Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jula-ägarens svindlande aktieutdelning: En miljard

Karl-Johan Blank, ägare till Jula.
Foto: ANDERS YLANDER
Karl-Johan Blanks hus i Skara.
Foto: ROBIN ARON

2016 blev ett nytt kanonår för hemmafixarbolaget Jula.

Vinst efter finansnetto: 584 miljoner kronor – motsvarande 1,6 miljoner kronor per dag.

Men vd, Joachim Frykberg, vill inte berätta om hur mycket ägaren tog i aktieutdelning.

GT kan dock avslöja att bolagets ende ägare Karl-Johan Blank, 54, förra året tog en aktieutdelning på hisnande 1 000 000 000 kronor till sitt bolag KJB Holding.

Lars Göran Blank, grundare till Jula.
Foto: ANDERS YLANDER

Det har varit flera bråk mellan syskonen i Skarafamiljen Blank efter att deras pappa, Julagrundaren Lars-Göran Blank, avled 2014.

Systrarna Marianne Blank och Ann-Louise Blank stämde sin bror Karl-Johan efter att pappan testamenterat större delen av Jula-imperiet till sin son.

Syskonen förlikades i en hemlig överenskommelse där systrarna enligt GT:s källor ska ha fått 400 miljoner kronor vardera av brodern. Men förra året uppstod det en ny konflikt där striden gällde de kvarvarande miljonerna i dödsboet – där i bland flera fastigheter.

Men på Julas huvudkontor råder inga ledsamheter.

För 2016 omsatte hemmafixarbolaget över sex miljarder kronor och gjorde en vinst efter finansnetto på 584 miljoner kronor – en något lägre siffra än för 2015, då bolaget gjorde en vinst på 638 miljoner kronor.


LÄS MER: Sonen segrade i det omstridda Jula-bråket

Tyst om ägarens aktieutdelning

Bolagets vd, Joachim Frykberg, gick på torsdagen ut med ett pressmeddelande och berättade om vinsten och bolagets framgång.

– Sex miljarder är en milstolpe som det är roligt att passera. Det betyder att vi har fler och fler kunder som ger oss förtroende, som tycker att vi har ett bra erbjudande och att vi har produkter som fyller deras behov, säger Joachim Frykberg, vd på Jula AB.

I pressmeddelandet skriver vd:n också om att bolaget betalar 136 miljoner i skatt och att de anställda ska få en bonus på 43 miljoner kronor extra för 2016. Med nästan 3 000 anställda motsvarar det i genomsnitt drygt 14 000 kronor extra per anställd.

Men inget skrivs om aktieutdelningar till ägaren.

– Du får vänta tills bokslutet kommer, säger Joachim Frykberg.


LÄS MER: Jula-systrarnas lyxliv efter bråket om arvet


Tog privat aktieutdelning på 328 miljoner

GT kan dock avslöja att Karl-Johan Blank i mars 2016 tog en aktieutdelning på en miljard kronor till ägarbolaget KJB Holding AB. Där tog han sedan en privat aktieutdelning på 328 miljoner kronor.

Även under åren då pappan Lars-Göran Blank levde tog han och sonen enorma aktieutdelningar – under 2005-2014 tog de sammanlagt 1,8 miljarder kronor.

Karl-Johan Blank bor relativt enkelt i ett eurohus i Skara som tidigare ägdes av artisten Lotta Engberg, men han har investerat en del av Julavinsterna i en jordbruksfastighet som han köpte 2014 för 237 miljoner kronor. Och på garageinfarten står det både en Porsche och en Mercedes-AMG.

Karl-Johan Blank är i dag enligt veckans Affärers miljardärslista Sveriges 40 rikaste person och god för sex miljarder kronor.

GT/Expressen har via vd Joachim Frykberg sökt Karl-Johan Blank.


JULA

Omsättning koncernen 2016: 6,06 miljarder kronor 

(2015: 5,8 miljarder kronor)

Vinst efter finansnetto: 584 miljoner kronor 

(2015: 638 miljoner kronor)

Marknader: Sverige, Norge, Polen. Polska verksamheten gör förlust.

Antal butiker (inklusive sex nya butiker som öppnar i år): 96.

Antal medarbetare: 3 000

Ensam aktieägare: Karl-Johan Blank, 54, via bolaget KJB Holding AB.

Aktieutdelningar: 2005-2014, 1,8 miljarder kronor tillsammans med sin pappa Lars-Göran Blank.

Aktieutdelning 2016 till KJB Holding AB: en miljard kronor.

Privat aktieutdelning 2016: 328 miljoner kronor.

Aktieutdelning 2017: okänd.


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android.