Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Axel Josefson gruppledare för Moderaterna i Göteborg

Axel Josefson, ny gruppledare för Moderaterna i Göteborg.
Foto: JESPER ORRBECK
Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna.
Foto: NORA LOREK

Axel Josefson blir ny gruppledare för Moderaterna i Göteborg.

Detta bestämde partiets fullmäktigegrupp under måndagskvällen.

– Nu ska vi inom alliansen försöka få till en koalition med Demokraterna och leda Göteborg framåt, säger Josefson.

Under förra veckan offentliggjordes förslaget från valberedningen där Anders Sundberg är ordförande. Man föreslog Josefson till ny ordförande. Detta efter att mångårige gruppledaren Jonas Ransgård ställt sin plats till förfogande.

Moderaterna gjorde ett dåligt val på riksnivå och ett ännu sämre på kommunnivå i Göteborg. Man hamnade på 14,53 procent. 2014 hade partiet 22,33 procent av rösterna.

Avgångskrav på Ransgård

Avgångskraven på Ransgård restes omedelbart. Favorit till att ta över som partiets frontman i Göteborg blev Hampus Magnusson. Denne valdes i stället till vice gruppledare, också det enligt valberedningens förslag.

– Vi har haft två starka krafter under valrörelsen, det är framför allt Axel Josefson och Hampus Magnusson. Vi vill stärka partiet genom att göra dem till ett starkt team som leder kommunfullmäktigegruppen framåt i sitt arbete, förklarade Anders Sundberg valberedningens förslag. 

Förslaget väckte viss kritik. Detta för att ingen kvinna förslogs bland partiets mest framträdande personer i Göteborg. Det var ändå en enig grupp som ställde sig bakom Josefsson och Magnusson.

– De kompletterar varandra med expertis inom olika områden. Bredden gör att vi får en stark nystart. Axel har sysslat mycket med stadsbyggnation och Hampus har haft sina specialområden, inte minst inom migration och integration, sa Sundberg inför mötet.

Nya valberedning väljs

Också valberedningen som tagit fram förslaget valdes formellt under kvällens möte. Den består av de tillträdande fullmäktigeledamöterna Anders Sundberg, Nina Miskovsky och Toni Orsulic. 

Senare i höst kommer partiets val till kommunstyrelsen, gruppledare för kommunstyrelsen, kommunalråd och biträdande kommunalråd att ske.

– Det kommer att ske i november, berättar Gustaf Göthberg, Moderaternas presstalesperson i Göteborg.

Klockan 18.20 står det alltså klart att Moderaterna valt Josefson till ordförande och Magnusson till vice ordförande.

Lite senare berättar Josefson att nu handlar det om att försöka få till ett samarbete med vågmästarpartiet Demokraterna.

– Det är huvudalternativet för oss i alliansen, berättar han efter måndagens möte.

Haken heter Västlänken

Han uppger att han själv ännu inte suttit i några förhandlingar med Martin Wannholt, Demokraternas partiledare.

– Men vi i alliansen är överens om att försöka få till en koalation med Demokraterna, det är vårt huvudspår.

Skulle en sådan förhandling gå i mål kommer den långa perioden av socialdemokratiskt styre i Göteborg att upphöra.

Men det finns en rejäl hake som heter Västlänken. Demokraterna fick ett stort väljarstöd främst för att man vill stoppa bygget av tågtunneln. Något som Josefsson och övriga i alliansen inte kommer att gå med på.

– Vi får sätta oss och förhandla så får vi se om vi kan mötas, helt enkelt, säger Josefson.