Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefine tog silver i stridsvagns-VM

Stridsvagnsskytten Josefine Eliassen var reserv i tävlingen, men fick ändå vara med och tävla i flera delmoment.
Foto: Privat
Tävlingen bestod av flera delmoment. Bilden visar två franska soldater som precis passerat mållinjen för ett av delmomenten.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

De placerade sig högt i alla delmoment.

Plutonen från Skaraborg tog hem en silvermedalj i "stridsvagns-VM".

– Vi kom lite som doldisar och ingen visste riktigt vad de skulle räkna med när det gällde oss, säger stridsvagnsskytten Josefine Eliassen.

Tävlingen Strong Europe tank challenge sker på inbjudan av USA:s armé i Europa och hålls på den amerikanska militärbasen i Grafenwöhr i södra Tyskland. I tävlingen deltog förutom Sverige och USA även Österrike, Polen, Ukraina, Frankrike, Storbritannien och Tyskland, som vann tävlingen.

Från Skaraborgs regemente i Skövde åkte en pluton för att tävla med fyra vagnar och 16 personer i besättningen och två reserver.

Stridsvagnsskytten Josefine Eliassen, 26, var en av dem som deltog i tävlingen.

– För oss är det en väldigt stor grej att åka på det här. Vi tävlade mot de största länderna, Storbritannien, USA, Tyskland och Österrike, som vann förra året. Det var första gången som vi var med, så vi kom lite som doldisar och ingen visste riktigt vad de skulle räkna med när det gällde oss, säger hon.

Ukrainas T-84-stridsvagn under tävlingen.
Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Har haft ett gemensamt mål”

Tävlingen pågick under fem dagar och flera olika delmoment. Josefine berättar att de var väldigt jämna genom hela tävlingen och placerade sig högt i samtliga grenar.

– Det vi dominerade på var stridsskjutningarna, det är ju det vi gör. Det är det vi är bäst på.

Hon förklarar att det är skarpskjutning med vagn, där man sköt mot ett mål på en skjutbana. 

Sverige tävlade för första gången i Strong Europe tank challange.
Foto: Privat

Hon är väldigt nöjd med att plutonen placerats så högt i tävlingen.

– Det är skitkul. Vi har haft ett tydligt mål, och från årsskiftet har vi tränat inför det här. Det har varit så viktigt att vi har haft ett gemensamt mål, att vi vill vinna skiten. Men vi vann en silvermedalj i stället och det känns minst lika bra.