Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julas nya jätterekord: Sju miljarder kronor

Ägaren Karl-Johan Blank.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER
Det går bra för Jula.Foto: ROBIN ARON

Skara-koncernen Julas omsättning blir allt större – sju miljarder landar den på.

Samtidigt har man vänt den nedåtgående vinsttrenden. 

Nu väntar en bonus för personalen.

Årsberättelsen för koncernens moderbolag Jula Holding AB över 2018 har redovisats på Julas hemsida.

Resultatet efter finansiella poster redovisas till omkring 568 miljoner – en ökning med över 100 miljoner (24 procent) från 2017 då siffran blev drygt 460 miljoner.

Därmed har man vänt den nedåtgående trenden. Koncernens vinst hade dessförinnan minskat tre år i rad.

Nya rekordsiffran

Dessutom är det en ny rekordsiffra gällande omsättningen. Man landar på lite över sju miljarder, en ökning med drygt en halv miljard.

– 2018 var året då vi utökade och tydliggjorde koncernen. Vi står inför stora investeringar i koncernen så det är viktigt för oss att affärerna går bra. Det vi tjänar in används för att skapa förutsättningar för viktiga framtidsprojekt med syfte att hänga med i den snabba utvecklingen, säger Karl-Johan Blank, ägare och koncernchef i Jula Holdingkoncernen, i ett uttalande på hemsidan.

Antalet anställda minskar bara marginellt, från 2060 personer 2017 till 2053 personer 2018.

Resultatet gör att de anställda nu kommer få bonus. För att bonusen ska delas ut måste hela koncernens rörelseresultat nå 8 procent av omsättningen. Bonusen som nu delas ut motsvarar 3 procent av rörelseresultatet.

– Det positiva resultatet är ett kvitto på att det som vi gör tillsammans verkligen ger effekt. Det känns väldigt bra att då också kunna dela framgången med våra engagerade medarbetare, säger Karl-Johan Blank i ett uttalande.

Koncernen växer

I januari stod det klart att Jula-koncernen köper Hööks, Skandinaviens ledande företag inom hästsport. Hööks är liksom Jula ett familjeföretag i grunden.

– Förvärvet av Hööks ligger i linje med Jula Holding-koncernens långsiktiga inriktning att förvärva och utveckla nya och befintliga verksamheter. Jag är säker på att vår samverkan kommer att bli mycket positivt för kunden. Inom flera verksamhetsområden finns uppenbar samordningspotential som kommer stärka våra respektive erbjudanden, sa Joachim Frykberg, Jula-koncernens vd, i samband med att affären blev offentlig.

Karl-Johan Blank är ensam ägare till Jula-koncernen. Detta efter en uppslitande tvist med syskonen efter pappan och grundaren Lars-Göran Blanks bortgång 2014. Bråken slutade med att sonen löste ut sina två systrar ur bolagen för totalt 800 miljoner kronor.