Janne Josefsson riktar nu kritik mot sin kolleger på Svt. Foto: SVEN LINDWALLJanne Josefsson riktar nu kritik mot sin kolleger på Svt. Foto: SVEN LINDWALL
Janne Josefsson riktar nu kritik mot sin kolleger på Svt. Foto: SVEN LINDWALL
Rättelsen Janne Josefsson fick var enligt honom "obegriplig". Foto: ROBIN ARONRättelsen Janne Josefsson fick var enligt honom "obegriplig". Foto: ROBIN ARON
Rättelsen Janne Josefsson fick var enligt honom "obegriplig". Foto: ROBIN ARON

Josefssons kritik mot SVT-kollegan

Publicerad

Bråken efter Janne Josefssons kommentar om att Pippi-böcker bränns rullar vidare.

SVT-profilen riktar nu kritik mot kollegerna på "Kulturnyheterna" efter att programmet slagit fast att Josefsson haft fel angående att böckerna bränns i Botkyrka.

Josefsson krävde då att programmet skulle göra en rättelse – men när den väl kom så var den inte till belåtenhet.

– Kallas detta för rättvisa? Jag begriper ingenting, gör du?, säger han.

Janne Josefsson berättade i sitt program i "Sommar i P1" om hur man bränner böcker skrivna av Astrid Lindgren i Botkyrka kommun. Detta för att de har ett föråldrat språk som i dag kan anses olämpligt.

En av de stora frågorna blev huruvida böckerna som gallras ut på grund av sitt språk brändes eller blev till pappersmassa. 

 

LÄS MER: Janne Josefsson i ordkrig om Pippi-böckerna 

Oklart om böckerna bränns

När Kulturnyheterna på SVT gjorde ett inslag på onsdagen slog programledaren fast att Janne Josefsson hade fel.

– I övergången från Rapport till Kulturnyheterna säger ankaret "Är det så att man bränner böcker i Botkyrka?" och då säger programledaren "Nej, det gör man inte, de menar att Janne Josefsson missförstått situationen". Men sen ställs inte frågan om vad som händer med böckerna överhuvudtaget i programmet, säger Josefsson.

 

LÄS OCKSÅ: Nazisternas krav på Janne Josefsson

 

I onsdagens nyhetssändning diskuterar mycket riktigt Rapports Pelle Edin och "Kulturnyheternas" Kim Veerabuthroo Nordberg inslaget vid övergången mellan programmen.

I inslaget säger Botkyrka kommuns Roger Vintemar att böckerna inte bränns men vad som egentligen händer med böckerna framkommer inte – och det var det som fick Josefsson att reagera.

Krävde en rättelse

Han ringde då upp Kulturnyheterna för att kräva en rättelse. Men när den väl kom i torsdagens program blev frågorna bara fler, menar Josefsson.

– Då blir resultatet detta. Man ser på killen att han inte ens själv förstår vad han säger. Nu låter det som att jag inte sagt att de brändes. Men det har jag ju.

Hannes Fossbo var programledare på "Kulturnyheterna" och var den som läste upp rättelsen.Foto: Svt

Trots att Josefsson lyssnat på programledaren Hannes Fossbos rättelse flera gånger är den fortfarande en gåta för honom.

– Jag har två goda vänner här som lyssnade på det flera gånger, och vi begriper inte, vad är det han menar?

Tycker att den är tydlig

"Kulturnyheternas" ansvarige utgivare, Ulf Johansson, berättar att han själv var med och tog fram rättelsen efter att han själv pratat med Josefsson.

– Det har vi gjort i samråd med programetik som är experter på det här. Jag tycker inte att den är otydlig utan vi säger att det var helt korrekt när Janne Josefsson sa att böcker bränns.

Ulf Johansson menar även att man i onsdagens inslag inte valde att fokusera på vad som hände med böckerna och därför aldrig ställde frågan till ansvarig på Botkyrka kommun.

– Vi valde att fokusera på den här utgallringen av böcker och varför man gjorde det. Att böckerna brändes ansåg vi att Janne Josefsson hade slagit fast när han varit i kontakt med Botkyrka kommun.

GT har sökt Hannes Fossbo för en kommentar.

 

Kulturnyheternas rättelse

”Vi ska göra ett förtydligande.

I ett inslag i Kulturnyheterna i går kunde det uppfattas som att Uppdrag granskning journalisten Janne Josefsson i sitt program i sommar i P1 felaktigt hade påstått att böcker bränns efter utgallring på bibliotek.

Det har han inte.

Precis som andra sopor bränns även böcker i kommunens värmeanläggningar. Och det här beskrev han också i samband med att han diskuterade utgallring av böcker i bland annat Botkyrka kommun på grund av gammaldags utryck som anses olämpliga i dag.”

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER