Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julia, 35, gör dockor med naturliga kurvor

Olika nationaliteter, hårfärg och kroppsformer.Foto: Privat
Kurvigare än den klassiska Barbiedockan.Foto: Privat
Mer realistiska dockor med olika könsuttryck.Foto: Privat
Julia Taube vill se mer variation bland dockornas utseenden.Foto: Privat

Julia Taubes döttrar fick Barbiedockor i julklapp – vilket fick henne att reagera. Dockorna med smala midjor och utan bröstvårtor tyckte hon såg alldeles för onaturliga ut, vilket ledde till att hon tog saken i egna händer.

– Det fanns ingen variation i dockornas utseende, så jag började göra dockor med olika kroppsformer, nationaliteter och könsuttryck säger hon.

Nyheter24 var först att skriva om Göteborgaren Julia Taube, 35, och hennes idé att tillverka dockor i en bredare mångfald. Idén kläcktes för drygt två år sedan när hennes döttrar fick Barbiedockor skickade till sig i julklapp.

– Det kändes inte bra att barnen skulle leka med dockor med det kroppsidealet, men jag ville inte heller slänga dockorna, säger hon.

Julia började letade efter andra dockor, med olika kroppsideal och uttryck, men hittade inga sådana. Då bestämde hon sig för att utveckla egna dockor som föreställer vuxna människor med olika kroppsformer och könsuttryck.

Smal midja och stora muskler

– Jag ansåg att alla kvinnliga Barbiedockor hade smal midja och de manliga dockorna hade stora muskler. Mångfalden saknades.

Enligt Julias mening har det blivit viktigt att ha insikt i hur medierna påverkar vuxna människor. Men när det kommer till att se på hur barn påverkas av idealen i samhället tycker hon att allting fortfarande ser väldigt likadant ut.

Vill se mer mångfald bland dockorna

Julia började skulptera, forma och gjuta dockor med olika utseenden och har nu tagit fram ett gäng prototyper som hon sedan hoppas kunna utveckla till färdiga dockor.

– Jag kommer inte att kunna representera varenda människa, men med realistiska dockor med olika kroppsformer, nationaliteter och könsuttryck vill jag försöka få till en mångfald bland dockorna på det sätt jag kan.

GT har tidigare skrivit om Sandra Bergenwall i Lidköping som tagit den kurviga Barbiedockan till Sverige.