Josefsson utmanar
Kjöller på en debatt

Ett infekterat bråk har blossat upp mellan Janne Josefsson och DN:s ledarskribent Hanne Kjöller. Upprinnelsen är en bok som DN-profilen skrivit där hon går till hårt angrepp mot programledaren, och nu går Janne Josefsson på motattack:

– Har hon problem så får hon väl välja tid och plats, så kommer jag, säger han.

DN:s ledarskribent, Hanne Kjöller, skriver i sin bok "En halv sanning är också en lögn" att Janne Josefsson ska ha sagt "Vi tar fram det som stärker de teser vi driver och trycker undan det andra."

Då reagerade den kände programledaren direkt.

– Det är tvärtemot vad jag säger och det har jag begärt en rättelse för. De får rätta till det på något sätt, säger han.

Grunden till konflikten är enligt Janne Josefsson "en total förvanskning av vad jag skulle ha sagt på ett möte på publicistklubben för nästan tio år sedan." Till sitt försvar har Uppdrag granskning lagt ut en ljudfil från just det mötet på sin hemsida.

– Där framgår i stället att det är något jag varnar för – att journalister ibland undanhåller och förtiger sådant som talar mot deras vinkel, säger Janne Josefsson.

– I boken har Hanne Kjöller använt DN 2004 som källa. Det hon inte berättar är att hon citerar sin egen ledarartikel där hon vantolkade mig redan då.

"Vet att jag har rätt"

Han menar dessutom att boken innehåller flera andra faktafel om reportage han varit inblandad i.

Hanne Kjöller håller inte med. Hon har skickat ett långt brev till Janne Josefsson där hon kommenterar "de så kallade faktafelen".

Hon menar att Janne Josefsson har som taktik att ligga på tills det att man ger upp.

– När han säger någonting får jag alltid dra fram allting själv och bevisa att jag har rätt. Han bevisar aldrig att jag har fel. Han kör den här utmattningsprincipen, menar Kjöller.

Gillar inte programmet

Janne Josefsson:

– Men kom igen. Håll dig till fakta och berätta vad jag gjort. Det är ju det hon inte gör - hon förvränger det här - dessutom helt uppenbart så alla kan se det, säger Janne Josefsson som hoppas få möta Hanne Kjöller i en debatt – helst i SVT Debatt nu på torsdag.

– De ringde mig från Debatt. Men jag ska på begravning i Örnsköldsvik och kommer landa i Göteborg 21.20 på kvällen. Efter det har jag ingen lust att åka till Debatt och sätta mig. Dessutom gillar jag inte programmet. Det måste vara en moderator som styr upp om man ska debattera med Janne Josefsson, säger Hanne Kjöller.

– Har hon problem så får hon väl välja tid och plats, så kommer jag, kontrar Janne Josefsson.