Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Josefina, 30, attackerad av späckhuggare: ”Fara för liv”

Biter sönder roder – se dramatiska filmen när de cirklar kring båten.
Späckhuggarna tuggade av hela rodret på segelbåten Amadeus som Josefina Sonnerup var på.Foto: Privat / Privat
Den spanska båten som försökte undsätta Josefina Sonnerup fick också skador på rodret.Foto: Privat / Privat
Josefina Sonnerup berättar hur hon var rädd att båten skulle ta in vatten när späckhuggarna gav sig på skrovet.Foto: Privat / Privat
Svenska Josefina Sonnerup, 30, från Orust hamnade i sjönöd när späckhuggarna attackerade.Foto: Privat / Privat

En flock aggressiva späckhuggare härjar i havet utanför Spanien och Portugal.

Svenska Josefina Sonnerup, 30, från Orust hamnade i sjönöd under en nattlig seglats – de nyfikna valdjuren kastade sig mot båten och tuggade i sig rodret.

– Vi fick panik. Det var som en mardröm, overkligt, säger hon.

De senaste två månaderna har späckhuggare attackerat båtar längs de spanska och portugisiska kusterna. Från Gibraltarsundet till Galicien kommer rapporter om oroväckande möten med späckhuggare och båtar med svåra skador.

Josefina Sonnerup jobbar som ingenjör på ett IT-bolag i Paris sedan fem år. Hon är ursprungligen från Orust på Västkusten och en van seglare.

Sin semester har hon tillbringat ombord på sin kollega Benjamins elva meter långa båt, Amadeus. Men det som skulle bli en härlig seglats från Frankrike till Portugals huvudstad Lissabon fick avbrytas i nordvästra Spanien på grund av späckhuggarna.

– Benjamin har tagit ledigt ett år för att segla jorden runt. Han började i hemmahamnen Le Havre och jag hoppade på i Bordeauxtrakten. Jag hade planerat att haka på till Lissabon. Men vi kom inte längre än precis innan Coruna, säger hon.

Fyra späckhuggare dunsade mot båten

Runt midnatt under natten mellan måndag och tisdag hördes ett skrik ombord. Josefina Sonnerup sprang upp och frågade vad som hände. ”Det är något i vattnet”, ropade Benjamin.

– Jag trodde först att han hade navigerat in i några klippor. Det dunsade och slog i båten från både ena och andra sidan. Men så var det inte – utan det var fyra späckhuggare som bufflade omkring oss.

Späckhuggare är flera meter långa och kan väga upp mot fem-sex ton.

– Det blir ganska stor påfrestning på båten. Jag vet att valdjur kan ha sönder båtar. Blir det en spricka och båten tar in vatten tar det bara några minuter innan den sjunker, säger Josefina Sonnerup.

I paniken slog de på motorn och började köra i full fart mot Coruna.

– Men vi gjorde fel. Späckhuggarna tyckte säkert bara att det var skitkul och blev ännu mer triggade. De bet av hela rodret. De har satt i sig allt fiberglas.

”Det var fara för liv”

Eftersom attackerna fortsatte och båten inte längre gick att styra bestämde de sig för att begära hjälp – och ropade ut ”mayday” över radion.

– Mayday är ganska starkt. Men det var fara för liv. Tar vi in vatten så sjunker vi. Jag har aldrig gjort ett mayday-rop tidigare, säger Josefina Sonnerup.

Nödropet ledde till att en spansk räddningsbåt skickades ut för att bogsera in segelbåten till hamn. Färden mot land skedde sedan i hög hastighet.

– De körde i full fart. Vi kastades från sida till sida och höll på att flyga av. När vi kom fram efter ungefär 40 minuter fick de ett till samtal om ett nytt mayday.

Det andra nödropet gällde en spansk segelbåt som i sin tur hört nödropet från Amadeus. Spanjorerna i fråga hade seglat för att hjälpa, men då själva blivit attackerade av späckhuggarna som dröjt sig kvar på platsen.

Spanjorerna lyckades filma angreppet som pågick i runt en timme. På videoklippen syns hur djuren simmar i hög hastighet bakom och längs sidorna på båten.

Kan bero på stress

Nu sitter Josefina Sonnerup i en liten fiskehamn norr om Coruna. Det kommer antagligen ta veckor att reparera Amadeus. Rodret är borta och kollegans världsomsegling tillfälligt på paus.

– Vi är den tjugonde attacken och den första på natten, säger hon.

Späckhuggare är nyfikna och sociala. De simmar gärna nära båtarna kring rodret, men brukar inte vara aggressiva.

Forskare som studerar späckhuggarna i Gibraltarsundet tror att det är samma flock som ligger bakom det växande antalet incidenter.

Man vet inte riktigt vad det aggressiva beteendet under sommaren beror på, men en möjlig orsak är stress, rapporterar Guardian.

Det är färre än 50 individer kvar kring Gibraltar och det är svårt för de intelligenta däggdjuren att hitta mat, samtidigt som det är mycket trafik i sundet. Det finns också gott om fiskenät att trassla in sig i. Få kalvar överlever till vuxen ålder.

”Det var en attack”

Dramat som Josefina Sonnerup hamnade i pågick i cirka 20 minuter innan hjälpen kom.

– Hade de bara buffat lite lätt eller hoppat vid båten hade man kanske fotat för Instagram. Men här kände man direkt att det var ett hot mot livet. Livräddning var prioritet. Man kände att det var en attack, säger hon.

– De hoppade bredvid oss och hade jag sträckt ut handen hade jag kunnat klappa dem.