Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefsson: "Är stolt över det vi gjorde"

ETT VIKTIGT JOBB. Journalisten Janne Josefsson som i "Uppdrag granskning" våren 2010 satte igång det som senare ledde till åtal och domar. Foto: Robin Aron/Anders Ylander

GÖTEBORG. - Journalistik är en sak och juridik en helt annan.

Janne Josefsson som genom "Uppdrag granskning" lyfte på locket till mutskandalen i Göteborg är inte förvånad över den milda domen mot Stefan Allbäck.

- Folkets dom har han redan fått, vilket är betydligt mer allvarligt.

Det är snart fyra år sedan som "Uppdrag granskning" avslöjade mutstaden Göteborg. En av de huvudanklagade var byggherren Stefan Allbäck.

- Det mesta han gjorde sig skyldig till är ju redan preskriberat. Därför blev det knappt mer än en tumme kvar i tingsrätten, konstaterar Janne Josefsson.

"Har tagit för lång tid"

Han tror till och med att Stefan Allbäck kan vara nöjd med domen, även om han hade hoppats på ett frikännande.

- Jag har ju ingen aning om ifall det kommer att överklagas till hovrätten. Men jag är självklart kritisk mot att åklagaren tagit så lång tid på sig att de flesta mutbrotten är preskriberade, säger Janne Josefsson.

Gjorde upp i godo

Han påminner också om uppgörelsen med Familjebostäder, där Stefan Allbäck gjorde upp i godo med några hundratusen kronor för att slippa rättegång.

- Även om våra avslöjanden inte lett till speciellt många fällanden eller allvarliga domar är jag stolt över vartenda kommatecken i det vi gjorde. Vi avslöjade en anda och ett tillstånd där mutor och bestickningar var vanligt förekommande, konstaterar Janne Josefsson.

Fortfarande fall kvar

Fast han beklagar också att ingen i Göteborgs kommun har ställts till ansvar.

- Vi lever i en kultur där det verkar som att man kan göra vad som helst utan att det blir en rättssak. Därför har vi journalister ett stort ansvar och jag är stolt över vad "Uppdrag granskning" lyckades med för snart fyra år sedan, säger Janne Josefsson som tillägger att sista kapitlet inte är skrivet ännu.

- Nej, det är åtminstone två fall kvar som ska upp i rätten, bland annat handlar det om en tidigare anställd på Bostadsbolaget Poseidon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!