Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefsson träffar granskade: ”Gjort deras liv till ett helvete”

Janne Josefsson säger adjö till Uppdrag granskning. Foto: SOFIA SABEL / SVT
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Om två veckor säger Janne Josefsson, 65, adjö till Uppdrag granskning. 

I nästa tv-projekt ska han möta flera av dem som han granskat genom åren, och vars liv han, med egna ord, gjort till ett helvete.

– Journalistik är inte teater, det berör verkliga människor. Jag kommer att tvingas reflektera över om jag gjorde rätt eller om jag gjorde fel, säger Janne Josefsson, som beskriver sig själv som konflikträdd i det privata.

Be någon nämna en granskande journalist, och chanserna är goda att denne någon nämner Janne Josefsson. Och det kanske inte är så konstigt. Han har varit med ett tag, och hunnit med en del.

Janne Josefssons genombrott som granskande journalist kom 1987, för mer än 30 år sedan, med dokumentären ”På rätt sida älven”. 

Dokumentären skildrade samhällsklyftorna på var sin ände av spårvagn 5:s ändstationer. Linjen gick då mellan Örgryte och Biskopsgården, där Janne Josefsson själv är uppvuxen.

– På den tiden fick arbetarbarnen det bättre. Det fanns möjlighet att göra en klassresa och klyftorna i samhället minskade. Men sedan tidigt 80-tal har det gått åt andra hållet.

I början av 2000-talet var Janne Josefsson med och byggde upp det granskande samhällsprogrammet Striptease, och senare Uppdrag granskning.

Men nu är den epoken i Janne Josefssons liv snart slut. Den 25 april gör han sitt sista framträdande i programmet, men något större vemod känner han inte över det.

Möter de granskade

– Nej, var sak har sin tid. Det hade kanske varit annorlunda om jag hade blivit sittande ensam i ett hörn, men nu har jag ju blivit lockad med ett nytt projekt.

I det än så länge namnlösa projekt som Janne Josefsson pratar om, kommer han att se tillbaka på tidigare granskningar som han har gjort i sin karriär och ta reda på vilken inverkan de har haft på de människor som, frivilligt eller ofrivilligt, spelade huvudrollen i dem.

– Jag kommer att träffa dem som drabbades av någon orättvisa, men också dem som jag ställt till svars. Jag kommer att möta människor vars liv jag har gjort till ett helvete, säger Janne Josefsson.

– Journalistik är inte ett drama eller teater, det berör verkliga människor. Jag kommer att tvingas reflektera över om jag gjorde rätt eller om jag gjorde fel. 

”Då är jag inte mycket”

Han har hunnit bli 65 år, Janne Josefsson, och efter hans kommande tv-projekt, som sänds våren 2019, är det än så länge tomt i kalendern. Pensionering, är ett alternativ.

Men vem är han, som är så mycket journalist, utan journalistiken?

– Då är jag inte mycket kanske. Men att lämna blir nog både på gott och ont. Det kan vara jobbigt att kliva in i en affär, och så tror de att de ska bli granskade, säger Janne Josefsson.

Vem är Janne Josefsson, när rampljuset slocknar? Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

– De som känner igen mig, känner inte mig. Folk tror att jag är arg och förbannad och ställer folk till svars hela tiden. Men jag är en rätt snäll och glad person, och ganska konflikträdd. Jag har svårt att ta riktiga fajter privat, jag vet inte varför. När något nuddar ens inre, då kan jag bli svag och rygga tillbaka.

Något han sällan har gjort i sin yrkesroll.