På juldagen lämnade Julia Wendt, från Borås, Sverige för en efterlängtad resa till Central- och Sydamerika. Nu har hon inte hört av sig på tio dagar och familjen vädjar om allmänhetens hjälp. Foto: PRIVATPå juldagen lämnade Julia Wendt, från Borås, Sverige för en efterlängtad resa till Central- och Sydamerika. Nu har hon inte hört av sig på tio dagar och familjen vädjar om allmänhetens hjälp. Foto: PRIVAT
På juldagen lämnade Julia Wendt, från Borås, Sverige för en efterlängtad resa till Central- och Sydamerika. Nu har hon inte hört av sig på tio dagar och familjen vädjar om allmänhetens hjälp. Foto: PRIVAT
Julia Wendt, 22, är på resa i Colombia. Foto: Google mapsJulia Wendt, 22, är på resa i Colombia. Foto: Google maps
Julia Wendt, 22, är på resa i Colombia. Foto: Google maps

Försvunna Julia, 22, återfunnen i Colombia

Publicerad

Julia Wendt, 22, är på resa i Colombia. Efter månader av tät kontakt hörde hennes familj inte av henne på tio dagar.

Nu är hon återfunnen, det bekräftar mamman för GP.

– Herregud, det känns underbart, säger Lena Wendt till tidningen.

På juldagen lämnade Julia Wendt, från Borås, Sverige för en efterlängtad resa till Central- och Sydamerika. Hon flög till Ecuador där hon sysslade med yoga och reste sedan vidare till Colombia där hon skulle studera spanska.

Under Julias första tre månader på resande fot hade hon tät kontakt med sin familj. Fram till för tio dagar sedan - då försvann alla spår.

– Vi har inte hört något sedan den 18 mars. Hon åkte härifrån på juldagen och sedan dess har vi skrivit till varandra på Messenger och på Whatsapp och ibland har vi pratat med varandra på Facetime, säger mamma Lena Wendt.

Inte läst meddelanden

Lena berättar att hon skickade meddelanden till sin dotter den 20, 22 och 23 mars.

– Det syns ju om hon har läst det eller inte. Det är med stor oro jag konstaterar att hon i inte läst något av de meddelanden jag skickat.

Även hennes syskon har försökt nå henne, men utan resultat. På skärtorsdagen och långfredagen växte oron i familjen.

– I går fick vi ett meddelande från en kille som Julia har haft daglig kontakt med. De träffades i Ecuador och att han skrev han är väldigt orolig för Julia eftersom inte heller han lyckats få kontakt med henne.

Var utan internet

Under natten till tisdagen svensk tid säger sig tidningen El Colombiano ha fått kontakt med svenska Julia. Till tidningen säger hon att hon varit sjuk och tillbringat tiden i ett område som saknar internetuppkoppling.

Dessutom ska hon ha blivit sjuk.

– Jag har varit sjuk och varit på yogaretreat utan internet, säger hon till El Colombiano.

– Alla har varit vänliga, behandlat mig väl och jag har fått bra sjukvård, säger hon till tidningen.

Mamman: Det känns underbart

Kort därefter bekräftar Julias mamma Lena Wendt att hennes dotter har hört av sig.

– Jag kan bekräfta att hon är återfunnen. Herregud, det känns underbart, säger Julias mamma Lena Wendt till GP och fortsätter:

– Hon skriver i ett sms här till mig att hon har varit jättesjuk och inte haft något internet. Vet inte om hon ligger på sjukhus, men de ska ta bra hand om henne.

Expressen söker Julias familj.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER