Josefsson: Jag bor i en bunker med pansardörr

Expressen besökte Janne Josefsson hemma i sommarstugan i somras.
Janne Josefsson i nya programmet ”Från Hisingen till Casablanca” på SVT.
Foto: SVT / SVT
I sommarstugan i Bohuslän känner sig Janne Josefsson mer privat.
Foto: Lovisa Waldeck

Janne Josefsson, 68, har arbetat som journalist i över 40 år. 

I en ny serie på SVT reflekterar han över åldrandet men ser också tillbaka på sin karriär och riskerna den har medfört. 

– Det var inte så längesen det var en man som skulle ta sig till Göteborg och döda mig, säger Janne Josefsson i programmet ”Från Hisingen till Casablanca”.

Janne Josefsson har haft en lång journalistisk karriär med en uppsjö av granskningar och framgångsrika tv-program. Han har hyllats och kritiserats, fått priser och tvingats ta emot hot. 

I SVT:s nya serie ”Från Hisingen till Casablanca” åker Janne Josefsson på en road trip. Där reflekterar han över pensionen, åldrandet och varför det är så svårt för honom att släppa taget om den granskande journalistiken.

– Det var en dröm att bli journalist och vara en som inte var som alla andra. Inte stå där alla andra står eller berätta historier som alla andra journalister. Men man tänker på anhöriga. Det var inte så längesen det var en man som skulle ta sig till Göteborg och döda mig. 

Han frågar sig vad det är som gör att han utsätter sig själv och sina barn för risken.

– Jag tror inte det handlar om mod eller hjältemod. Mer en besatthet. Att jobbet är allt, det är viktigt och ingen ska täppa till truten på mig, säger han i första avsnittet.

”Kan vara privat här”

Janne Josefsson berättar om sommarstugan i Bohuslän och att han känner sig mer säker där än inne i stan. 

– Jag tycker att jag kan vara privat här. Sitter jag så här så ser ju ingen mig.  Men jag kan se alla båtar som kommer. Jag är aldrig oroad, jag är aldrig rädd här som jag är i Göteborg där jag bor i en bunker med kameror och pansardörr. Här känner jag mig trygg. 

Janne Josefsson i stugan i Åstol, Bohuslän.
Foto: HENRIK JANSSON

Janne Josefsson beskriver relationen till sitt jobb som en besatthet. Han berättar att han ofta märker av att folk är på tårna i hans närhet, även i vardagliga situationer. 

– Jag har ju andra kvalitéer också. Folk tror ju att så fort jag kommer in i en affär att nu är han här och granskar, nu är han här och rotar. De blir alldeles ifrån sig. Men jag kan ju förstå det, de förknippar ju det med mig. 

Granskningarna har lett till att Janne Josefsson fått motta flertalet priser. Men han har själv även blivit granskad. Bland annat visar han upp en löpsedel som han sparat med texten ”Känd programledare i tv byggde svart”.

– ”Jag är ju inte mer än människa”, säger jag här. Då vallfärdade ju folk hit och ville se svartbygget. Jag hade inte ont av det men min dåvarande fru tyckte inte om det, säger Janne Josefsson. 

UR ARKIVET:

Redan 2019 berättade Janne Josefsson för Expressen om allmänhetens syn på honom efter alla år som journalist: ”Det räcker att jag kommer in i en affär så tror de att jag är där och granskar”