Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Josefines dom: Du har en 80-årings skelett

"Det irriterar mig att ätstörningar kryper ner i åldrarna och att det finns en stigmatisering kring det och psykiska sjukdomar", säger Josefine Gisslén. Foto: Per Wissing

FALKÖPING. "Du har en 80-årig kvinnas skelett".

Josefine Gisslén var 23 år och vägde bara 34 kilo.

Läkarens kommentar blev vändpunkten för Josefine. Efter sju år besegrade hon anorexin.

- Jag kunde bli jättestolt när jag hade ätit en halv chokladpralin, berättar hon.

FAKTA

Josefines tips till anhöriga och drabbade

Ser du någon som mår dåligt, gå fram och fråga hur personen mår.

Har du en dotter eller anhörig som till exempel älskar godis och börjar minska på det och börjar röra på sig väldigt mycket, ta det som en varningssignal om att något inte står rätt till.

Ställ aldrig krav och diskutera inte vikten. Visa att du finns där och bryr dig.

Ätstörningar finns i många olika former och drabbar alla åldrar och även killar.

Ta kontakt med ett ätstörningscenter. Var ärlig och berätta för personen att du tar kontakten. Ta den eventuella smällen och visa att du bryr dig.

På friskfri.se kan man göra ett test för att se om man behöver hjälp. Där finns även tips, råd, chatt och telefonnummer till stödgrupper.

Kontakta din vårdcentral. Huvudsaken är att man gör någonting åt det och att man får stöd och känner att man klarar av det.

Hit kan du vända dig

Om man är ung kan man vända sig till skolhälsovården, ungdomsmottagningen eller till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som behandlar barn och ungdomar under 18 år. Som vuxen kan man vända sig till sin vårdcentral. Allt fler landsting har speciella ätstörningsmottagningar. I vissa fall behövs en remiss från vårdcentralen, men på flera ställen kan man själv ta kontakt. Oroliga föräldrar kan också vända sig till dessa mottagningar.

I vissa delar av landet kan man också få bra stöd av frivilligorganisationer som vänder sig till de som har ätstörningar men även till deras närstående, exempelvis Anorexi-Bulimi-kontakt, abkontakt.se och ätstörningszonen.se. Det finns också privata terapeuter och behandlingshem som man kan vända sig till utan remiss, men då måste man betala själv.

KÄLLA: Vårdguiden

#VÄNDPUNKTEN: SKA VI SKRIVA OM DIG?

Har ditt liv varit svårt? Har du en spännande livsberättelse att dela med dig av? Har du vänt något tufft till en styrka?

Hör av dig till oss.

Våra reportrar Lasse Råde, Jimmy Fredriksson och Linnea Borgert tar gärna emot ditt samtal.

Josefine Gisslén gick på stan. Framför henne gick en tjej och en bit bort stod några killar.

- När jag gick förbi killarna hörde jag dem kommentera den andra tjejen, "kolla vilka lår hon har!" Då sa det bara tjoff och det satte sig i mig. Jag tänkte gud, tänk om jag har sådana lår, det måste jag göra någonting åt. Om jag bantar lite så kommer jag att se snyggare ut. Det blev som ett mantra för mig, säger Josefine Gisslén.

Såg sig som medelmåtta

Året var 1998, hon var 21 år gammal och hade precis börjat plugga till sjuksköterska. Under hela sin barndom hade hon sett sig som en medelmåtta, inte bäst på något och inte sämst på något heller. Efter den där kommentaren lade hon märke till att hon äntligen var bra på något.

- För en gångs skull i livet var jag bra på någonting, jag kunde ju banta! Andra kanske sa att de inte kunde gå ner ett eller två kilo, men här rasade det för mig. Jag var så nöjd, säger Josefine Gisslén.

Som många andra blev Josefine intresserad av matlagning. Det var enklare att äta om hon hade tillagat maten själv och visste exakt vad som fanns i, men att bli bortbjuden och äta något som hon inte hade någon aning om var jobbigt.

- Skulle vi åka någonstans, vilket vi sällan gjorde eftersom jag var tvungen att vara hemma vid ett visst klockslag för att äta den och den delen av tomaten, så var jag tvungen att ha med mig både miniräknare för att räkna kalorier, en personvåg och en hushållsvåg, säger Josefine Gisslén.

Vägde 34 kilo efter två år

Efter två år hade Josefine gått ner 20 kilo och vägde 34 kilo. Mensen försvann tidigt och hon fick ökad behåring, först på armar och ben och sen även i ansiktet. Kroppen var i obalans vilket märktes tydligt under nätterna.

- Jag fick riktiga svettningar, lakanen var alldeles dyblöta. Jag hade kramper i benen, hjärtklappning och en ångest ifall jag inte kunde somna, säger Josefine Gisslén.

Det blev aldrig en varningsklocka?

- Nej, just mensen brydde jag mig inte om. De sekunderna man ställde sig på vågen och den visade mindre, det var värt allt, säger Josefine Gisslén.

Aldrig sett sig som tjock

Josefine Gisslén hade aldrig sett sig som tjock. Det var tanken om att kunna bli smalare som gjorde att hon fortsatte. Men sedan hände någonting.

- Jag blev rädd när jag såg mig själv i spegeln. Då kunde jag inte heller sitta långa stunder eftersom jag fick trycksår i baken. Lägga sig på golvet var helt omöjligt eftersom svanskotan då tog emot för att den stack ut så.

Josefine Gisslén fick problem med hjärtat. En dag var hon och gjorde en bentäthetsundersökning där man undersöker skelettet.

- Då fick jag höra att mitt skelett var jämförbart med en 80-årig kvinnas. Då kände jag nej, ska livet ta slut här? Men det ville jag inte. Jag ville få barn och gifta mig, säger Josefine Gisslén.

Josefine tog kontakt med ätstörningscenter på S:ta Helenamottagningen i Skövde där hon började gå hos en dietist. Trots att hon till en början inte följde dietistens råd förändrades hennes tankesätt.

- Varje gång jag åkte dit kände jag mig stoltare, säger Josefine Gisslén.

Fick en ny kick

Men att bli frisk var inte enkelt. I perioder var hon osäker på om hon skulle klara av det och ibland trodde hon att hon skulle dö. Till slut lyckades hon vända på det, i stället för att få en kick när vågen gick ner fick hon en kick när den gick upp. Men i åratal hade hon levt i sin trygga bubbla där hon hade kontroll. Och den kontrollen var svår att släppa.

- Det är ungefär som att ha suttit i fängelse i väldigt många år, och sen släpps man ut och då har hela världen förändrat sig, säger Josefine Gisslén.

Efter att ha vägt 34 kilo och skadat sin kropp i flera år tog det ett tag för kroppen att vänja sig vid viktuppgången. Men nu kände hon sig inte längre skamsen över sin kropp och kläderna passade bättre. Efter att ha förlorat många vänner blev nu Josefine Gisslén även mer social och började träffa sina vänner igen.

Friskförklarad efter tre år

2005 blev Josefine Gisslén friskförklarad efter tre år hos dietisten. Ett år senare slog ett av hennes mål in - hon fick sitt första barn. I dag är hon trebarnsmamma, gift och jobbar som sjuksköterska. Hon går ut med sin historia för att vara ett avskräckande exempel, för att berätta för anhöriga och drabbade att hjälp finns att få och att man kan bli frisk.

- Jag upprörs av alla dieter och bantningstips nu efter nyår. Gränsen mellan sunt och osunt är hårfin, men det finns en gräns. Vi måste lära våra barn att de duger som de är, säger Josefine Gisslén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!