Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julklappsvagnen samlade in gåvor till de behövande

Lotta Schelin i färd med att samla in julklappar i Majorna. Foto: Jens Andersson
Isak, 7, och Mira, 9: ”Vi ger julklappar för att det är viktigt. Så att barnen kan få presenter. Det är tråkigt att inte alla kan det.” Foto: Jens Andersson
Jan Bragdell, veteran på julklappsvagnen.Foto: Jens Andersson
När den gamla vagnen på lördag rullade ut på Göteborgs gator gjorde den det för femte året i rad. Foto: Jens Andersson
Många människor ville vara med och bidra till att alla ska få en god jul. Foto: Jens Andersson

På lördagen åkte julklappsvagnen åter runt i Göteborg. Med ombord på vagnen för att samla in klapparna fanns bland andra Rickard Olsson, Pontus Kåmark och Lotta Schelin.

– Julklappsvagnen är jättemycket hjärta, men i botten finns det någon slags sorg att den ska behövas, säger Rikard Olsson.

Julklappsvagnen är en över 100 år gammal tradition som på senare år återupplivats av Spårvägssällskapet Ringlinjen och Stadsmissionen. När den gamla vagnen på lördag rullade ut på Göteborgs gator gjorde den det för femte året i rad. 

Och julklappsvagnen behövs. Det säger Åsa Vilu, områdeschef Sociala området på Stadsmissionen.

– Den ekonomiska utsattheten växer, efterfrågan ökar lavinartat. Samtidigt ökar generositeten, vi har slagit någon typ av rekord varje år.

– Tack vare göteborgarna möjliggör Julklappsvagnen att familjer får fira jul som annars inte haft möjlighet. Vi står för initiativet, men det hade inte varit möjligt utan företagen och göteborgarna som går man ur huse, fortsätter Åsa Vilu.

Hedrad – och bekymrad

Varje år följer ett antal kändisar med på vagnen. I år samlades göteborgarnas klappar in av fotbollslegendaren Lotta Schelin, den tidigare frölundaiten Anders Broström, kockstjärnan Louise Johansson, bronshjälten Pontus Kåmark, programledaren Rickard Olsson och Arvingarna.

Rickard Olsson var tagen av göteborgarnas givmildhet, men samtidigt bekymrad över nödvändigheten i den.

– Det är olustigt att vi ska behöva ägna oss åt donationer och välgörenhet i Sverige 2019. Klasskillnaderna har växt sig så stora, och jag förstår inte hur vi har hamnat där. Julklappsvagnen är jättemycket hjärta, men i botten finns det någon slags sorg att den ska behövas.

Rickard Olsson var hedrad av att vara en del av Julklappsvagnen, men också sorgsen över att den behövs. Foto: Jens Andersson

Lotta Schelin och Louise Johansson såg det som en stor ära att få vara med på vagnen.

– Man känner att man får göra gott. Någonting som kanske inte är så jättestort blir det för någon annan, sa Louise Johansson.

Lotta Schelin fyllde i:

– Julen är ju den bästa tiden på året för så många, men också den sämsta tiden för så många andra. Och det är väl lite det man vill ändra med det här. 

Pontus Kåmark var inne på samma linje.

– Att ge glädje till de som har det lite jobbigare är ju hela poängen. Det är en stor ära att få vara med om det. 

Stjärnkocken Louise Johansson såg det som en ära att få åka med Julklappsvagnen. Foto: Jens Andersson
Pontus Kåmark, iklädd en snögubbedräkt och med julklappssäcken i högsta hugg. Foto: Jens Andersson
Julklappsvagnen är en över 100 år gammal tradition som på senare år återupplivats av Spårvägssällskapet Ringlinjen och Stadsmissionen.Foto: Jens Andersson

”Det är mäktigt”

Hundratals göteborgare stod och väntade längs med Julklappsvagnens sträckning, redo att ge till de behövande. I Majorna la familjen Bergren – mamma Helena, pappa Karl och sonen Sebastian – ner ett paket med biocheckar i en av säckarna.

– För oss är julen jättehärlig, men för väldigt många människor är det inte på det sättet och det känns fint att kunna göra något för dem, sa Karl.

Anders Broström tvekade inte en sekund när han fick frågan om att åka med Julklappsvagnen, berättade han. Och han var överraskad över den stora uppslutningen.

– Det är fantastiskt att se vilken generositet folk har vid sådana här tillfällen. Det är mäktigt, sa han.

Helena, Karl och Sebastian Berggren skänkte biocheckar.Foto: Jens Andersson
Anders Broström var imponerad av göteborgarnas generositet. Foto: Jens Andersson

De skänkta julklapparna kommer att öppnas av Stadsmissionen på ett Julklappskontor som kommer att inrättas på hemlig plats. Familjer med begränsade resurser, och vars ekonomi granskats av Stadsmissionen, får sedan komma dit och själva välja bland gåvorna. 

Förra året hjälpte Stadsmissionen omkring 700 familjer.