Den finska familjen ligger bakom de mystiska julhälsningarna till Kalle Berg i Göteborg. Foto: PrivatDen finska familjen ligger bakom de mystiska julhälsningarna till Kalle Berg i Göteborg. Foto: Privat
Den finska familjen ligger bakom de mystiska julhälsningarna till Kalle Berg i Göteborg. Foto: Privat
Kalle Berg har fått julbrev från familjen fyra år i rad – först nu vet han vilka han ska tacka. Foto: PrivatKalle Berg har fått julbrev från familjen fyra år i rad – först nu vet han vilka han ska tacka. Foto: Privat
Kalle Berg har fått julbrev från familjen fyra år i rad – först nu vet han vilka han ska tacka. Foto: Privat
Det senaste brevet han fått från familjen – som nu säger att de kommer att fortsätta skicka julhälsningar till honom. Foto: PrivatDet senaste brevet han fått från familjen – som nu säger att de kommer att fortsätta skicka julhälsningar till honom. Foto: Privat
Det senaste brevet han fått från familjen – som nu säger att de kommer att fortsätta skicka julhälsningar till honom. Foto: Privat

Julkortsmysteriet löst – de låg bakom breven

Publicerad

Lösningen på Kalle Bergs mystiska julkort från Finland är funnen.

Bakom chokladbreven står en hårfrisörska med släkt i Göteborg.

– Jag blev tipsad om historien på Facebook och förstod direkt att det var jag, säger Ulrica Öst-Enlund.

I fyra år stod Kalle Berg frågande när det lagom till jul punktenligt dök upp ett julkort fullt med choklad från en finsk familj han inte kände.

Men på bara ett par timmar nådde GT:s artikel hela vägen till Jakobstad i Finland och avsändaren Ulrica Öst-Enlund med familj.

– Jag fick ett meddelande av några vänner som hade läst artikeln på Facebook. Det har engagerat hela Jakobstad - alla känner alla här, säger hon och fortsätter:

– Jag förstod direkt att det var jag och tyckte det var väldigt roligt när jag såg brevet.

Hur kändes det när du förstod vad som hänt med dina julkort?

– Det var väldigt rolig grej att höra. En kul nyårshistoria att berätta – vi har skrattat åt det hela kvällen, säger Ulrica och skrattar.

"Hela stan vet om det här"

– Det var fantastiskt att det gick så fort att få reda på det också. Jag tror att hela staden här vet om det.

Bakom den underliga historien finns en logisk förklaring.

– Min moster bor i Göteborg och hon har två barn varav den ena heter Kalle Berg. Det är honom jag försökt skicka till, säger Ulrica.

– Jag har skickat julkort till de andra i familjen också så det är lite roligt att Kalle aldrig har sagt någonting. Han har varit lika glad som vanligt när jag pratat med honom.

Katten Mysli har flyttat

Ulrica Öst-Enlund, 45, har utöver sina släktingar ingen koppling till Göteborg. Hon jobbar som frisör i Jakobstad och bor tillsammans med sin man Niclas, 45, och barnen Ronja, 20, Noomi, 9, och Nova, 7.

Hon kommer även med en lugnande förklaring på Kalle Bergs undran om vad som hände med katten Mysli.

– Hon fick flytta på grund av allergi så nu bor hon hos världens snällaste familj, säger Ulrica.

För Kalle Berg har julkorten från Finland varit ett lika stående inslag som Kalle Anka, granen och julgröten - och traditionen kommer fortgå.

"Kommer fortsätta skicka choklad"

– Nu måste jag självklart fortsätta skicka julkort till honom så han fortsätter få choklad. Vi skrattade gott åt att han inte gillade pepparkakschokladen, säger Ulrica.

– Vi kanske får bjuda hit både honom och den andre Kalle Berg, fortsätter hon.

När mottagar-Kalle Berg får höra att Ulrica Öst-Enlund kontaktat GT blir han glad.

– Det var väldigt roligt att höra och imponerande att det gått så snabbt. Det stämmer nog som hon säger också att hela Jakobstad engagerat sig för jag har fått meddelande från flera där som velat hjälpa till, säger han.

Att traditionen med julkorten kommer att fortgå gör honom varm inombords.

– Man blir nästan lite rörd. Jag får försöka ge någonting tillbaka, säger han och tillägger:

– Vem vet, det här kanske är början på en alldeles fantastisk vänskap.

Axel Ohlsson
Axel Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER