, som under studietiden vann en omtalad process mot energidrycksjätten Red Bull.

Jennifer Abdulahads brinnande intresse för juridik har drivit henne snabbt framåt och trots att karriären knappt börjat har hon redan en gedigen meritlista.

– Det är få saker som kan stoppa mig, säger 24-åringen från Borås som just blivit klar med juristutbildningen vid Lunds universitet.

Juristyrket finns inte i familjen förklarar hon. Hon upptäckte det av en slump.

– Mina föräldrar flydde till Sverige från kriget i Libanon för 30 år sedan. De har ingen akademisk utbildning. Ingen i min familj eller släkt i Sverige är jurist eller advokat, säger Jennifer Abdulahad.

Under de första åren på högstadiet hade hon ingen motivation att plugga, än mindre ambition att läsa vidare på universitetet längre fram. 

– Men plötsligt en dag när vi hade samhällslektion läste jag om brottet mened. Det ordet fick upp mitt intresse för juridiken, vad som är rätt och fel, berättar hon.

Skolkade för att följa rättegångar i tingsrätten

Jennifer Abdulahad började gå till tingsrätten i Borås för att följa förhandlingar i domstolen. Hon lärde sig hur advokater, åklagare och domare arbetade. Då gick hon i nian.

– Det var startskottet till det gedigna intresse jag har i dag. Jag såg hur viktig advokaten är, vilken roll han eller hon har i samhället, både för klienten och för rättsstaten i stort. Då visste jag vad jag ville bli – advokat.

I gymnasiet gick hon samhällsprogrammet och valde en specialkurs i juridik. Hon fortsatte besöka tingsrätten och ibland skolkade hon för att hinna följa en förhandling från början till slut. 

– Jag missade mycket i skolan och det bidrog till att jag inte fick de betyg som krävdes för att komma in på juristprogrammet. Så jag fick hitta en annan väg in.

På Lunds universitet fanns en översiktskurs dit alla som sökte kom in. De 20 bästa studenterna (av de totalt cirka 1 000) garanterades en plats på juristprogrammet.

Foto: Privat

Isolerade sig för att klara studierna

Jennifer Abdulahad sa upp sig från sitt extrajobb, flyttade till en annan ort för att distansera sig ifrån vänner och familj. Under en termin höll hon sig isolerad för att ägna all tid åt studierna. Det var allt eller inget.

Och projektet lyckades. Hon blev en av de 20 bästa.

– Det var fantastiskt. Ett bevis på att man inte måste vara bäst i klassen på till exempel matte eller naturkunskap. Du behöver inte vara bäst inom alla ämnen för att lyckas som jurist.  I dag krävs att du i princip har högst betyg i alla ämnen på gymnasiet för att komma in på juristprogrammet med betygen. Skolsystemet är inte helt tillfredsställande på det sättet. Jag tror vi missar många talanger, säger hon.

Under studietiden i Lund startade hon tillsammans med en studiekamrat en egen juristbyrå. 

– Vi började nätverka med olika företag, vi nådde ut via sociala medier och marknadsförde byrån. Vi fick uppdrag att bland annat skriva avtal för mindre företag, hjälpa till med varumärkesregistreringar och andra enklare ärenden, berättar hon.

Drev process mot storföretag – vann målet

En dag fick en av klienterna, företaget Tiger King, en stämningsansökan i brevlådan. Den kom från energidrycksjätten Red Bull, ett av världens största företag.

Red Bull hade stämt företaget för varumärkesintrång och vilseledande efterbildning och krävde skadestånd.

– Tiger King kontaktade oss och ville att vi skulle hjälpa dem. Men vi var tydliga med att vi inte ville ta på oss ärendet. Det var för stort. Vi hade inte läst processrätt eller varumärkesrätt ännu på utbildningen. Men företaget hade så stort förtroende för oss och såg vårt engagemang. De stod på sig och ville anlita oss.

Jennifer Abdulahad och hennes kollega började kontakta andra experter och professorer, tog kontakt med domstolar och myndigheter för att exempelvis ta reda på hur man skriver svaromål.

– Vi gjorde allt vi kunde. Processen höll på i nära ett år. Red Bull hade anlitat specialister i varumärkesrätt, de bästa av de bästa. Det var väldigt nervöst för oss som juriststudenter att driva målet.  När vi sedan vann, var det ett kvitto på att engagemang tar en väldigt långt. Det bygger också på mod. Vem som helst kanske inte hade ställt sig mot Red bull som student.

”När vi sedan vann, var det ett kvitto på att engagemang tar en väldigt långt”.
Foto: Privat

”Vill bli en av Sveriges bästa advokater”

Årsskiftet 2019/2020 sålde Jennifer sin andel i juristbyrån som nu drivs vidare av tidigare studentkamraten och kollegan Oliver Titikic.

Hon ville fortsätta arbeta med sina klienter som anställd på en större advokatbyrå där hon kunde få stöd och lära sig av duktiga advokater.

– Jag valde att gå vidare eftersom jag hade fått stora förtroenden från stora klienter. Jag tog med dem till min nya arbetsgivare, advokatfirman Lindmark Welinder i Lund. Det handlade mycket om vad som var bäst för klienterna.

Jennifer Abdulahad som uteslutande arbetar med affärsjuridik och processer, är säker på en sak:

– Jag vill bli en av Sveriges bästa advokater.

Inom några år är planen att bli delägare i en advokatbyrå, bland annat för att kunna påverka företagskulturen.

– Jag vill vara med och styra branschen. Jag vill påverka hur ledarskapet och villkoren för jurister ser ut. Jag vill att det ska vara en mer inkluderande bransch, som välkomnar fler personligheter. Det finns en bild av hur advokater ska vara, att man måste prata på ett visst sätt för att passa in. Det går att uttrycka sig enklare, utan ålderdomliga ord. En mer avslappnad attityd gynnar samarbetet med klienterna, menar hon.