Judiska församlingen i Göteborg kommer tillsammans med Judiska centralrådet i Sverige överklaga Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd meddelar församlingens ordförande Allan Stutzinsky. Foto: PressbildJudiska församlingen i Göteborg kommer tillsammans med Judiska centralrådet i Sverige överklaga Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd meddelar församlingens ordförande Allan Stutzinsky. Foto: Pressbild
Judiska församlingen i Göteborg kommer tillsammans med Judiska centralrådet i Sverige överklaga Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd meddelar församlingens ordförande Allan Stutzinsky. Foto: Pressbild
Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSENFoto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN
 Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Judiska centralrådet kommer överklaga nazistmarschen

Publicerad

Judiska centralrådet kommer överklaga polisens beslut att låta nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i centrala Göteborg på Jom Kippur.

– Vi är ju rädda för just ordningsstörningar under den här demonstrationen när den går så nära vår gudstjänst, säger Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg som ingår i centralrådet.

Under måndagen meddelades också att Nordiska motståndsrörelsens ledare Simon Lindberg åtalas för hets mot folkgrupp efter en annan demonstration.

Det var i förra veckan som polisen meddelade sitt beslut i den infekterade frågan om Nordiska motståndsrörelsens demonstration den 30 september. Den öppet nazistiska organisationen tillåts tåga genom centrala delarna av Göteborg, men inte längs Kungsportsavenyn som de själva efterfrågat.

Nu reagerar judiska föreningar på att marschvägen går inte långt från synagogan, ett stenkast från fastigheten enligt föreningarna - och att det sker på det judiska religiösa livets allra viktigaste dag: Jom Kippur. 

"Låt dem hålla till i periferin. Det är där de hör hemma", skriver ordföranden för Judiska centralrådet i Sverige tillsammans med Judiska församlingens ordförande Allan Stutzinsky i ett gemensamt uttalande. Nu kommer centralrådet överklaga beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg.

 

LÄS MER: Här får nazisterna demonstrera under Bokmässan 

 

Allan Stutzinsky: Särskilda risker

– Vi har ett möte i veckan där vi kommer diskutera detta. Vi är ju rädda för just ordningsstörningar under den här demonstrationen när den går så nära vår gudstjänst och det blir så många grupper som väntas konfrontera varandra och där det kan finnas obehagliga agendor på många sidor, säger Allan Stutzinsky.

– Just den här dagen och just den här platsen innebär som vi ska se det som särskilda riskera för ordningsstörningar

Enligt Allan Stutzinsky ifrågasätter inte de judiska organisationerna nazisternas grundlagsstadgade rätt att demonstrera, men att marschvägen och tidpunkten är dåligt vald:

"I Sverige gäller demonstrationsfrihet. Det innebär en frihet att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats. Denna rättighet är viktig och tillkommer även nazister", skriver centralrådet tillsammans med församlingens ordförande i uttalanden.  

 

LÄS MER: Bombnazisterna blir kvar i häkte 

 

– Det här är människor som tycker att Förintelsen borde ha fullbordats och som har en agenda i dag . Det här är människor som vill förneka oss den grundläggande rätten till liv och det är särskilt obehagligt. Men eftersom även den åsiktsyttringen är tillåten i Sverige så är det inte mycket vi kan göra något åt, och att även de får demonstrera, säger Allan Stutzinsky.

Svenska kyrkan arrangerar

Även Nordiska motståndsrörelsen har varit kritiska mot polisens beslut. De har velat marschera på Avenyn. Under måndagsmorgonen hade inte polisen fått in någon överklagan.

Flera motdemonstrationer och manifestationer kommer ske under dagen. Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har ansökt om en manifestation en bra bit från nazisternas marsch - på Järntorget. Svenska kyrkan har också ansökt om en manifestation vid Domkyrkan som kallas "Samling för medmänsklighet".

Samtidigt mobiliserar vänsterorganisationer och extremvänstern till en demonstration där flera tusen människor meddelat att de ska komma via Facebook. Men arrangörerna har inte ansökt om något demonstrationstillstånd. 

 

LÄS MER: Nordiska motståndsrörelsens ledare åtalas för hets mot folkgrupp

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER