Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Församlingens vädjan efter attentatet mot synagogan

Synagogan i Göteborg.
Foto: NORA LOREK
Synagogan i Göteborg.
Foto: LEIF JACOBSSON

Judiska församlingen i Göteborg har ansökt om finansiering för att kunna öka säkerheten i och kring synagogan.

– Vi lägger redan oerhörda summor på säkerhet, men det räcker inte. Det visar attentatet i december, säger Laila Takolander, verksamhetschef.

9 december kastades det in molotovcocktails på synagogans gård. Vittnen sa att ett 20-tal maskerade personer utförde attacken. Efter några timmar greps tre misstänkta och två av dem sitter häktade.

– Jag räknar med att begära åtalsförlängning senare i veckan. Troligen blir det förhandlingar om omhäktning på fredag, berättar åklagare Stina Lundqvist som bland annat väntar på en del tekniska provsvar innan hon kan slutföra utredningen och väcka åtal.

"Enorma kostnader"

Attentatet gör att ansvariga i synagogan bestämt att man måste höja sin säkerhetsnivå ytterligare, vilket GP tidigare skrivit om.

– Det handlar bland annat om bättre brandlarm och att utföra åtgärder så att man inte kan kasta in brandbomber. För oss handlar det om enorma kostnader som skulle vingklippa vår verksamhet om vi inte kan få hjälp med finansieringen, säger Laila Takolander.

Man skrev en ansökan redan 15 december till justitiedepartementet, men har ännu inte fått något svar.

"Efter   det   angrepp   som  vår  församling   tvingades   uppleva   lördagen den  9 december i år då brandbomber   kastades  in på synagogans gård  mot  parkerade  bilar,  har  behovet  av att förbättra vårt  skydd  blivit  akut", skriver man bland annat.

Lägger 53 procent

– Vi hoppas få ett snabbt svar när departementet är tillbaka efter helgledigheterna. Det ökade brandskyddet behöver vi komma i gång med direkt. Det handlar om säkerheten för våra besökare, uppger verksamhetschefen.

I brevet till justitiedepartementet redogör för man de stora kostnader man redan i dag lägger på säkerhet.

– Det handlar om 53 procent av de intäkter vi får in via medlemsavgifterna och där går smärtgränsen. Redan nu går det ut över att vi inte kan ha den verksamhet till fullo som vi tycker församlingen borde kunna ha för våra cirka 1 000 medlemmar, säger Takolander.


LÄS MER: De misstänks ligga bakom attentaten