Josefsson blev kallad för "gubbslem" i natt

Janne Josefsson blev kallad för gubbslem.
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Det hettade till på årets Grävseminarium när manliga paneldeltagare kallades för "gubbslem".

I den ena ringhörnan: Stora journalistprisvinnaren Sofia Mirjamsdotter.

I den andra: SVT:s Janne Josefsson, som också vunnit det prestigefyllda priset.

Hundratals av Sveriges grävande journalister är just nu samlade på Svenska Mässan i Göteborg för att diskutera journalistik. Det var under programpunkten och paneldebatten "Late night show" sent under fredagskvällen på internationella kvinnodagen som diskussionen uppstod.

Socialamedierexperten Sofia Mirjamsdotter och SVT:s reporter Janne Josefsson i rök ihop.

Orsaken: Mirjamsdotter ansåg att Janne Josefsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg fick fritt utrymme att förminska feministen och journalisten Maria Sveland på scen.

"Förminskas av gubbslem"

- Det är internationella kvinnodagen och Josefsson, Täppas Fogelberg och Aschberg får sitta och förminska Sveland i en hel timme. Då tog jag micken och frågade om det verkligen var okej att låta Sveland förminskas av tre gubbslem, säger Sofia Mirjamsdotter.

"Förstår jag inte"

Janne Josefsson var dock inte sen att ge svar på tal. Han ställde sig upp inför de samlade journalisterna och slog ett slag för den fria debatten.

- Jag har blivit inbjuden hit och jag säger vad jag tycker. Debatten hålls när den förekommer, att tveka att ha den för att det är kvinnodagen, det förstår jag inte, säger han.

Heta känslor på twitter

'' Grävande journalister har alltså bjudit in Sveland för att låta henne förminskas fullständigt av tre sexistiska gubbar = underhållning.

Sofia Mirjamsdotter, journalist.


''Härdsmältan på #gräv13 påminner mig om när en mycket känd manlig medieprofil skrek "visa pattarna" åt en kvinnlig guldspadevinnare 2012.

Patrik Lundberg, journalist och författare.


'' Ännu en gång får gubbarna trycka till de kvinnliga journalisterna i en debatt på. Just nu skäms jag över min yrkeskår.

Micha Art, producent för "Plånboken" P1.


'' Men kan man inte säga att ni är antidemokrater?" Josefsson till Sveland -om att alla måste vara feminister. Dags att sätta punkt?

Susan Ritzén, journalist på SVT.


'' Skit i Twitter! Det är för amatörer.

Aschberg - omedveten om den kraftiga twitterkritiken.


'' Spännande. Nu avfärdas Sveland som för rätt och korrekt av både Täppas och Janne J.

Linda Evereus, journalist vid SR.