Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Josefins test försvann: ”Hamnade i glappet”

Testade positivt mitt under flygresan: ”Mest rädd för andras skull”
Josefin Skäär, fick vänta över 10 dagar innan hon fick sitt provsvar.
Foto: MIKAEL BERGLUND
Genrebild
Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AP TT NYHETSBYRÅN

Josefin Skäär, 34, fick vänta tio dagar innan provsvaret plingade i telefonen.

Men när hon väl öppnade meddelandet visade det sig att provet inte hade kommit fram till labbet.

Inte nog med det – två dagar senare plingade det till igen.

– Då fick jag beskedet att mitt prov var positivt, säger hon.

Josefin Skäär, 34, från Stenungsund började känna sig krasslig mellan jul och nyår. Efter någon dag ville hon försäkra sig om att det inte var covid-19.

– Jag bokade tid på vårdcentralen. Jag gjorde testet på plats och la tillbaka det i den lådan det skulle ligga i, säger Josefin. 

Med tanke på sitt luftvägssymtom och restriktionerna om att isolera sig i väntan på provsvar fick Josefin ställa in nyårsplanerna och i stället skåla in det nya året hemma med familjen.

Missade sin första arbetsdag

Men dagarna gick och det hade fortfarande inte plingat till på Josefins mobil – då misstänkte hon att något inte stod rätt till. 

– Jag började till och med bli lite irriterad. Jag är mammaledig nu men skulle jobba min första dag på länge, som jag har längtat så mycket efter. Men i och med att jag inte hade fått mitt provsvar ville jag inte ta någon risk.

Men sen, tio dagar efter pcr-testet, kom det efterlängtade provsvaret.

– Då stod det i meddelandet att det antagligen hade kommit bort på vägen, eller att jag inte lagt tillbaka testet i lådan. Vilket jag vet att jag gjorde, säger Josefin och fortsätter:

– Då blir man ju irriterad igen, även om jag var symtomfri vid det laget vill man ju veta om man har haft det eller inte. Och sen, en och en halv dag senare fick jag beskedet att mitt prov var positivt. 

Här är Josefins första provsvar.
Foto: Skärmdump

”Hamnade i glappet”

Josefin är glad att hon ändå fick sitt resultat till slut – även om väntan var lång och förvirrande.

– Jag hade tagit två hemmatester som visade negativt, på så vis var det bra att jag ändå stannade hemma. Men det är ju väldigt tråkigt att man behövde vänta så länge.

Per Sikora är provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen och menar att svängarna kring Josefins provsvar har orsakats av den höga belastningen.

Per Sikora är provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen
Foto: Västra Götalandsregionen.

– Innan hade vi en maxgräns på sju dagar, efter det skickade vi ut ett automatiskt svar som säger att provet antagligen har förolyckats. Så det var antagligen ett sådant svar hon har fått, säger han och fortsätter: 

– Men sen när det började hetta till och allt fler testade sig, då förlängde vi den tiden och öppnade upp de proven så att labben kunde svara, ifall provsvaren då blev fördröjda. Så hon hamnade nog precis i det glappet när vi förlängde dem.

Men oavsett, är inte över tio dagar lång tid att vänta? 

– Målet är 48 timmar och det klarar vi för det mesta, just nu. Tidigare har vi haft mycket problem med transporten till Tyskland. Vi jobbar stenhårt hela tiden för att provsvaren ska komma så snabbt som möjligt. 

SE MER: 

Emil Ercegovic, 51, på Orust fick vänta en vecka på att få sitt provsvar efter pcr-testet.