Arg och ledsen. Svårt hjärtsjuka Josefine Jardemyr, 31, orkar inte arbeta. "Jag är handikappad och borde bli beviljad sjukersättning", säger hon. Men försäkringskassan har sina regler att följa. Den aktivitetsersättning som Leons mamma kunnat kvittera ut de senaste 15 åren betalas inte längre ut. Foto: Lisa Irvall
Arg och ledsen. Svårt hjärtsjuka Josefine Jardemyr, 31, orkar inte arbeta. "Jag är handikappad och borde bli beviljad sjukersättning", säger hon. Men försäkringskassan har sina regler att följa. Den aktivitetsersättning som Leons mamma kunnat kvittera ut de senaste 15 åren betalas inte längre ut. Foto: Lisa Irvall

Josefine är hjärtsjuk - får ingen ersättning

Publicerad

GÖTEBORG. Svårt hjärtsjuka Josefine Jardemyr, 31, är ledsen och arg.

Ledsen för att lille Leon, 3 månader, har ont i magen.

Och arg för att hon inte längre får någon aktivitetsersättning från försäkringskassan.

I somras blev Josefine Jardemyr mamma för första gången. Det betyder bland mycket annat att hon klarar sig utan den aktivitetsersättningen som försäkringskassan stöttat henne med de senaste 15 åren. Som nybliven mamma kan hon kvittera ut föräldrapenning.

Men om några månader är den ett minne blott. Och det är vad som ska hända då som oroar Josefine Jardemyr.

- Jag är ju handikappad. Jag borde bli beviljad sjukersättning.

Opererats flera gånger

Hur svårt hjärtsjuk hon var upptäcktes när Josefine Jardemyr var några månader gammal. Hon har opererats flera gånger men kommer aldrig att bli helt frisk.

- Mitt hjärtfel gör att jag blir väldigt trött, säger hon.

Heltid är inte att tänka på. Tycker hon själv. Och i jakten på ett deltidsjobb har hon inte haft någon framgång.

- Jag har försökt men det har aldrig varit någon som velat anställa mig.

Att hon trots sitt svåra handikapp lyckats bli mamma är en prestation utöver det vanliga.

- Jag är den andra personen i Sverige med enkammarhjärta som fött barn, berättar hon.

Traumatisk förlossning

Graviditeten och förlossningen beskriver hon som traumatiska upplevelser. Men med lyckligt slut, två gånger om.

I förra veckan var det tre månader sedan Leon föddes.

- Men egentligen är han bara en månad. Han föddes två månader för tidigt.

Nu njuter Josefine Jardemyr av det nya livet som förälder. Så gott det går. När GT hälsar på i lägenheten i Majorna snusar sonen sött.

När han inte sover är det inte lika lugnt och skönt.

- Han har kolik, det är lite jobbigt, säger Leons mamma.

Ännu tuffare lär det bli när utbetalningarna från försäkringskassan upphör.

Maria Olsson jobbar som handläggare i Göteborg. Hon vill inte diskutera det enskilda fallet, men konstaterar att aktivitetsersättning aldrig betalas ut till personer som är över 30.

"Kan väl leva på sin man"

Josefine Jardemyr har fyllt 31 och är orolig för vad försäkringskassan tänker hitta på när föräldrapenningen upphör.

Under tiden hon väntar på ett beslut går Josefine Jardemyrs tankar till kompisen som drabbats av livmoderscancer.

- Hon har också fått sin ersättning indragen. När hon frågade hur hon ska klara sig fick hon höra att hon kan väl leva på sin man.

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER