Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josephine Freje tar över SVT-succén Plus

Josephine Freje lämnar snart uppdraget som grävchef på magasinet Faktum för att ta över Plus.

Här är göteborgaren som blir ny programledare för SVT-succén Plus.

Ett hedrande uppdrag tycker Josephine Freje som snart lämnar uppdraget som grävchef på magasinet Faktum för sitt nya jobb.

– Det känns helt overkligt, jätteroligt och skitnervöst, säger hon till GT.

FAKTA

Josephine Freje

Född: 1982

Smeknamn: Gräv-Josse

Tidigare jobb i urval: Grävchef på magasinet Faktum, Uppdrag granskning, Kaliber i P1, P3-nyheter med Gräv-Josse.

Började som tonåring som ungdomsreporter på Göteborgs-Posten.

Utmärkelser:

* Nominerad till Guldspaden för programmet i Uppdrag granskning om våldtäktsmän i taxi och färdtjänst.

* Vann Pennskaftspriset 2010 för flera granskande inslag i P3-programmet Brunchrapporten

Nu kan GT avslöja att göteborgaren Josephine Freje blir ny programledare för SVT:s klassiska konsumentprogram Plus. Hon lämnar uppdraget som grävchef på magasinet Faktum för att ersätta Åsa Avdic som lett programmet sedan 2010.

– Det är verkligen ett hedersuppdrag. Men också en jäkla press att ta över efter Åsa som har gjort ett så bra jobb. Jag ska göra mitt bästa. Och försöka få in lite göteborgska i rutan, säger Freje.

"Overkligt, jätteroligt och skitnervöst"

Plus har sänts i SVT sedan våren 1987. I drygt 13 år ledde Sverker Olofsson programmet och blev rikskändis tillsammans med sin röda soptunna där han utan pardon kastade ner undermåliga produkter och ställde storföretagen mot väggen.

– Det känns helt overkligt, jätteroligt och skitnervöst. Det är ett program man kollade på när man var liten när arge Sverker stod där med sin tunna, säger Josephine Freje och skrattar.

Freje blir ny huvudprogramledare och kommer att få hjälp av Mathias Andersson som varit med sedan 2010. Hon är redan på plats i Umeå där programmet spelas in. En ovan plats för programledaren som beskriver sig själv som en riktig urgöteborgare.

– Man får se till att skaffa nya vänner här uppe. Nu försöker ta reda på om det är okej att ta på sig långkalsonger redan i oktober. Men det verkar det tydligen inte vara, man får vänta på snön, säger Freje.

Tidigare har hon bland annat jobbat som grävande journalist på radioprogrammet Kaliber och på SVT:s Uppdrag granskning. Men aldrig stått framför kameran.

– Nu ska jag titta in i en kamera i stället för att hålla mig undan från. Det är jag nervös inför, säger Freje.

Fick hjälp av Dabrowski

Det var inte en självklarhet för Freje att tacka ja till sitt nya uppdrag.

– Det var det verkligen inte. Man blir en publik person. Jag var tveksam till om man kan vara en grävande journalist och samtidigt synas så mycket, säger Freje.

Därför rådfrågade hon rutinerade kolleger som ställts inför samma dilemma.

– Jag pratade bland annat med Janne Josefsson och Stina Dabrowski. De var inne på att man får mycket mer tips när man inte bara är ett namn utan har ett ansikte som kan kopplas till det, säger Freje.

– Så nu hoppas jag att många arga konsumenter hör av sig till mig, säger Freje med ett skratt.

Dålig stämning

Bara fyra dagar innan Freje fick det lukrativa erbjudandet från SVT hade hon skrivit på ett heltidsavtal med magasinet Faktum.

– Lite dålig stämning var det ju. Det är som en familj på redaktionen här. Men jag ville ändå ta chansen. Plus har gått i 26 år och byter inte programledare särskilt ofta. Då kan man inte fega ur, säger Josephine Freje som kommer att leda Plus i minst ett år framåt.

Vad är det som lockar med Plus?

– Det handlar om saker som gör mig irriterad. När företag som tjänar miljoner håller på att lura folk. Det kan handla om småpengar, men det är alltid en förnedring att luras. Sen är det också en sorts skola för folk om hur man ska klara sig i konsumentdjungeln.