Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josefssons ordkrig om Astrid Lindgren

Janne Josefsson har hamnat i ett ordkrig med Botkyrka kommun efter sitt sommarprat i P1.
Foto: SVEN LINDWALL
Ett exemplar av "Känner du Pippi Långstrump?"

Janne Josefsson berättade i sitt sommarprat om att Botkyrka kommun bränner de tidiga upplagorna av Astrid Lindgrens "Pippi i Söderhavet" av ideologiska skäl.

Nu menar kommunen att Josefsson far med osanning. 

– Det är bara ett sätt att kamouflera. De gallrar ut av ideologiska skäl, stå för det då, svarar Josefsson.

Janne Josefsson har hamnat i ett ordkrig med Botkyrka kommun efter att han i "Sommar i P1" berättade att man på biblioteken i kommunen bränner äldre upplagor av "Pippi i Söderhavet", skrivna av Astrid Lindgren.

Josefsson menar att böckerna gallras ut av ideologiska skäl.

– När man bränner böcker av ideologiska skäl så finns det i mig något som säger "vänta lite nu, ska vi verkligen låta dessa försvinna. Ska inte de få finnas så att jag kan berätta för mitt barn att så här sa man på den tiden", säger Josefsson.

"De försöker förringa detta"

Botkyrka kommun gick på måndagen ut med ett pressmeddelande där man försvarade sig och menade att det Josefsson sagt inte stämmer.

De medger att böcker gallras ut av olika skäl, bland annat böcker där det "förekommer föråldrade uttryck som kan uppfattas som rasistiska".

Kommunen menar att den typen av utgallrade böcker inte hanteras på ett annorlunda sätt än de som till exempel är utslitna och skriver att "Detta har också påtalats för Janne Josefsson i samtal med honom under maj månad."

Janne Josefsson upprörs av att man väljer att bränna upplagor av "Pippi i Söderhavet" som skrevs av Astrid Lindgren.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND

Vidare skriver man att böckerna hanteras enligt ordinarie återvinningsregler och sophanteringsrutiner. Ett svar som Josefsson inte köper. 

– De försöker förringa detta genom att säga "så gör vi med alla böcker som gallras ut". Men här gör man det av ideologiska skäl eftersom man i Botkyrka har något man kallar interkulturell policy.

Försvarar gallringen av böcker

Roger Vintemar är verksamhetschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun och vill inte kommentera vad Josefsson tycker.

– Hans åsikter får han diskutera med sig själv. Men vi gallrar ut böcker varje dag och alla böcker hanteras på samma sätt. De sorteras och slängs och vad som sen händer med böckerna får SRV svara på. 

Josefsson menar att han blir illa till mods av att böcker bränns. 

– Nassarna brände marxistisk litteratur för att de tyckte att det var obekvämt. Här bränner man det av andra skäl men jag tyckte att det var rätt att ta upp det. Jag anser att man måste tveka mer än en gång innan man bränner böcker.

Vill att det diskuteras

Roger Vintemar på Botkyrka Kommun påpekar att "Pippi i Söderhavet" finns kvar, fast i en nyare upplaga.

– Förlaget tog beslutet om att trycka upp en ny version och då kände vi att det var naturligt att ta bort gamla upplagor och fylla på med den uppdaterade versionen.

Janne Josefsson hade gärna sett att de äldre upplagorna fått vara kvar och att man i stället haft diskussioner och föreläsningar kring ämnet. 

– Jag tar även upp skribenterna Bang och Jolo som exempel. De var precis som Lindgren antirasister men använde ett språk av sin tid. Ska vi bränna deras skrifter också och bara låta det försvinna? Jag är inte säker på att det är rätt väg att gå.