Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefinas stora lycka – fick barn som 46-åring

Rekordåret är från 1800-talet.
Josefina med barnen Jack och Enya.Foto: Privat / Privat

Josefina Sallén var 41 år och hade börjat förlika sig med tanken på att hon kanske aldrig skulle få några barn. Men naturen ville annorlunda, och fem år senare hade hon två stycken.

– Jag kan nästan inte förstå att jag har haft en sådan tur, säger Josefina. 

Det var så mycket i livet som skulle hinnas med, och länge fanns barn inte på kartan för Josefina Sallén från Varberg.

– Jag kände ingen jättestor önskan att få barn. Det var inte så att jag hade bestämt mig för att jag aldrig ville ha några, det var bara inte en så stor fråga, säger Josefina, som tidigare intervjuats av Hallands Nyheter.

När hon gifte sig vid 35 kom ändå längtan – men länge såg det ut som att det skulle stanna vid det.

– Jag hade föreställningen att bara jag slutade med p-piller så skulle jag bli gravid, men så blev det inte. Det visade sig vara mer komplext.

”En stor sorg”

Paret övervägde IVF men hann aldrig komma i gång. Vid 37 års ålder blev Josefina erbjuden ett toppjobb i England och bestämde sig för att tacka ja. Samtidigt började äktenskapet knaka i fogarna och efter ett drygt år bestämde sig Josefina och hennes man för att gå skilda vägar. Barndrömmen blev allt mer avlägsen.

– Jag började tänka att det kanske var något som jag aldrig skulle få vara med om. Men det var inte en tanke jag hade förlikat mig med. När vänner till mig fick barn kunde tårarna komma.

Efter några år i England träffade Josefina en ny man och de bestämde sig snart för att försöka bli gravida. 40 år fyllda fanns det inte mycket tid att vifta på för Josefina.

Hon blev också med barn, men ett par veckor in i graviditeten drabbades hon av ett missfall.

– Det var en stor sorg, som en avgrund som öppnades under mig.

Åldern inte viktig

Men så, ett knappt halvår efter Josefinas 41-årsdag, kom glädjebeskedet: Hon var gravid på nytt. Den här gången gick allt bra och i augusti 2012 föddes sonen Jack på Varbergs sjukhus.

– Det var helt fantastiskt, som att vi fått världens finaste present. Vårat barn låg i mina armar och han mådde bra.

Sen gick det av bara farten – fyra år senare föddes Jacks lillasyster Enya.

– Jag kan nästan inte förstå att jag har haft en sådan tur, säger Josefina. 

Några år efter att Jack föddes fick han en lillasyster, Enya.Foto: Privat / Privat
Josefina är ensamstående i dag, men har god hjälp av sin gamle far.Foto: Privat / Privat

Barnens pappa är inte längre med i bilden och i dag är Josefina ensamstående – men hon är långt ifrån ensam. Den lilla familjen bor hemma hos Josefinas 98-årige far, och han deltar aktivt i deras liv.

Genom barnen har hon också fått många nya, och i många fall yngre, vänner.

– Det är aldrig någon som har kommenterat min ålder. Det är snarare barnens ålder som är det intressanta och den gemensamma nämnaren. 

– Jack tycker i och för sig att jag är skrynklig, men så gammal tycker jag inte att jag ser ut, säger Josefina med ett skratt.

 

LÄS OCKSÅ: Matilda var 15 år när hon blev gravid