Jula expanderar – bygger vandrarhem

Karl-Johan Blank, Julas ägare.
Foto: ANDERS YLANDER

Jula Holding AB vill utöka ytterligare.

Planen är att bygga ett vandrarhem i Skara, enligt lokaltidningen NLT.

Sedan tidigare har Jula ett hotell i staden.

Vandrarhemmet är tänkt att uppstå i ”Gula villan” vid Drysagården.

– Att få ett vandrarhem i direkt anslutning till det här ger oss fler möjligheter, det skulle innebära en väldigt bra palett, säger Mikaela Grundström, vd på Jula hotell och konferens NLT.

Det var Karl Johan Blank, ägare till Jula, som förvärvade villan 2013 genom sitt G & K Fastigheter. Planerna för vandrarhem har funnits ett tag, liksom planer för ett korttidsboende för exempelvis studenter.

– När kommunen nu utvecklar och satsar i Vilanområdet i anslutning till Skaras ”entré”, så ser vi till att till slut förverkliga planerna, säger Karl-Johan Blank till NLT.

Enligt NLT är planen att vandrarhemmet ska kunna inhysa runt 40 boenden. Verksamheten kommer ingå i koncernens hotellverksamhet.

Karl-Johan Blank säger till tidningen att man nu kommer få en bra helhet på området. Sedan tidigare finns där campingverksamhet.

Hög omsättning

Storföretaget Jula grundades 1979 på en gård utanför Skara av Lars-Göran Blank, Karl-Johans pappa. I mitten på 1980-talet flyttade Jula till Skara där det första varuhuset öppnas. Företaget expanderar med fler varuhus och sortimentet utökas med verktyg och maskiner.

Resultatet efter finansiella poster redovisades till omkring 568 miljoner vid 2018:s årsberättelse för moderbolaget Jula Holding AB – en ökning med över 100 miljoner (24 procent) från 2017 då siffran blev drygt 460 miljoner.

Därmed vände man den nedåtgående trenden – koncernens vinst hade dessförinnan minskat tre år i rad. Samtidigt blev det en ny rekordsiffra gällande omsättningen 2018. Man landade på lite över sju miljarder, en ökning med drygt en halv miljard.